Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Fitotoksičnost soje
  • 04.07.2021. 12:00

Žućenje i oštećenje lista soje uzrokuje fitotoksičnost - pomoći će samo kiša?

Ne tretirajte soju nikakvim sredstvima za zaštitu bilja jer ćete dodatno šokirati usjev, savjet je prof.dr​.sc. Bojana Stipeševića.

Foto: Nebojša Manojlović
  • 1.598
  • 60
  • 0

Rupice na listu soje te požutjela nervatura lista pojava je koja posljednjih dana zabrinjava ratare koji ne znaju je li riječ o štetniku ili bolesti ove biljne kulture. 

Na osječkom Fakultetu agrobiotehničkih znanosti kažu kako na dnevnoj bazi dobivaju upite s ovakvim primjerima. Kako pojašnjava prof.dr​.sc. Bojan Stipešević, riječ je o fitotoksičnosti soje. 

Ovu je pojavu prouzročila primjena sredstava za zaštitu bilja u vrijeme suše kojoj smo svjedoci ovih dana. "Sredstvo, ako se primjeni po danu, gubi svoj nosač pa je aktivna tvar još "aktivnija", odnosno njezina koncentracija raste. Tada strada mladi dio lista", pojašnjava profesor te dodaje da ovo čak vrijedi i za prethodno primjenjene zemljišne herbicide. 

Nema lijeka - osim kiše

"Soja je, kako bi se reklo, usisala aktivnu tvar, a zbog suše i toplinskog stresa herbicid napravi štetu usjevu", ističe. 

Nažalost, za fototoksičnost soje nema lijeka. Stipešević ističe da bi možda pomoglo folijarno tretiranje auksinima, biljnim hormonima, no, kada je ovako vruće, a kiše nema - ništa ne pomaže. 

"Najbitnije je da narod zna što je uzrokovalo ovaj simptom i da ne špricaju "nečim protiv nečega" jer će tada dodatno šokirati usjev", jasan je ovaj stručnjak za ratarstvo. 

Zemlja je popucala uslijed suše

Jedan od onih koje je zanimalo što se događa s njegovim usjevom je i Nebojša Manojlović iz Vinkovačkih Banovaca koji ovu kulturu uzgaja na 10,8 ha. Opisuje kako na gotovo svakoj stabljici ima takvih listova, a ponegdje je i čitav trolist na svojim vrhovima. Kaže, znao je da nisu grinje, crveni pauk ili nešto slično. 

Toksine može izlučiti samo višak vlage

"Detaljno sam pregledao donju stranu lista malim mikroskopom, ima ponegdje koji šarenjak leptir, ali ni to nije ništa značajno i njegovo se oštećenje prepoznaje, ali nisam znao od čega su listovi skvrčeni", opisuje te dodaje da su mu odgovor dali na FAZOS-u.

Pojašnjava kako je do sada obavio tri tretiranja herbicidima. Prvo je bilo nakon sjetve, a prije nicanja, a druga dva kolektivna u fazi do treće troliske. 

"Rečeno mi je da ne mogu napraviti ništa. Soji treba kiša da se kroz višak vlage riješi i viška toksina. Sada za vrijeme ove suše čuva svu vlagu koju ima, a s njom i štetne tvari", ističe. 

Zaključuje kako u soji trenutno ima nešto sirka kojega neće tretirati kako ne bi dodatno stresirao i soju. 


Fotoprilog


Tagovi

Fitotoksičnost soje Oštećen list List soje Suša Herbicidi Bojan Stipešević Nebojša Manojlović


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]