Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dan polja pivarskog ječma
  • 25.05.2018. 15:00

Žetva ozimog pivarskog ječma počinje 10. lipnja, očekuju se prinosi od najmanje 7 tona po hektaru

Prije dvije i pol godine osnovana je Axereal Croatia i osim pivarskog ječma sada u Hrvatskoj ugovaramo proizvodnju i otkup drugih ratarskih kultura: kukuruza, pšenice, soje, uljane repice i suncokreta, godišnje je to oko 100 tisuća tona, a najviše izvozimo u Italiju, rekao je Frederic Moulion, menadžer francuske grupacije na Danu polja pivarskog ječma.

Foto: Vjekoslav Hudolin
  • 3.128
  • 203
  • 0

Žetva ozimog ječma trebala početi oko 10. lipnja, a prema sadašnjem stanju i izgledu te najranije žitarice ratari očekuju solidne prinose, zahvaljujući uz ostalo dobrom sortimentu i tehnologiji proizvodnje, istaknuto je na tradicionalnom Danu polja pivarskog jemča u Novoj Gradiški. Tu stručnu manifestaciju zajednički organiziraju novogradiške sestrinske tvrtke Poljoprivredno prehrambeni kompleks i Tvornica slada Slavonija slad koje djeluju u sastavu velike i poznate grupacije Axereal, najveće žitarske kooperative u Francuskoj.  

"Ekskluzivni smo ugovaratelj proizvodnje pivarskih ječmova za potrebe tvornice slada Slavonija slad u cijeloj Hrvatskoj i u susjednim zemljama. Nova tvornica otvorena je prije 18 godina, ona je sada punoljetna i u 18 godina usavršili smo i podigli proizvodnju. Prošle godine smo praktično zadovoljili potrebe Slavonija slada s pivarskim ječmovima prve klase i jako smo ponosi na taj rezultat. Do toga smo došli izborom najboljih sorata iz Hrvatske i Europe i primjenom najsuvremenije tehnologije proizvodnje.

Kada je riječ o ozimim stranim sortama posljednjih godina udarna je sorta Casanova

Inače, svake godine ovako okupljamo naše kooperante, njih je prosječno godišnje 300 do 400. Cilj nam je prezentirati im što to radimo, upoznati naše kooperante s najnovijim sortimentom i tehnologijama kako bi ostvarili što veće i bolje prinose. Rezultat uspješne suradnje je kada imate zadovoljnog kooperanta koji ostvaruje financijsku dobit", kaže Danko Vincetić, direktor PPK Nova Gradiška.

Treća smjena sortimenta 

Dodao je da je nastupila treća smjena sortimenta otkako je PPK počeo raditi, jer zahtjevi sladarske i pivarske industrije stalno rastu. U PPK-a su uveli i praksu sijanja jarih pivarskih ječmova u kasnim jesenskim rokovima s ciljem povećanja njihovih prinosa. Prinosi te žitarice su uvelike povećani u odnosu na početne sorte i početne godine pa sada kooperanti PPK Nova Gradiška bez problema postižu 7 tona po hektaru ječma prve klase, a ima ih koji su prošlih godina iskombajnirali i više od 8 tona.  

 Sudionicima Dana polja pivarskog ječma predstavljeni su makropokusi 24 ozimih i 18 jarih sorti pivarskog ječma. 

Antun Krmpotić, tehnološko-komercijalni savjetnik i voditelj umnažanja sjemena u PPK-u, predstavio je sudionicima Dana polja pivarskog ječma makropokuse 24 ozima i 18 jarih sorti pivarskog ječma na površinama te tvrtke. Najveće sjetvene površine kooperanata zauzimaju visokoprinosne sorte koje imaju odlične sladarske i pivarske osobine. Kada je riječ o ozimim stranim sortama posljednjih godina udarna je sorta Casanova (Limagrain) koja se sije na najvećim površinama, dok je od domaćih vodeća sorta Lukas (Poljoprivredni institut Osijek). Od jarih pivarskih ječmova vodeća strana sorta je Quench (Syngenta), koja zauzima 80 posto proizvodnih površina, i Traveller, a od domaćih Planet (RAGT).

Žetva počinje za petnaestak dana 

"S kooperantima imamo ugovorenu proizvodnju merkantilnog pivarskog ječma na oko 11 tisuća hektara, a na vlastitim površinama PPK ima 500 hektara ozimog i 200 hektara jarog ječma. Ozimi ječmovi su u vrlo dobrom stanju, više problema imamo s jarim ječmovima jer smo zbog obilnih oborina sjetvu obavili tek krajem ožujka izvan optimalnih rokova. Na našim površinama proizvodimo sjemenski ječam koji dorađujemo i distribuiramo našim kooperantima. Žetva ozimog ječma trebala bi u našem kraju početi oko 10. lipnja, a prema sadašnjem stanju i izgledu te najranije žitarice očekujemo solidne prinosi, zahvaljujući uz ostalo dobrom sortimentu i tehnologiji proizvodnje“, kaže Stjepan Lalić, tehnolog proizvodnje u PPK Nova Gradiška.

Vlado Bićanić, direktor sestrinske Tvornice slada Slavonija slad istaknuo je da je za prerađivačke potrebe te tvrtke lani otkupljeno 65 tisuća tona ječma, a nada se da će ratari i ove godine ostvariti dobre proizvodne rezultate. Pivarskim sladom opskrbljuje hrvatsko tržište, ali i države u okruženju, pa i neke daleke zemlje. O tomu smo više doznali u razgovoru s Fredericom Moulinom, menadžerom francuske grupacije Axereal Croatia, u sklopu koje uspješno djeluju PPK Nova Gradiška i Slavonija slad.

Prvi novac u godini od ratarskih kultura

"Pivarski slad izvozimo u Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju, Kosovo, Albaniju, ali i na daleke destinacije: u Tursku, Vijetnam, Libanon i Južnu Ameriku. Povećanjem proizvodnje i kvalitete PPK  je u sklopu naše grupacije postao prepoznatljiv u Hrvatskoj i šire. Prije dvije i pol godine osnovana je Axereal Croatia i osim pivarskog ječma sada u Hrvatskoj ugovaramo proizvodnju i otkup drugih ratarskih kultura: kukuruza, pšenice, soje, uljane repice i suncokreta, godišnje je to oko 100 tisuća tona, a najviše izvozimo u Italiju.

U cilju da budemo što prepoznatljiviji na svjetskom tržištu bit će samo jedno komercijalno ime Axereal Croatia i ta tvrtka će ubuduće već u kampanji 2018./2019. ugovarati proizvodnju pivarskog ječma, što je jako bitno spomenuti kooperantima. Sve će ostati isto, isti će ljudi i stručnjaci na tome raditi, isti će biti ugovor i dalje ćemo plaćati na vrijeme. Dakle, osim ugovaranja i proizvodnje pivarskog ječma pod okriljem Axereal Croatia želimo podići i proizvodnju ostalih ratarskih kultura u Hrvatskoj“, kaže Frederic Moulion. 

Nagrađeni kooperanti, dobitnici Zlatnog klasa

Kooperanti, proizvođači pivarskog ječma s kojima smo razgovarali, istaknuli su dobru i korektnu suradnju sa PPK-om: od ugovaranja proizvodnje, pomoći u izboru sorti i savjeta o primjeni najsuvremenije tehnologije do otkupa i isplate. U proizvodnji postižu dobre prinose koji se kreću na razini prinosa pšenice, a što je najvažnije, PPK im odmah isplaćuje otkupljene količine i to im je prvi novac u godini od ratarskih kultura. Jedino što ih posljednjih godina brine niža cijena pivarskog ječma koja je, kažu, vezana uz nisku cijenu pšenice.

Na Danu polja pivarskog ječma uručena su i priznanja "Zlatni klas 2018." najuspješnijim kooperantima, proizvođačima pivarskog ječma: Goranu Šafaru iz Nize (Baranja), Tomislavu Kolariću iz Savske Vesi (Međimurje) i Kaznionici u Valturi - Pula (Istra).


Povezana biljna vrsta

Ječam

Ječam

Sinonim: - | Engleski naziv: Barley | Latinski naziv: Hordeum vulgare L.

Ječam se uglavnom koristi kao stočna hrana jer posjeduje visoku hranidbenu vrijednost. U hranidbi stoke ječam se koristi kao prekrupa (izmrvljeno zrno koje se koristi za dodavanje... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Axereal Croatia PPK Nova Nova Gradiška Slavonija slad Ječam Pivski ječam Frederic Moulion Vlado Bićanić Stjepan Lalić Darko Vincetić


Autor

Vjekoslav Hudolin

Više [+]

Inženjer poljoprivrede sa 38-godišnjim iskustvom u profesionalnom novinarstvu. Nekada novinar HRT-a, dopisnik Glasa Slavonije, suradnik Gospodarskog lista, Agroglasa, Poljoprivrednog vjesnika, Večernjeg i Jutarnjeg lista, a danas voćar koji u obiteljskom kolekcijskom voćnjaku uzgaja oko 260 starih sorata jabuka i krušaka.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]