Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Petrokemija
  • 22.12.2015. 09:30

Zašto je sumpor važan u gnojidbi?

Posljednjih nekoliko godina sumpor sve više privlači pozornost poljoprivrednog proizvođača i zauzima sve istaknutije mjesto u gnojidbi poljoprivrednih kultura. Zašto?

  • 3.032
  • 148
  • 0

Posljednjih nekoliko godina sumpor sve više privlači pozornost poljoprivrednog proizvođača i zauzima sve istaknutije mjesto u gnojidbi poljoprivrednih kultura. Razlog tome je porast saznanja o potrebama pojedinih kultura za sumporom i njegovom velikom utjecaju na biljku, a s druge strane dolazi do postupnog smanjenja ukupne količine sumpora u tlu.

Do smanjenja u tlu dolazi zbog manje industrijske emisije sumpora u atmosferu, odakle se on padalinama taložio u tlu, manje potrošnje pesticida sa sumporom te uzgoja visokoprinosnih sorti i hibrida koji iznose iz tla veće količine sumpora.

Povećanje sadržaja proteina i ulja

Sumpor ima značajnu ulogu u svim životnim procesima biljke, a jedna od najznačajnijih činjenica u vezi sumpora je njegov utjecaj na povećanje sadržaja ulja i proteina u biljci. Sumpor je značajan i za fotosintezu, povećava otpornost biljaka na sušu i niske temperature, pospješuje formiranje kvržica na korijenju mahunarki što se odražava na boljoj fiksaciji dušika iz zraka te je građevni dio aromatičnih spojeva koji daju karakteristične mirise i okuse pojedinim kulturama (aromatski efekt).

Stoga je Petrokemija d.d. Kutina kao odgovor na sve veće potrebe tržišta krenula u proizvodnju dva nova mineralna gnojiva koja sadrže sumpor (S) i njima uspješno nadopunila svoj postojeći asortiman gnojiva. Riječ je o dva vrlo vrijedna i kvalitetna proizvoda PETROKEMIJas-u i ASN-u.

Ekološki prihvatljivija gnojiva

PETROKEMIJas je po kemijskom sastavu granulirani amonijev sulfat koji sadrži 20% dušika (N) u amonijskom i 24 % sumpora (S) u sulfatnom obliku. U usporedbi s ostalim dušičnim gnojivima, ima najmanju tendenciju vezanja atmosferske vlage i može se čuvati ili skladištiti na temperaturi i do 50ºC te ima vrlo dobru skladišnu sposobnost.

ASN je amonij sulfonitrat u granuliranom obliku koji sadrži 26% dušika (N), od čega je 20% u amonijskom i 6% u nitratnom obliku te sadrži i 15% ukupnog sumpora.

Oba gnojiva su potpuno vodotopiva i hranjiva u njima su lako pristupačna biljkama. Zbog sadržaja amonijskog oblika dušika, usvajanje fosfora, a posebice sumpora je značajno pojačano te su ekološki prihvatljivija gnojiva jer se amonijski dušik privremeno veže na čestice tla te su otporna na gubitke ispiranjem, isparavanjem i denitrifikacijom.

Najpogodniji za biljke koje zahtijevaju sumpor

Ujednačene su granulacije što je vrlo bitno zbog ravnomjernog raspodjeljivanja po proizvodnoj površini, sipka, otporna na sljepljivanje i ne dolazi do prašnjenja prilikom njihove primjene.

PETROKEMIJas i ASN primjenjuju se u gnojidbi svih poljoprivrednih kultura, međutim posebice su namijenjeni za kulture koje u ishrani zahtijevaju veću količinu sumpora kao što su uljarice; uljana repica, suncokret, soja, uljna tikva i maslina, te kupusnjače; cvjetača, kupus, brokula i kelj pupčar koje više vole amonijski nego nitratni oblik dušika, to su krumpir, šećerna repa, krmno bilje koje bolje uspijevaju na umjereno do blago kiselim tlima, to su rajčica, mrkva, peršin, repa, rotkvica, tikvice, kupine, maline, borovnica, leguminoze (mahunarke) usvajaju iz tla puno sumpora radi boljeg formiranja kvržica na korijenu, lukovičasto povrće i začinsko bilje sa naglašenom potrebom za sumporom glede izražajnosti aromatičnih svojstava, kukuruz i strne žitarice za povećanje sadržaja proteina u zrnu, vinovu lozu i voćke zbog njegovog utjecaja na povećanje suhe tvari u plodovima.

Primjena PETROKEMIJas-a i ASN-a

Primjenom na alkalnim tlima dolazi do izražaja njihov pozitivni učinak na snižavanje visokog pH jer većina poljoprivrednih kultura bolje uspijeva na blago do umjereno kiselim tlima. Na alkalnim tlima pozitivan je njihov učinak i na oslobađanje fosfora iz teško topivih kalcijevih fosfata te utječu i na oslobađanje blokiranih mikroelemenata poput bora (B), cinka (Zn), mangana (Mn) i željeza (Fe) koja su teško pristupačna na takvim tlima.

Primjenjuju se predsjetveno i u prihrani u količini koja ovisi o potrebi svake pojedine kulture, intenzitetu i namjeni proizvodnje, očekivanom prinosu, vremenu primjene i prirodnoj plodnosti tla. Okvirno u pojedinačnom obroku može se primijeniti 200 do 300 kg/ha PETROKEMIJas-a ili 150 do 200 kg/ha ASN-a.

PETROKEMIJas i ASN predstavljaju bogat izvor dva važna hranjiva u ishrani poljoprivrednih kultura, dušika i sumpora koji su odmah dostupni biljci te su uz stabilna fizikalna i kemijska svojstva zauzela poziciju neizostavnog gnojiva u gnojidbi poljoprivrednih kultura.


Tagovi

Petrokemija Sumpor Gnojidba ASN PETROKEMIJas Dušik


Partner

Petrokemija d.d. tvornica gnojiva

Aleja Vukovar 4, 44320 Kutina, Hrvatska
e-mail: prodaja@petrokemija.hr web: http://www.petrokemija.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Je, odužila se i ta prijestupna veljača, ali Ministarstvo pretjeruje :/