Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uskladištene žitarice
  • 30.10.2015. 11:30

Zaštita silosnih prostora i žitarica od štetnika

Za pravovremeno i uspješno suzbijanje štetnika, važno je pravilno uzorkovanje uskladištenih proizvoda, čime se utvrđuju kretanje štetnika, razvojni oblici i njihova brojnost.

  • 6.668
  • 78
  • 0

Štetni insekti i grinje predstavljaju konstantnu prijetnju tijekom čuvanja proizvoda u skladištima i silosima. Otkrivanje njihovih populacija u masi proizvoda nije uvijek jednostavno, jer se najčešće radi o vrlo sitnim organizmima, čije prisustvo uočimo tek kada se masovno razmnože, a štete na uskladištenim proizvodima su već napravljene. Stoga je nužno na vrijeme prepoznati pojavu skladišnih štetnika kako bi se zaustavio njihov razvoj i smanjile moguće štete.

Štetnici u skladištima i silosima

Zrnatu robu u skladištima kao što su pšenica, ječam, zob i kukuruz, napadaju razne vrste štetnika koji uzrokupuju izravne štete izgrizajući i oštećujući cijelo zrno žitarica, ali i neizravne, na način što svojim uginulim tijelima, izmetom i raznim toksičnim tvarima zagađuju žitarice i stvaraju neugodan miris.

"Za pravovremeno i uspješno suzbijanje štetnika, važno je pravilno uzorkovanje uskladištenih proizvoda, čime se utvrđuju kretanje štetnika, razvojni oblici i njihova brojnost. Preporučeno je, barem jednom mjesečno pregledavati uzorke u manjoj količini, od 250-500 g. Procjena broja štetnika se određuje brojem odraslih štetnika u kilogramima zrnatih proizvoda, odnosno brojem moljaca na m2 zidnih ili podnih površina", kaže Marijana Lemić, inženjerka fitomedicine.

Preventivne mjere zaštite su efikasnije

Za zaštitu uskladištenih poljoprivrednih proizvoda postoje dvije skupine mjera. Prve su preventivne i uključuju one kod kojih je onemogućen ili barem otežan prodor štetnika, primjerice postavljanje mreže na prozorima i otvorima. Zidovi objekta moraju biti glatki i bez pukotina, da bi se što manje prašine i štetnika zadržavalo na njima te se trebaju redovito čistiti. Primjena insekticida na zrno dozvoljena je samo posebnim uređajem za tretiranje žita na pokretnoj traci.

Za tretiranje žita mogu se koristiti insekticidi

ACTELLIC 50 EC - kontaktni insekticid za preventivno i kurativno suzbijanje skladišnih štetnika kod pšenice i kukuruza, u količini od 8 ml sredstva na jednu tonu žitarica, uz dodatak 0,5-1 l vode na tonu. Sredstvo se ne smije koristiti na brašnastim proizvodima i zrnju uljarica. U skladištu se smije primijeniti samo jedanput godišnje, pomoću automatizirane opreme. Nije dovoljno učinkovit na žitnog kukuljičara (Rhizopertha dominica). Karenca nije potrebna za uskladištene žitarice.

K-OBIOL EC 25 - preventivni insekticid za izravnu primjenu na zrnju žitarica prije ulaska u silo-odjeljke ili velika podna skladišta, isključivo pomoću raspršivača koji osiguravaju uzak raspon veličine sitnih kapljica. Primjenjuje se u 10 l vode na 100 t zrna žita, čime je osigurana zaštita zrna tijekom 6 mjeseci (za Tribolium confusum 2-3 mjeseca), uz početnu koncentraciju od 0,25 mg/kg (ppm) deltametrina. Dvije litre sredstvu primjenjuju se u 10 l vode na 100 t zrna žita, čime je osigurana zaštita zrna tijekom 12 mjeseci, uz početnu koncentraciju od 0,5 mg/kg (ppm) deltametrina. Maksimalno su dopuštena dva tretiranja u sezoni.

KOFUMIN 308 EC - kontaktni insekticid za suzbijanje žižaka (Sitophilus spp.), žitnog kukuljičara (Rhyzopertha dominica), brašnara (Tribolium spp.) i surinamskog brašnara (Oryzaephilus surinamensis), nakon žetve, a pri unošenju u skladište, u količini 10 - 20 ml sredstva u 480 ml vode/tonu žitarica (1-2 l sredstva u 48 litara vode za tretiranje 100 tona žitarica).

Količina sredstva osigurava zaštitu duže od jedne godine, dok niža količina sredstva štiti do 6 mjeseci. Ne preporučuje se tretiranje kada su kukci već u zrnu. Maksimalno je dopušteno jedno tretiranje u sezoni.

Sredstva za primjenu u praznim skladištima

KOFUMIN 308 EC - upotrebljava se kod pšenice, ječma, zobi, pšenoraži, raži i pira u količini 60 ml sredstva u 5 l vode/100 m2, raspršivanjem ili prskanjem ravnomjerno po cijeloj površini odnosno zidovima, podovima, stropovima, vratima i gredama. Radna zabrana odnosno karenca iznosi 48 sati. Primjenjuje se za suzbijanje žižaka (Sitophilus spp.), žitnog kukuljičara (Rhyzopertha dominica), brašnara (Tribolium spp.) i surinamskog brašnara (Oryzaephilus surinamensis). Dopušteno je jedno tretiranje u sezoni.

ACTELLIC DIMNI GENERATOR - koristi se za suzbijanje štetnika uskladištenih žitarica i to pšenice, ječma, zobi, pšenoraži, prosa, sirka, heljde, raži, kukuruza i riže i kukaca kestenjastog brašnara (Tribolium castaneum), surinamskog brašnara (Oryzaephilus surinamensis), žitnog žiška (Sitophilus granarius), brašnenog moljca (Ephestia kuehniella). Upotrijebite jedan dimni generator na 570 m3 i to u kasno proljeće ili rano ljeto. Ukoliko je populacija štetnika velika, ponovite primjenu nakon šest tjedana ili pred žetvu, dva puta u istom praznom skladištu.

Napore i sredstva trebalo bi ulagati u preventivu pojave štetnika više nego na kurativne mjere suzbijanja. Važan čimbenik je i povećanje transporta poljoprivrednih proizvoda koji omogućuje prenošenje štetnika. Jer, štetnici uneseni u novu okolinu brzo se prilagode, budući da su uvjeti za život u skladištima svugdje slični.


Tagovi

Štetni insekti Grinje Skladišta Silosi Izravne štete Zrno žitarica Oštećenje Pravilno uzorkovanje Marijana Lemić Preventivne mjere Brašnasti proizvodi Zrnje uljarica Raspršivač Žižak Žitni kukuljičar Surinamski brašnar Prazna skladišta


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]