Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Syngenta
  • 09.06.2018. 16:30

Zahvaljujući ELATUS Eri - novom najmoćnijem oružju u zaštiti od bolesti, polja pšenice i ječma još se zelenila u Vaškoj

Nekoliko stotina poljoprivrednika okupilo se u Višnjici na centralnom danu polja tvrtke Syngenta na kojem su predstavili novu eru zaštite žitarica od bolesti! Riječ je o fungicidu ELATUS Era s najdugotrajnijim djelovanjem koji žitaricama pruža dužu fotosintetsku aktivnost!

Foto: Karolina Tušek
  • 866
  • 55
  • 0

Nekoliko stotina poljoprivrednika okupilo se u Višnjici na centralnom danu polja tvrtke Syngenta na kojem su predstavili novu eru zaštite žitarica od bolesti! Riječ je o fungicidu ELATUS Era čiji je nositelj nova aktivna tvar SOLATENOL.

Dražen Rajnović iz Syngente pokazao je posjetiteljima različite varijante i brojeve tretmana, kao i primjenu različitih sredstava na pšenici i ječmu. "Ono što je glavni cilj je pokazati ELATUS Eru - novi put, novu budućnost zaštite žitarice od bolesti. Nalazimo se na poljima OPG-a Hrgović u Vaškoj. Pokusi su rađeni na sorti Falado i Kraljica i sve varijante se ponavljaju na te dvije sorte." U prvom tretmanu išlo se sa Amistar Opti fungicidom u svim varijantama pokusa. 

Neki dijelovi su bili polegnuti, a razlog tome je što je prije nekoliko dana u Vaškoj, tik do rijeke Drave palo 25 litara kiše s jakim vjetrom, "ali mi vama želimo pokazati kako djeluju fungicidi, a to se vrlo dobro uočava. Pepelnica, smeđa pjegavost i hrđe najvažnije su bolesti lista. Vrlo je važno pravilno pozicionirati tretmane. Generalno, tri su ključna tretmana. T1 u pojavi prvog koljenca do drugog koljenca, T2 zastavica i T3 klasanje, odnosno cvatnja. To je idealan način zaštite prema fenofazama", rekao je Rajnović.

U stvaranju SOLATENOLA sudjelovalo 30 vrhunskih znanstvenika

Nova zvijezda, novi adut Syngente - ELATUS Era ima dvije aktivne tvari. Nosioc je nova aktivna tvar SOLATENOL čiji razvoj je trajao dosta dugo, u projektu stvaranja te molekule sudjelovalo je 30 vrhunskih znanstvenika iz Syngente. Samo 800 molekula je ušlo u uži izbor i iz tih 800 izabrala se jedna koja je pokazala najveću snagu, a to je SOLATENOL. Ispitivanja su rađena i u polju (1.700 poljskih pokusa). "Imamo veliko znanje i iskustvo s ovom molekulom i uvjereni smo da je to ono što vama treba u ovakvim godinama", istaknuo je Rajnović. Formulacija ove aktivne tvari proizvedena je najmodernijom tehnologijom i ne može se dogoditi da ima taloga na diznama, ventilima ili stjenkama prskalice kao s nekim drugim konkurentskim preparatima.

Zainteresirani poljoprivrednici imali su prilike vidjeti razlike između tretiranja, gdje se na nekim pokusima tretiralo jednom, na nekima dva puta, a na nekima preporučena tri puta. Pokusi su pokazali da je razlika u dva tretmana predugačak period, gdje više ne možete kvalitetno sačuvati i zaštititi biljku. "Preko 70% prinosa nosi zdrav list. Ako ne očuvate list, to je već gubitak prinosa, i to značajan", rekao je Ivica Malović iz Syngente.

Ovaj fungicid djeluje preventivno, ali i u početnoj fazi bolesti i već kad je gljiva zarazila list, uključujući Septoriu lista, Septoriu klasa na pšenici, Fuzarioze. Na ječmu djeluje na sivu pjegavost, ramularijsku pjegavost i na sve sojeve hrđe.

Prikazana je i razlika u rasponu primjene od 0,5 do 1 litre po hektaru. Tretiranje je obavljeno u fazi zastavice i klasa, pa su između 0,5 i 0,8 l/ha vidljive značajne razlike, dok između 0,8 i 1 litre po hektaru ima tek nešto manjih razlika u zelenilu lista. 

fee
Velik broj posjetitelja Syngentinih pokusnih polja u Vaškoj na OPG-u Hrgović

Ono po čemu su Syngentini preprarati prepoznatljivi su i zeleni čepovi koji nemaju foliju na otvoru pa se ne mora skidati posebno, već je zaštitna folija ugrađena u čepu, rekao je Ivica Malović.

Zašto ELATUS Era održava tako zeleni efekt duže kroz vegetaciju?

"Djelatna tvar kad padne na površinu lista, ona se čvrsto veže na voštanu prevlaku površine liste i stvara kao male rezervoare iz kojih postupno i kontinuirano otpušta djelatnu tvar, za razliku od drugih fungicida koji brzo prostruje kroz list. Radi se o jednakomjernoj raspodjeli djelatne tvari. Najznačajnije je translaminarno kretanje kroz list", rekao je Siniša Papaik iz Syngente.

Biljka dugo zadržava zeleni efekt, čime je i duža fotosinteza, koja je zapravo i osnova života biljke što se, u konačnici, odražava na prinos i kvalitetu.

Nova era zaštite ječma

Pero Barišić-Jaman skreće pozornost na mrežastu i sivu pjegavost ječma koje se javljaju se isključivo na listu zastavičaru, dok se ramularijska pjegavost, koja i nije toliko poznata poljoprivrednicima, može samo preventivno suzbijati. Syngenta preporuča 2 tretiranja ječma protiv bolesti. Prvi tretman u fazi 1.-2. koljenca koji rješava prve dvije spomenute bolesti. "Dosadašnji preparati koji su se koristili su prošlost - oni imaju djelovanje na ove dvije bolesti ispod 50%. Gdje ljudi griješe kod drugog tretmana? Prvo, griješe u izboru fungicida. Danas imate najjače oružje u zaštiti žitarica od bolesti, a to je, naravno, ELATUS Era", rekao je Barišić-Jaman.

cs
Razlika između netretiranog i tretiranog ječma fungicidom ELATUS Era

"Pogreška je čekati da ječam klasa za drugi tretman. Treba ga prskati u fazi kada osje tek počinje izbijati, kada su oko centimetar vani, a zastavica je do kraja razvijena. I u zaštiti ječma Syngenta preporuča primjenu u prvom tretmanu sredstva Amistar Opti koji ima multisite efekt, a to znači da djeluje na više točaka. Samim time nema mogućnosti pojave rezistentnosti", objasnio je Barišić-Jaman.

Zašto je kvalitetna aplikacija bitna?

Branko Glavaš naglasio je kako je bitno obratiti pažnju na aplikaciju preparata koji prskamo na naše njive. "Dobro podešena prskalica puno znači i ono što je vrlo bitno je izbor dizni. Na neke vanjske uvjete ne možemo utjecati, ali ono na što definitivno možemo su veličina kapljica, brzina, pritisak i visina grana. Dosta nas radi s vrlo malim kapljicama, pa značajna količina preprarata ispari i veliko je zanošenje. Naša preporuka je da kapljice budu veće i time prodiru više, a ako je uz to i zračna potpora, tim bolje."

cdd
Branko Glavaš objašnjava važnost dobrog izbora dizni

Na kraju vrlo zanimljivog i dinamičnog dana, Syngenta je organizirala društvene igre bacanja panja i povlačenja konopa, a svi posjetitelji mogli su sujelovati i u tomboli. Nakon toga uslijedio je ručak i druženje uz tamburaški sastav u predivnom ambijentu pustare Višnjica.

Za više informacija o zaštiti žitarica od bolesti, obratite se tvrtki Syngenta na jedan od niže navedenih kontakata.


Povezane biljne vrste

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Ječam

Ječam

Sinonim: - | Engleski naziv: Barley | Latinski naziv: Hordeum vulgare L.

Ječam se uglavnom koristi kao stočna hrana jer posjeduje visoku hranidbenu vrijednost. U hranidbi stoke ječam se koristi kao prekrupa (izmrvljeno zrno koje se koristi za dodavanje... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Syngenta Dan polja Višnjica Pšenica Ječam Zaštita od bolesti ELATUS Era Vegetacija Prinos Prskanje Hrđa Pjegavost


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo