Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bc Institut
  • 30.05.2019. 13:30
  • Zagrebačka, Botinec

Vrijeme je učinilo svoje, žetva uljane repice ove godine neće biti prije 1. srpnja

Lani je žetva uljane repice počela rekordno rano. Ove godine vegetacija kasni zbog nepovoljnog vremena, čulo se na Danu polja uljane repice Bc Instituta koji je predstavio i nove sorte pšenice i tritikala.

Foto: Marinko Petković
  • 2.168
  • 137
  • 0

Dan polja uljane repice Bc Instituta održan je u utorak u zagrebačkom Botincu, povijesnoj lokaciji tvrtke utemeljene još 1897. godine. Naime, na ovoj lokaciji je od davne 1947. godine počelo oplemenjivanje bilja ratarskih kultura, a prošle je godine upravo ovdje održan i prvi Dan polja uljane repice. 

Predsjednik Uprave Bc Instituta Zagreb dr.sc. Ivica Ikić podsjetio je da su prije tri godine, putem suradnje s francuskim partnerom Caussade-Semences, odlučili proširiti ponudu sjemena kulturama uljane repice, suncokreta te ih ponuditi poljoprivrednicima za sjetvu.

BC Snaša i BC Zorica nove priznate sorte pšenice

Dodao je da se nastavljaju promidžbene aktivnosti oko uljane repice Bc Instituta na lokacijama gdje su posijani mnogobrojni pokusi. Također, pred nama su dva velika Dana polja strnih žitarica, najprije 4. lipnja u Lovasu, a onda i 11. lipnja u Rugvici, sjedištu tvrtke. BC Snaša i BC Zorica su nove priznate sorte pšenice od prošle godine, a slijediti će ih i nove sorte drugih kultura.

Uz dva najprinosnija hibrida uljane repice (Memori CS i Sidoni CS), predstavljen je i novi hibrid Etendar CL

Predstavnik Zavoda za strne žitarice Bc Instituta Marko Maričević, mag. ing. na pokusnom polju predstavio je pet hibrida uljane repice gdje je provedena vrlo intenzivna agrotehnika sa ciljem dobivanja prinosa većih od četiri tone po hektaru. "Prinosi su lani na poljima Bc Instituta bili veći od 4,8 tona po ha“ rekao je Maričević. Sjetva uljane repice na pokusnom polju obavljena je 1. rujna, a nakon pet dana slijedio je tretman protiv korova. Velikih problema u jesenskom periodu radili su štetnici, prvenstveno buhači i repičina osa listarica koje treba pravovremeno suzbiti da usjevu ne nanesu velike štete. Maričević naglašava važnost rane proljetne prihrane koje je ovdje obavljena na Valetinovo.

Velike probleme u proljetnom djelu vegetacije predstavljao je repičin sjajnik, kojeg je ove godine bilo teško kontrolirati, pa je napravio štetu na pokusu na 10 posto cvjetova što će utjecati na ukupni prinos pet do šest posto.

Na Danu polja predstavljena su dva najprinosnija hibrida uljane repice u ponudi Bc Instituta, Memori CS i Sidoni CS, te novi hibrid Etendar CL, koji je namijenjen za Clearfield sustav proizvodnje uljane repice sa ciljem fleksibilnije primjene herbicida u jesen. 

"Vegetacija ove godine kasni, a lani je žetva uljane repice počela rekordno rano. Ove godine neće biti prije 1. srpnja", ističe Maričević. Kako se čulo, ove godine ima i 10 do 15 posto neoplođenih komuški na repici zbog lošeg vremena u cvatnji.

Na pokusnim poljima smo vidjeli i jako poleglu uljanu repicu, kao da je 'valjak prošao preko nje', a radi se o hibridu konkurentske sjemenske kuće, čije ime nije otkriveno. Za postizanje visokih prinosa, usjeve uljane repice u određenim fazama potrebno obilaziti svakodnevno jer štetnici mogu napraviti veliku štetu u samo jednom danu. 

Godišnje testiraju oko 20 linija ječma, 60 linija pšenice i 30 linija tritikala 

Nakon pokusnih polja uljane repice, obišli smo i pokusna polja strnih žitarica koje zauzimaju šest hektara. "Ove godine testiramo 18 linija ozimog ječma, 60-ak linija ozime pšenice i 30 linija tritikala da bi dobili nove sorte koje ćemo ponuditi na tržištu", kazao je predsjednik Uprave Bc Instituta dr.sc. Ivica Ikić.

Maričević očekuje puno od nove linije tritikala (predloženog imena BC Boem), a koja je imala puno bolje prinose u pokusima od najprodavanije sorte BC Goran, veće i od 10 tona po hektaru. Linija bi ove godine trebala biti registrirana, a biti će i sjemena da ju proizvođači mogu probati na svojim površinama. Na pokusnim poljima, kaže, testiraju otpornost na bolesti i polijeganja, koja su kod strnih žitarica već sada vidljive.

Dan polja uljane repice Bc Instituta održan je u Botincu

Stručnjaci kažu da puno znanja i iskustva treba za kompletnu zaštitu usjeva, ali bez tri zaštite kod ječma, odnosno dvije kod pšenice, koje drže 20-tak dana, ne mogu se očekivati visoko prinosi od 7,8 do 9 tona po ha. Bc Institut, dodali su, ima pokusna polja na više lokacija u Hrvatskoj, da bi mogli donijeti pravu odluku o novim  sortama.

Repica zbog plodoreda

Razgovarali smo i s uzgajivačima uljane repice, Markom Dušakom iz Repineca kod Vrbovca te Ivicom Cerovskim iz Velike Gorice, koji su bili na Danu polja u Botincu. Dušak kaže da obrađuje ukupno 110 ha zemlje, a da uljanu repicu na pet hektara sije uglavnom zbog plodoreda. "Ova godina nije bila dobra za repicu pa smo tri hektara repice i zaorali. Sad ćemo probati ponovno, sve u skladu s propisima, pa ćemo vidjeti je li problem u našoj zemlji ili je nešto drugo", kaže Dušak.

Ivica Cerovski, pak, ima 20 ha uljane repice od ukupno 120 ha obradive zemlje. I on repicu sije zbog plodoreda, a svake godine mijenja kulturu. "Pomažu nam sjemenarske kuće u uzgoju repice, ali bi bilo dobro da se više uključi i nekadašnja savjetodavna služba, danas pripojena Ministarstvu poljoprivrede te da se konačno riješi pitanje zakupa poljoprivrednog zemljišta u korist ratara jer dosta zemlje, pa i one državne, stoji neobrađeno i zaraslo u korov", kaže Cerovski.   


Povezana biljna vrsta

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobivanja ulja. U sjemenu uljane repice ima oko 40 %  i oko 20 % bjelančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvjetljenje i mazivo, a... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Uljana repica Bc Institut Dan polja uljane repice Dr.sc. Ivica Ikić


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.


Partner

Bc Institut d.d. Zagreb

Dugoselska 7, Rugvica, 10370 Dugo Selo, Hrvatska
tel: +385 (0)1 2781-510, e-mail: bc-uprava@bc-institut.hr web: http://www.bc-institut.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.