Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gnojidba
  • 27.01.2016. 10:30

Važnost gnojidbe mineralnim gnojivima

4 gnojidbena pravila za sigurnu i efikasnu primjenu gnojiva!

Foto: weerapat/bigstock.com
  • 2.754
  • 222
  • 0

Načela dobre poljoprivredne prakse i zahtjevi Nitratne direktive također su važni u određivanju pravilne gnojidbe poljoprivrednih kultura. Temelj za određivanje ispravne gnojidbene preporuke su fizičke i kemijske osobine tla o kojima ovisi usvajanje pojedinih biljnih hranjiva.

Važni su i ekološki uvjeti područja čija veća količina oborina uvjetuje moguća ispiranja na laganijim, pjeskovitim tlima, dok u sušnim područjima može doći do prestanka usvajanja hranjiva iz tla uslijed nedostatka vode.

Za osiguranje visokih i stabilnih prinosa neophodna je redovita gnojidba

Samo nepravilna primjena mineralnih gnojiva može eventualno uzrokovati štetne posljedice za okoliš. Zadatak čovjeka je sačuvati tlo od zagađenja pravilnom primjenom mineralnih gnojiva i proizvesti zdravstveno ispravnu i sigurnu hranu.

Pri tome se treba pridržavati četiri gnojidbena pravila i izabrati: pravi izvor hranjiva, pravu količinu hranjiva, pravo vrijeme primjene i pravi način primjene. Stoga je potrebno analizom tla utvrditi sadržaj biljnih hranjiva u tlu i na temelju analize i zahtjeva kulture za određeni prinos odrediti vrstu i količinu gnojiva.

Kako pravilno gnojiti?

Nepovoljna pH vrijednost također može izazvati blokiranje hranjiva u tlu pa ih biljke ne mogu usvojiti što dovodi do nedostatka hranjiva. Utvrđeni nedostatci saniraju se pravilnom gnojidbom s potrebnim količinama i vrstama mineralnih gnojiva. Najvažnije etape gnojidbe mineralnim gnojivima su osnovna gnojidba, predsjetvena ili startna gnojidba i prihrana tijekom vegetacije.

Osnovna gnojidba se ovisno o tipu tla i vremenskim prilikama obavlja u jesen ili proljeće, a biljna hranjiva se unose na dubinu oranja na kojoj se razvija glavna masa korijena. Biljke dobro razvijenog korijena bolje se ukorjenjuju i bolje podnose sušu.

Pri unošenju gnojiva u tlo oranjem unose se dvije trećine ili ukupna količina fosfora i kalija i manja količina dušika. Fosfor i kalij su hranjiva koja se slabo pokreću u tlu (otprilike 2 cm godišnje) pa nema opasnosti od ispiranja tijekom zime. Ako se ova hranjiva unesu u tlo suviše plitko, iz istog razloga neće se premjestiti u dublje slojeve. Samo na izrazito laganim i pjeskovitim tlima može doći do ispiranja oborinama pa osnovnu gnojidbu na takvim tlima treba obavljati u proljeće.

Formulacija za osnovnu gnojidbu

Za višegodišnje kulture potrebno je obaviti meliorativnu gnojidbu kojom se unose u tlo veće količine mineralnog i organskog gnojiva prije podizanja voćnjaka ili vinograda. Veće količine hranjiva koje se unesu u tlo predstavljaju zalihu hranjiva na duži niz godina i ujedno dobar start mladog nasada.

Za osnovnu gnojidbu može se primijeniti formulacija s nižim sadržajem duška i naglašenim sadržajem fosfora i kalija poput NPK 7-20-30. U gnojidbi pred sjetvu ili sadnju u sjetveni sloj se unose podjednake količine hranjiva neophodnih za početni rast i razvoj biljke. Gnojivo se obično unosi tanjuranjem i to NPK 15-15-15, NPK (S) 15-15-15 (3), NPK 13-10-12, NPK 20-10-10, NPK (S) 20-10-10 (3) ili NP 20-20. Ako se u osnovnoj gnojidbi unesu ukupne količine fosfora i kalija, predsjetveno se primjenjuje samo dušično gnojivo Urea ili PETROKEMIJas ili UAN.

Smanjenje troškova gnojidbe

U područjima s manje oborina dodane količine dušika u ovoj gnojidbi mogu biti dovoljne i nije potrebno prihranjivanje tijekom vegetacije. Smanjenje troškova primjene moguće je zajedničkom primjenom UAN-a i herbicida. Kod nekih kultura (npr. kukuruz) može se obavljati gnojidba deponatorom za gnojivo u sjetvi. Nikad se ne miješa gnojivo sa sjemenom u samoj sijačici jer može doći do oštećenja sjemena i klice. U sjetvi se također unose gnojiva podjednakog odnosa hranjiva kao što je NPK 15-15-15.

Pripazite s količinom dušika

Prihrana tijekom vegetacije se obavlja na laganijim tlima i u područjima s većom količinom oborina. Uglavnom se obavlja pojedinačnim dušičnim gnojivima, ali se može primijeniti i kompleksno NPK gnojivo s povišenim sadržajem dušika. Stanje biljaka (usjeva ili nasada) uvjetuje jedna ili više prihrana. Ukupna količina dušika treba se pravilno rasporediti prema potrebama kulture.

Nije dobro primijeniti previsoku količinu dušika jer tako ishranjene biljke pokazuju tamno zelenu boju, slabije su otpornosti na niske temperature, lako poliježu (žitarice), slabije su otporne na bolesti i štetnike, a vegetacija može biti produžena.

Kojim gnojivima obaviti prihranu?

Prihrana se obavlja granuliranim i tekućim mineralnim gnojivima kao što su KAN N 27, Urea N 46 ili UAN N 30 ili dušično-sumpornim gnojivima poput PETROKEMIJas-a ili ASN-a. Ovisno o potrebama kultura prihranjivati se može tekućim gnojivima s mikroelementima kao što su različite vrste Fertina.

Pri tome treba voditi računa o količini i koncentraciji koja se primjenjuje za pojedinu biljnu vrstu. Početak primjene tekućih gnojiva uvijek je u vrijeme kada je razvijeno dovoljno lisne mase da se hranjiva mogu usvojiti. Učinkovitost tekućih gnojiva je veća u vrijeme suše jer je tada smanjeno ili potpuno zaustavljeno usvajanje hranjiva iz tla.

Pravilnom primjenom mineralnih gnojiva omogućuje se biljci da u najvećoj mogućoj mjeri iskoristi svoj genetski potencijal, uvjete tla i okoline te postigne visoke i kvalitetne prinose.

Foto: weerapat/bigstock.com


Tagovi

Gnojidba Mineralna gnojiva Nitratna direktiva Oborine Petrokemija


Partner

Petrokemija d.d. tvornica gnojiva

Aleja Vukovar 4, 44320 Kutina, Hrvatska
e-mail: prodaja@petrokemija.hr web: http://www.petrokemija.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Haj došlo vrijeme... za zaštitu ječma od korova!