Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sjetva mahunarki
  • 20.03.2023. 07:30

Usjev lupine: Tri namjene visokovrijedne biljke

Lupine su odlična zamjena za soju, obogaćuju zemljište dušikom i kvalitetno su zeleno gnojivo

Foto: Depositphotos/Tinieder
  • 1.766
  • 138
  • 0

Lupina je visokovrijedna biljka koja se koristi u hranidbi životinja, za fiksaciju dušika te sideraciju, odnosno zelenu gnojidbu. Formira veliku količinu zelene mase i sadrži do 50 posto proteina. Zbog toga je sve više cijenjena u hranidbi stoke, svinja, peradi i ribe. Njena upotreba povećava produktivnost i smanjuje troškove proizvodnje.

U hranidbi životinja najviše se uzgajaju lupine s niskim sadržajem alkaloida: bijela Lupinus albus, uskolisna ili slatka L. angustifolius i žuta lupina L. luteus.

Izuzetan fiksator dušika

Formira jak korijen koji dospijeva u dubinu do 2 m. Pripada porodici mahunarki i najbolja je vrsta bilja koje fiksiraju dušik. Bakterije vežu dušik iz zraka i skladište ga u kvržicama koje stvore na korijenu. Tako obogaćuje zemljište i pomaže u ishrani drugih biljaka. Već poslije jedne godine povećava se sadržaj dušika i smanjuje kiselost zemljišta.

Odlično zeleno gnojivo

Osim toga, koristi se kao zelenio gnojivo ili siderat. Zelena masa se zaorava na dubinu do 20 cm. Maksimalni učinak se postiže kada se pokosi prije punog cvjetanja. Tada je sadržaj dušika najveći. Povećava sadržaj biljnih hraniva i organske tvari, suzbija korov i štiti zemljište od erozije. Prije sadnje sljedećeg usjeva treba proći najmanje mjesec dana.

Alternativa za soju

Po sadržaju proteina i aminokiselina te nutritivnim svojstvima odlična je alternativa soji, posebno sojine sačme. Prednost je što zrno lupine ne sadrži inhibitore tripsina, a kada se ekstrudira dobiva se hrana ukusna za životinje. Sjeme sadrži od 32 do 46 posto proteina, ovisno o vrsti. Sadrži više proteina od soje, graška i grahorice. U 1 kg zrna lupine nalazi se tri puta više proteina od zrna žitarica i 1,5 puta više od graška.

Odlikuje se boljom probavljivošću i apsorpcijom u želucu životinja. Sadrži dijetalna vlakna, alkaloide, oligosaharide, tanine, saponine i druge tvari. Granična vrijednost sadržaja alkaloida za krmne sorte je do 0,3 posto u zrnu i do 0,14 posto u zelenoj masi u odnosu na suhu tvar.

Osim zrna, zelena masa se može silirati. Brzo raste i manje je gorka. Može se sijati od početka ožujka do kraja kolovoza i tijekom rujna ovisno od vremenskih uvjeta. 


Povezana biljna vrsta

Lupina bijela slatka

Lupina bijela slatka

Sinonim: - | Engleski naziv: White lupin | Latinski naziv: Lupinus albus L.

Lupina bijela slatka uzgaja se za proizvodnju zelene mase i sjemena. Sjeme lupine sadrži 38 – 52 % bjelančevina, 26 – 39 % ugljikohidrata, 5 – 20 % masti i oko 3,5 % mineralne... Više [+]

Tagovi

Lupina Stočna lupina Lupinus albus Lupinus angustifolius Lupinus luteus Zamjena za soju


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]