Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dobre priče
  • 17.09.2016. 07:30

Uljaricama plaćaju cijenu sna o stočarskoj farmi

Uložili osam mlijuna kuna u izgradnju stočne farme, a danas ratarenjem otplaćuju kredit! Ostatke stočarenja predstavlja još uslužni tov koji rade u suradnji s Beljem. Žulja ih, kao i sve ostale, uvoz.

  • 9.399
  • 1.159
  • 0

Svjestan stagnacije sela u proizvodnosti i konkurentnosti svinjogojske proizvodnje, Boris Glavašić je odlučio od 220 krmača ostaviti samo 10, a 170ha na kojima je nekad proizvodio stočnu hranu za svinje pretvoriti u profitabilnije površine.

"Zbog velikih smo problema u svinjogojstvu poklali gotovo sve krmače. Ostalo ih je svega možda desetak. Tovili smo prasce koje smo prodavali Mesopreradi Slatina, a sada toga na žalost više nema. Svakodnevno umiru brojne proizvodnje zbog kojih ne propadaju samo proizvođači nego i klaonice", kazao je Boris koji se boji da će "živa proizvodnja" otići u ropotarnicu povijesti.

Dvadesetogodišnje iskustvo u svinjogojstvu

Glavašić je u proizvodnju zakoraknuo davne 1996. godine, a već dvije godine poslije mogao se podičiti s 58 krmača što za svinjogojsku proizvodnju u ono vrijeme nije bilo malo. Ondašnje je vrijeme donosilo niske cijene stočne hrane, a više žive vage, što je pogodovalo napretku uzgajivača svinja.

Uložili 8 milijuna kuna u farmu kojoj su poticaji zadali težak udarac!

OPG Glavašić

Zanesen ljubavlju i poslovnom strašću, Boris 2008. u svrhu povećanja proizvodnje izgrađuje novu farmu - što je bez PDV-a platio 8 milijuna kuna. Već 2009. u objekte su useljene prve nazimice kada je i krenula proizvodnja koja je na žalost s ukidanjem poticaja na tovljene svinje 2010. doživjela udarac. Polagano su se rušile cijene svinja, nestajala je živa farma i stizala nejasna budućnost.

Od 220 krmača do kredita i 170ha pod uljaricama!

170ha pod uljanom repicom i suncokretom

"S obzirom na to da smo digli kredit na 10 godina kojeg smo tek pola otplatili, a da se u ovo vrijeme suočavamo s ugašenom primarnom proizvodnjom, ne znamo kakva nas budućnost čeka", poručio je Boris Glavašić koji usprkos nepogodnom stanju ne gubi vjeru te i dalje marljivo radi.

Proizvodeći uljanu repicu i suncokret čijoj se proizvodnji okrenuo ostvaruje veći profit, a radi racionalizacije troškova ne koristi navodnjavanje. "Prošle tri godine nam je trebalo navodnjavanje, ove godine ono zbog previše kiše nije potrebno te nam se ne isplati suočavati s novim ulaganjima u proizvodnju", kazao je Boris.

OPG se diči i jakom mehanizacijom

Ovi se marni bizovački gospodarstvenici diče jakom mehanizacijom od koje u ovo vrijeme imaju šest traktora, sve strojeve za obradu zemlje, dva kombajna, mješaonu i prijevoz stočne hrane. Na gospodarstvu uz Borisa rade otac i dva radnika čije su plaće unatoč teškom stanju redovito isplaćene.

Na farmi OPG Glavašić

Nekad zavidno samostalan, a danas radi uslužan tov za Belje

Nepogodno stanje u svinjogojstvu Borisu je odnijelo samostalnost i donijelo suradnju s Beljem za koji u novom objektu farme radi uslužni tov. Belje je po glavi utovljene svinje nekada plaćalo od 95-105 kn, sada je cijena pala na 50-55 kn.

"Bez obzira na pad cijena svinjetine, kako se za isti posao od prošle godine u ovo vrijeme dobiju dvostruko manja primanja", pitao se Boris koji se i dalje diči s 10 vlastitih krmača koje nema srca poklati.

"Svinjogojci, nije li interesantno da se u državi koja proizvodi oko 35% svojih potreba nema kome prodati svinja? Svinjogojci, do kada će nam uvoz otimati kruh iz ruku", dodao je.

Ostaci nekadašnje stočarske farme

Klimava točka pokrića troškova uslužnog tova

Uzimajući u obzir da sadašnji tov Beljskih svinja završava oko 15.12 kada treba doći novi, ako Boris upali grijanje (a morat će) te dobije 5.000kn mjesečno za plin (a dobit će i viš), uslužni tov se suočava s klimavom točkom pokrića. Ispada da je Glavašić radio za ništa ili možda čak i minus što nema smisla.

Uzgajivači svinja se trebaju ozbiljno udružiti

Premda je poznati spas u udruživanju u klastere, naš nas hrvatski "uradi sam" odvodi sve dublje u propast, a tržište Europe gotovo nas i ne zamjećuje. U skladu navedenog, Boris je aktivan član Udruge svinjogojaca Slavonije i Baranje iz koje nitko ništa ne poduzima, tvrdi on, zbog preteške situacije u ovoj grani stočarstva u kojoj je ostalo premalo gospodarstvenika. Do kada će zbog uvoznog lobija naši proizvođači sjediti vezanih ruku?


Povezane biljne vrste

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobivanja ulja. U sjemenu uljane repice ima oko 40 %  i oko 20 % bjelančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvjetljenje i mazivo, a... Više [+]

Suncokret

Suncokret

Sinonim: Cvijet sunca, trava sunca | Engleski naziv: Sunflower | Latinski naziv: Helianthus annuus L.

Suncokret potječe iz Amerike (Meksiko, Peru). Najprije je uzgajan kao ukrasna biljka, sjeme je korišteno za prehranu ptica, a ljudi su jeli jezgru iz sjemena. 1840. godine je prvi... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Boris Glavašić OPG Glavašić Bizovac Belje Svinjogojska proizvodnja Uvozni lobi Klasteri Uljana repica Suncokret Uslužni tov svinja Mehanizacija


Autorica

Roberta Kljenak

Više [+]

Roberta je dvostruka magistrica u području poljoprivrede. Obožava pisanje i fotografiju! Dobitnica je dekanove nagrade za najbolje studente, predavačica na brojnim poljoprivrednim kongresima i nezaposlena profesorica.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]