Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Timac Agro
  • 06.06.2023. 10:30
  • Osječko-baranjska, Veliškovci

Timac Agro Dani polja - kako do prinosa na kiselom i pjeskovitom tlu?

Tvrtka Timac Agro postavila je pokus na kiselom i pjeskovitom tlu u Veliškovcima gdje je nedavno održala Dane polja i poljoprivrednicima iz cijele Hrvatske predstavila rezultate.

Foto: Martina Pavlović
  • 4.029
  • 405
  • 0

Oko 200-tinjak poljoprivrednika iz cijele Hrvatske okupilo se na nedavno održanim Danima polja tvrtke Timac Agro koja im je predstavila svoj program gnojiva i biostimulatora.

"Ova godina je specifična po pitanju prekomjernih količina oborina i njihovog rasporeda što je utjecalo na pojavu bolesti, ali i ispiranje hraniva. Također, u ovakvim uvjetima dolazi i do značajne promjene pH reakcije tla koja je krivac za slabije usvajanje elemenata", kazao nam je Ivan Ante Lukačević, stručnjak za proizvode i ratarsku proizvodnju spomenute tvrtke.

Upravo stoga su, kaže, odlučili postaviti pokus kako bi dokazali kvalitetu Timac Agro proizvoda.

Mirko Roguljić, prodajno stručni savjetnik za ključne kupce te tvrtke dodaje da je pokus rađen u suradnji s tvrtkom Pest Pro, a postavljen je na 21 plotištu veličine 120 m2 i to u dva ponavljanja.

"Pokus je postavljen ciljano, na osnovu analize tla koja je loša. pH je bio 4,2, što znači da je tlo ekstremno kiselo, a blokada elemenata je bila i do 70 posto. Loše stanje je bilo i s humusom te lako pristupačnim fosforom", dodao je Roguljić.

Inteligentni dušik - dostupan i usvojiv za biljku

Lukačević je poljoprivrednicima pojasnio kako su pokusi rađeni na pjeskovitom tlu te da je usvojivost elemenata na oko 30 posto. "Urea i amidni oblik dušika nisu odmah dostupni za usvajanje od strane biljke već mora prijeći procesom amonifikacije u amonijak i zatim u nitratni oblik pomoću bakterija", napomenuo je.

Kaže kako je tim prijelazima tvrtka Timac Agro doskočila svojim patentom zaštićenog oblika dušika N- process u Sulfammo proizvodu. "To je dušično gnojivo s dodatkom sumpora i magnezija. Zahvaljujući N-Process specifičnosti, dušik iz ovog gnojiva ima znatno manje gubitaka i ostaje dugo pristupačan biljkama", pojasnio je.

Ivan Ante Lukačević iz tvrtke Timac Agro

Dodao je da su u pokusu korišteni Sulfammo 30 i 23, a razlika im je u količini i oblicima dušika. "Prva prihrana rađena je s 30 jer je on dugotrajniji. Unutra je amidni oblik dušika i on se postepeno otpušta kako bi biljka bila nahranjena u vrijeme busanja i stvorila veći broj vlati po jedinici površine koje će na kraju nositi prinos", istaknuo je Lukačević.

U drugoj prihrani korišten je Sulfammo 23 koji pak ima veći naglasak na sumporu i nešto dostupniji dušik, ali je također sporootpuštajući. "Njime gradimo broj redova u klasu, zrna te njihovu hektolitarsku težinu i protein", zaključio je.

Sumpor nepravedno zanemaren

O specifičnostima koja se nalaze u krutom gnojivu HyperTopPhos P20 govorio je Josip Stanić, marekting menadžer. "Pokus je rađen na kiselom tlu, slab je bio sadržaj fosfora i velika je blokada elemenata najviše zbog željeza i aluminija", pojasnio je rekavši da takav fosfor nije pristupačan za biljku.

"Jedini način da ga biljci učinimo dostupnim je da radimo kalcizaciju ili da joj damo gnojivo koje ima pristupačan fosfor bez obzira na tip tla i pH", dodao je rekavši da je takav proizvod upravo Top Phos čiji je sastav 20% P2O5, 19% CaO, 24% SO3. Fosfor je u zaštićenom, odmah dostupnom TopPhos obliku. Osim navedenog sastava proizvod potiče stvaranje mikorize što je ključno kod usvajanje hranjiva i korisnih tvari iz tla.

Poljoprivrednici su u grupama obilazili punktove 

"S fosforom postižemo bolji rast i razvoj korijena. On je bitan kasnije u prijelazu iz vegetativne u generativnu fazu kako bi ojačao tu biljku i bio što bolji prinos", pojašnjava Stanić.

Kazao je i kako je sumpor nepravedno zanemaren makroelement jer pomaže u sintezi dušika i utječe na kvalitetu, a žitarice tijekom vegetacije imaju veliku potrebu za njime.

Također, u ovom proizvodu nalazi se i kalcij koji ova tvrtka vadi iz mora. "Takav je puno pristupačniji za biljku i ne treba mu nekoliko godina za otpuštanje, ne utječe negativno na tlo i popravlja mikrozonu oko korijena što znači da će osloboditi hraniva za biljku i dati joj čvrstoću", objasnio je Stanić.

Mikoriza za bolje usvajanje vode i hraniva

Dodao je da u odnosu na liniju koja nema zaštićeni oblik fosfora u ovom pokusu očekuju 15 do 20 posto veći prinos te da taj proizvod u sebi sadrži i mikorizu.

"Time dobivamo efekt produžene ruke korijena za vodu i hranu", pojasnila je Nina Misirača, specijalist proizvoda za centralnu Hrvatsku rekavši da se ona nalazi u HyperTopPhos-u kojeg su dodali u količini od 400 kg/ha u pokusu kojeg je predstavila. Prikazala je i usporedbu klasova koji su puno bolje izgledali na onom gdje je odrađena gnojidba njihovim gnojivom. 

Uporedbu klasova prikazala je Nina Misirača

O biostimulatorima je govorio Matej Srimac, prodajno stručni savjetnik, rekavši da su oni tvrtke Timac Agro specifični jer nude kompletnu ishranu bilja folijarnim putem. "Svi su kompatibilni s većinom herbicida i fungicida", istaknuo je. 

Dodao je i da je Seactiv Vital lijek za virusne bolesti kakva je ove godine poharala i njihova pokusna polja, a riječ je o žutoj patuljavosti ječma. "Postigli smo bujniji sklop i obnovili lisnu masu", istaknuo je Srimac poručivši da biostimulatori biljci omogućuju otpornost na stresne uvjete i to da bolje usvaja dušik iz prihrane.  

"Mnogi od vas su primijetili da smo počeli dolaziti do vas i polja pregledavati pomoću raznih tehnologija, poput satelitaNa tim multispektralnim snimkama možemo identificirati različite zone vegetativnog razvoja. Ne možemo znati o čemu se radi, ali možemo se zaputiti na polje i pravovremeno vam dati savjet što nastaviti raditi. To je praksa koju ćemo nastaviti i ubuduće", kazao je direktor tvrtke, Hrvoje Brzica. 

Dodao je i da svaka od njihovih 110 tvornica ni u vrijeme korona krize niti one koja je uslijedila za vrijeme rata u Ukrajini nije prestala raditi te da će njihovi proizvodi do poljoprivrednika nastaviti stizati normalnom dinamikom. 


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Timac Agro Dani polja Gnojidba Pokus Pšenica Mikoriza Biostimulatori Gnojiva Ivan Ante Lukačević Mirko Roguljić Josip Stanić Nina Misirača Matej Srimac Hrvoje Brzica


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

Timac Agro d.o.o.

Ul. Radoslava Cimermana 62b, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: + 385 1 618 7862, fax: + 385 1 618 7829, e-mail: office@hr.timacagro.com web: https://hr.timacagro.com/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer