Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Timac Agro
  • 24.04.2022. 12:00

Što odabrati - folijarac ili biostimulator?

Biostimulatori se razlikuju od folijaraca po tome što sadrže aminokiseline i spojeve koji se izravno ugrađuju u sustav biljnog organizma, pojasnili su stručnjaci tvrtke Timac Agro dodavši da se njihova primjena zasniva na preventivi.

Foto: Depositphotos/catalby
  • 3.319
  • 262
  • 0

Niske temperature, manjak oborina i snježnog izolatora za ozime usjeve nose niz problema, dok jare kulture također trpe abiotske tipove stresa kao što su visoke temperature i manjak oborina. Stoga je obje vrste usjeva potrebno pripremiti na već, nažalost, predvidive problematične situacije uzrokovane klimatskim promjenama.

"Preventivna primjena biostimulatora postala je sve češća, a kod pojedinih proizvođača čak i obavezna agrotehnička mjera", kažu nam stručnjaci iz tvrtke Timac Agro.

Kako navode, glavni putevi ishrane biljaka su putem tla tj. kroz korijenov sustav. Međutim, tijekom vegetacije one su izložene različitim biotskim i abiotskim stresovima. "Nažalost one nemaju jaknu niti suncobran, zato im trebamo pomoći proizvodima koji su postali nezamjenjivi u proizvodnji profesionalnih proizvođača", slikovito opisuju.

Kako se stresovi odražavaju na usjeve? 

Tijekom vegetacije usjevi prolaze kroz razne tipove stresa. Biotski, odnosno biološki stres uključuje pojavu bolesti, štetnika i korova. Dok abiotski stres obuhvaća sve pojave koje nisu uzrokovane drugim živim organizmima, a utječu na stagnaciju ili otežan razvoj biljaka. "U ovu grupu spadaju manjak ili višak vode, ekstremno visoke ili niske temperature, nagle oscilacije u temperaturi, naleti vjetra, tuča i slično", pojasnili su nam iz spomenute tvrtke.

Svjedoci smo dugotrajne i suhe zime gdje izostaje snježni pokrivač koji služi i kao toplinski izolator ozimih usjeva. Kako su istaknuli ovi stručnjaci, pšenica, ječam i uljana repica imaju slabiju mogućnost usvajanja hranjiva i vode zbog niske fiziološke aktivnosti, pa samim time za rezultat dobivamo smanjeno busanje/grananje i slab imunitet biljaka u proljetnom periodu kada treba nastupiti intenzivan rast i razvoj.

"Takve biljke trebaju duži period za oporavak i nastavak vegetacije, a sam prinos je ugrožen zbog gubitka kvalitetnih dana vegetacije", napomenuli su. Kako dodaju, jari usjevi također su obuhvaćeni sličnim oblicima stresa. Posljednje dvije godine događaju se nagle oscilacije u temperaturi zraka i tla. Još do neki dan mogao se uočiti mraz u jutarnjim satima, dok bi poslijepodne temperature dosegle 15 ⁰C, pa čak i 20 ⁰C.

Na OPG-u Brković zadovoljni su proizvodima tvrtke Timac Agro (Foto: Timac Agro)

Zadnjih 15 godina sve je češća pojava sušnih dana popraćena visokim temperaturama koje utječu na čitavu vegetaciju jarih usjeva, dok se njihov učinak najviše odražava u fazi cvatnje, oplodnje i formiranju komponenti prinosa. Naime, biljke svojim mehanizmima zaštite od visokih temperatura zatvaraju puči kroz koje inače ispuštaju vodu u obliku pare, na taj način čuvaju vodu unutar svog sustava.

"Kada se višak vode ispusti kroz puči, taj dio u biljci se nadoknadi putem korijena", pojasnili su iz ove tvrtke dodavši da skupa s njom u biljku ulazi i dio hranjiva te je taj dio usvajanja u stresnim uvjetima reduciran. Naime, svaki izgubljeni dan u kojem biljka nastoji "preživjeti", a ne napredovati, za rezultat ima smanjenje prinosa.              

Poznato je da stres povezan s visokim temperaturama i nedostatkom oborina može nanijeti brojne štete na biljkama i zrnu. "Previsoka temperatura može negativno utjecati na pravilan tijek fotosinteze i transpiracije tj. da biljke budu zelene i da proizvode hranu za zrno", napominju ovi stručnjaci. 

Kada su biljke pod stresom one zatvaraju otvore na svojim listovima kako bi spriječile gubitak vode i održale vitalnost, pojasnili su. Kako tvrde, temperatura iznad optimalne koči klijanje sjemena i usporava rast biljaka, primjerice smanjuje održivost peludi – slabija je cvatnja i oplodnja što u konačnici smanjuje rast i prinos te niz drugih niz poremećaja poput blokade drugih hranjiva Ca, P i K i kretanjem hranjiva i vode unutar biljke.

Folijarni tretmani - obratite pažnju na razlike u proizvodima

Na tržištu postoji nekoliko vrsta tekućih proizvoda koji se koriste folijarno, odnosno preko lista. Riječ je o grupi koja sadrži mineralne elemente biljne ishrane, obično uz naglasak na pojedinim ili nekolicini mikroelemenata.

"Biostimulatori se razlikuju od folijaraca po tome što sadrže aminokiseline i druge spojeve koji se izravno ugrađuju u sustav biljnog organizma", pojasnili su nam stručnjaci tvrtke Timac Agro. Kako dodaju, njihova glavna uloga je očuvanje zdravog stanja biljke u nepovoljnim uvjetima, te se stoga njihova primjena najviše zasniva na preventivi.

Primjena biostimulatora zasniva se na preventivi (Foto: Timac Agro)

Novije linije baziraju se na ekstraktima morskih algi koje imaju velik broj prednosti po pitanju usvojivosti i dodatnim korisnim spojevima koje olakšavaju normalan razvoj biljaka u stresnim uvjetima. "Također, biostimulativni učinak imaju huminske i fulvo kiseline, kao i potpora bakterijskim te gljivičnim organizmima", dodaju.

Prednosti biostimulatora na bazi morskih algi

Riječ je o organizmima koji su slični biljkama jer sami u procesu fotosinteze proizvode hranu uz pomoć sunčeve svjetlosti. Sadrže i velik broj korisnih organskih spojeva, koji nakon ekstrakcije algi čine glavni sastojak biostimulatora.

"Ti ekstrakti obogaćeni su polifenolnim spojevima, pigmentima, proteinima, polisaharidima, pa čak i hormonima koji pozitivno utječu na razvoj biljaka", napominju stručnjaci spomenute tvrtke. Kako dodaju, svi ti spojevi utječu na imunitet biljaka, bolje iskorištavanje vode u sušnim periodima, veću otpornost na stres, jače stanične stijenke, bolju vijabilnost polenovih zrnaca i oplodnju, djeluju kao antioksidansi i slično.

Fertiactyl i Seactiv - višestruki učinak u jednom proizvodu

Biostimulatori sa svojim specifičnim djelovanjem Fertiactyl Starter i Seactiv Gold su prepoznatljivi, inovativni i neophodni u biljnoj proizvodnji. Karakteristična značajka su biostimulacijski kompleksi koji su izolirani iz morskih algi i koji su prilagođeni na djelovanje u ekstremnim uvjetima (suša, visoke temperature, slanost, utjecaj herbicida ili prekomjerna vlaga) te njihovom primjenom pripremate biljke na stres i omogućavate biljkama nastavak rasta, razvoja i proizvodnje zrna.

"Obje linije biostimulatora sastoje se od aminokiselina, ekstrakta morskih algi, mineralnih elemenata biljne ishrane, izopentil-adenina, huminskih kiselina, fulvo kiselina te glicin-betaina", kažu nam iz tvrtke Timac Agro. 

Kako naglašavaju, primjena biostimulatora Fertiactyl Starter i Seactiv Gold ovisi o više faktora, a može se aplicirati u različito vrijeme više puta: prije nego što se stres dogodi, tijekom stresa i nakon što se dogodi. Proizvodi se primjenjuju u dozi od 3 do 4 l/ha.

Izniman razvoj mahuna i zrna nakon primjene biostimulatora Seactiv Gold (Foto: Timac Agro)

Fertiactyl Starter je rješenje za povećanje korijena jer veliki korijen znači i veći prinos. Naime, on će potaknuti usvajanje hranjiva i vode,, biljke će brže i bolje krenuti nakon 4 lista, bez zastoja u rastu, oporavit će biljke nakon perioda (niskih temperatura, stajanja vode, utjecaja herbicida), pokrenuti hranjiva poput slabo mobilnog fosfora u tlu i omogućiti bolje usvajanje dušika nakon kultivacije.

Seactiv Gold djeluje na bolju cvatnju i oplodnju u stresnim uvjetima. Djeluje tako da štiti biljke u svim uvjetima stresa (visoke i niske temperature, nedostatak vode, inaktivira toksičnost herbicida), ima pravilan omjer bora i molibdena za pravilnu cvatnju i oplodnju, omogućuje veći udio mahuna i zrna, visoko iskorištenje hraniva i aktivnost kvržičnih bakterija, bolje iskorištenje slabo mobilnih elemenata bora i kalcija te veći razvoj mahuna na primarnoj i sekundarnim granama.

"Biljke tretirane ovim sredstvima lakše se nose s teškim uvjetima u proizvodnji kao i sa stresnim situacijama. Zahvaljujući tome nema prekida u pravilnom funkcioniranju rasta i razvoja biljke, a to se pak izravno prevodi u njihovu bolju produktivnost i kvalitetu, a kao rezultat toga i na financijsku dobit proizvođača", zaključuju iz tvrtke Timac Agro. 

Kako naglašavaju, ti su proizvodi kompatibilni s većinom proizvoda za zaštitu bilja, što možete provjeriti kod svog Timac Agro prodajno stručnog savjetnika na terenu.

Za više informacija kontaktirajte ovu tvrtku na jedan od niže navedenih kontakata.


Tagovi

Timac Agro Biostimulatori Folijarni tretmani Fertiactyl Starter Seactiv Gold


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

Timac Agro d.o.o.

Ul. Radoslava Cimermana 62b, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: + 385 1 618 7862, fax: + 385 1 618 7829, e-mail: office@hr.timacagro.com web: https://hr.timacagro.com/