Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • KWS
  • 21.05.2020. 11:00

Što nakon žetve? Razmislite o smjesama za zelenu gnojidbu

Svoje dugogodišnje iskustvo iskoristili smo pri odabiru sastavnih dijelova kako bi u fitosanitarnom i poljoprivrednom smislu prave vrste spojili u mješavine za različite plodorede, poručuju iz KWS-a.

Foto: KWS
  • 3.303
  • 97
  • 0

Sjetva postrnih kultura može imati za cilj da se na istoj parceli ostvare dvije berbe (žetve) godišnje, ili da se postrni usjev koristi za zelenu gnojidbu. Zelena gnojidba ili sideracija predstavlja planirano unošenje u tlo nadzemne mase pojedinih kultura uzgojenih isključivo za tu namjenu, objašnjavaju iz Ministarstva poljoprivrede.

Zašto se odlučiti na ovu vrstu gnojidbe? Stručnjaci navode kako ona obogaćuje tlo organskom tvari, poboljšava njegovu biološku aktivnost kao i kapacitet za vodu, utječe na pedohigijenu i biološku drenažu, bolje korištenje teže pristupačnih hraniva, manje ispiranje hraniva i nitrata te smanjuje isparavanje vode iz tla (pokrovni usjev) kao i negativan utjecaj suše. Siderati su izuzetno dobri kao interpolirani usjevi koji sprječavaju širenje nematoda, ali i drugih bolesti i štetnika u monokulturi. Indirektno utječe na smanjenje korovske populacije, smanjuje potrebu za dodavanjem gnojiva, zasjenjuje tlo u ljetnom periodu, i zadržava vlagu u tlu te ga štiti od erozije.

Upravo tvrtka KWS već desetljećima u cijelome svijetu uzgaja, proizvodi i prodaje najvažnije poljoprivredne kulture, pa i spomenute postrne usjeve, točnije FIT4NEXT mješavine.

Zašto baš FIT4NEXT mješavine?

"Svoje dugogodišnje iskustvo iskoristili smo pri odabiru sastavnih dijelova kako bi u fitosanitarnom i poljoprivrednom smislu prave vrste spojili u mješavine za različite plodorede. Na temelju sustava intenzivnog ispitivanja tijekom nekoliko godina, razvijen je idealan sastav mješavina te su definirani savjeti za uzgoj. Osim toga, u obzir su uzeta i svojstva mješavina kao što su razvoj mladih biljki, vrijeme cvatnje, mlada biomasa, smrzavanje i sustavi korijenja. Korijenje se dijeli na dvije vrste, primarno i sekundarno. U usporedbi sa sjetvom, sjemena samo jedne vrste, kombiniranjem različitih oblika korijenja tlo će biti jače prožeto samim korijenom i primit će više hranjivih tvari. Za razliku od neiskorištenog tla, ispiranje hranjivih tvari može se znatno smanjiti", poručuju iz ove tvrtke.

Iz KWS-a ističu nekoliko prednosti njihovih FIT4NEXT mješavina postrnih usjeva, a to su:

  • bez poteškoća se integrira u različite plodorede,
  • dobra prožetost tla korijenjem kombinacijom primarnog i sekundarnog korijenja,
  • uključivanje druge vrste plodoreda/povećanje raznolikosti vrsta,
  • snažni razvoj mladih biljaka - brže postizanje gustoće,
  • poticanje života u tlu,
  • više mlade biomase tijekom duljeg razdoblja,
  • sigurno etabliranje vrste u različitim vremenskim uvjetima,
  • suzbijanje nametnika, npr. dužom vegetativnom fazom,
  • moguće ispunjavanje uvjeta glede ozelenjavanja,
  • pakiranje osigurava zakonski udio sjemena (<60% udio jedne vrste).

Pohranjivanje hranjivih tvari

Važno je znati da se uzgojem postrnih usjeva hranjive tvari (kao npr. dušik, fosfor) iz tla konzerviraju u biljci, a one koje nisu mahunarke mogu primiti do 75% nitrata tla i pohraniti ih.

"Gornja granica primanja nitrata tla kod mahunarki iznosi najviše 50%, no one zato imaju sposobnost fiksacije dušika iz zraka (Ilgen, 1990.; König, 1996.). Preko zime hranjive se tvari mogu pohraniti te se nešto manje ispiru (FIT4NEXT mješavine).

Nakon mineralizacije u proljeće, hranjive tvari sljedećeg usjeva raspoložive su u obliku koji je prihvatljiv za biljke. Ovisno o omjeru C i N i biomase odumrlih postrnih usjeva, vrstama tla, unosu mase biljaka i vremenskim uvjetima, hranjive tvari raspoložive su na početku vegetacije ili u rano ljeto", poručuju iz KWS-a.

Dodaju kako na pohranjivanje hranjivih tvari aktivno utječe vrsta biljke kao i povezana vegetacija, dubina korijenja pa i raspoloživost hranjivih tvari iz tla.

U njihovoj ponudi možete pronaći tri različite mješavine:

Katalog o KWS smjesama za zelenu gnojidbu možete pronaći ispod teksta, a za više informacija obratite se tvrtki KWS na jedan od niže navedenih kontakata.


Dokumenti


Tagovi

KWS Smjese Zelena gnojidba Biomasa Mješavina postrnih usjeva FIT4NEXT


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.


Partner

KWS Sjeme d.o.o.

Vukovarska 31, 31000 Osijek, Hrvatska
tel: +385 31 628 628, e-mail: info@kws.hr web: http://www.kws.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]