Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Repičina pipa
  • 12.02.2020. 18:00

Stižu mala i velika repičina pipa - kako ih prepoznati i suzbiti

Mala pipa je brojnija, ali ličinke velike pipe prave veće štete. Naime, kada velika položi jaja u biljku, stabljika se krene deformirati, tkivo unutar stabljike puca, a time se otvara napadu uzročnicima različitih bolesti kao što su siva plijesan, bijela i suha trulež, crna pjegavost.

Foto: Pixabay/TanteTati WikimediaCommons/gailhampshire
  • 2.670
  • 70
  • 0

Neuobičajene, visoke temperature za ovo doba godine mogle bi i prije reda donijeti poznate štetnike na naša polja, u vrtove i voćnjake. 

Proljetne repičine pipe, velika (Ceutorhynchus napi) i mala (Ceutorhynchus pallidactylus) su uz repičin sjajnik najvažniji štetnici uljane repice. Prezimljuju u tlu i pri temperaturama iznad 9°C počinje let odrasle pipe. Ženke odlažu jaja u stabljiku i peteljku lista gdje se ličinke ubušuju te izgrizaju tkivo

Ovi su kukci sivkaste boje tijela. Velika repičina pipa ima crne noge, naraste 3 do 4 mm, a mala ima riđe noge te naraste 2,5 do 3,5 mm. Ličinke obje vrste su bijele boje sa smeđom glavom. Razvijaju jednu generaciju godišnje, a prezimljavaju u fazi imaga, najčešće u tlu. S hranidbom kreću tijekom travnja dok su najaktivnije i najštetnije u doba cvatnje uljane repice. Odrasle pipe se kratko vrijeme hrane rubovima listova te žilama na naličju listova i peteljkama. 

Ličinke velike pipe prave veće štete

No, najviše štete naprave ličinke i ženke prilikom polijeganja jaja - buše hodnike u stabljici, peteljkama i žilama. Nakon mjesec dana se spuštaju u tlo gdje se čahure. Odrasli oblici velike pipe ostaju u tlu, a imago male pipe se ponovo javlja tijekom lipnja. Tada se hrani kraće vrijeme nakon čega prezimljuje u zemlji. 

Mala pipa je brojnija, ali ličinke velike pipe prave veće štete. Naime, kada velika položi jaja u biljku, stabljika se krene deformirati, tkivo unutar stabljike puca, a time se otvara napadu uzročnicima različitih bolesti kao što su siva plijesan, bijela i suha trulež, crna pjegavost. 

Istovremeno, mala pipa jaja polaže u peteljku i žile listova. Oni nakon toga odumiru i otpadaju, smanjuje se mogućnost fotosinteze i hranjenje biljke što dovodi do smanjenja prinosa. 

Zaštita se provodi u popodnevnim satima

Za praćenje ovih štetnika se preporuča postavljanje žutih posuda budući da ih ta boja privlači. Prag štetnosti kod velike pipe iznosi 2 do 4 odrasla oblika na 10 biljaka. Kod male pipe taj prag iznosi 3 odrasla oblika na metar kvadratni. Posuda se pregledava svaka tri dana i nakon ulova od 10 do 20 pipa po posudi, obavlja se tretiranje insekticidima u roku od 7 dana. 

Uljana repica se najčešće tretira nekim od sintetskih piretroida s djelatnim tvarima kao što je alfa-cipermetrin, deltametrin, lambda-cihalotrin, gama-cihalotrin i cipermetrin. 

Zaštita se provodi u popodnevnim satima, u vrijeme najviših temperatura u danu koje će izmamiti pipe. Optimalna temperatura za prskanje je 10°C. 

Poljoprivredni proizvođači bi redovito trebali pratiti Fitosanitarni informacijski sustav  pri Ministarstvu poljoprivrede, svakako prije primjene bilo kojeg sredstva za zaštitu bilja dopuštenog za profesionalnu primjenu radi moguće promjene u registraciji.


Povezana biljna vrsta

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobivanja ulja. U sjemenu uljane repice ima oko 40 %  i oko 20 % bjelančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvjetljenje i mazivo, a... Više [+]

Tagovi

Repičina pipa Mala pipa Velika pipa Uljana repica Ličinke Deformacija lista Žute posude Suzbijanje


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]