Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 14.03.2009.

Sjetva nije upitna

Istina je negdje između

  • 653
  • 30
  • 0

Provedba proljetne sjetve nije upitna, bit će obavljena i neće biti značajno skuplja od lanjske, ali će cijena poljoprivrednih proizvoda biti niža - i to moramo prihvatiti. Ministarstvo poljoprivrede odradit će svoj dio posla, isplatit će poticaje, organizatori poljoprivredne proizvodnje neće se povući, kao ni prerađivači od otkupa, jer od toga žive, izjavio je, između ostalog, Krešimir Kuterovac, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja na jučerašnjem sastanku Strukovne skupine biljne proizvodnje i usluga u poljoprivredi sela, koje je organizirala Hrvatska gospodarska komora - Županijska komora Osijek.

U izlaganju većeg broja sudionika skupa iznesene su vrlo pesimistične prognoze; od toga da nemaju novca za sjetvu, a nitko je ne želi ugovarati i kreditirati te da su pred dužničkom ropstvom. Prerađivači su se žalili da ih “šamaraju“ banke kako hoće, a čulo se čak i da bi moglo doći do odustajanja od sjetve općenito, te da će Hrvatskoj zaprijetiti glad. Na sve to Kuterovac je reagirao vrlo oštro. Iako je tema sastanka bila provedba proljetne sjetve, najviše se izlaganja odnosilo na višak pšenice, otkup nove pšenice i na njezinu otkupnu cijenu. “Do sada je u dva mjeseca država isplatila više od 600 milijuna kuna poticaja, a iako je u recesiji, isplatit će sve državne potpore u zakonskom roku. Do kraja travnja isplatit će još 1,4 milijardi kuna poticaja. Ako to nije novac za provedbu sjetve - za što je onda?“ -”, rekao je Kuterovac poručivši da ne možemo više razmišljati na način da uvijek država treba sanirati nečije dugove jer mi smo svi ta država.

- Moramo shvatiti da smo u recesiji i da ne možemo računati na velike zarade, kupnju nove mehanizacije i slično, već se moramo prilagoditi trenutnom stanju, rekao je Kuterovac, te dodao kako treba biti realniji i ne očekivati da će se poljoprivredi dati koja milijarda viša jer se nema odkud, osim da se nekom iz proračuna uzme. “Za 4 milijarde kuna, koliko država izdvaja za poticaje u poljoprivredi”, naglasio je Kuterovac, građani očekuju da imaju hranu i to jeftiniju. - Stoga treba proizvoditi, poljoprivreda ima tržište i šansu, a to dokazuje između ostalog i smanjen uvoz i povećan izvoz u prva dva mjeseca ove godine.

Najviše napada na sastanku upućeno je Petrokemiji zbog toga što nije smanjila cijenu mineralnih gnojiva, kako se očekivalo. - Unatoč lanjskom povećanju cijena mineralnog gnojiva, ono je još uvijek jeftinije nego na svjetskom tržištu. Istina, došlo je do pada cijena na svjetskom tržištu ali kod nas je cijena plina od 1. siječnja ove godine porasla 35 posto, a plin u proizvodnji sudjeluje s 59 posto, a kod dušičnih gnojiva i do 90 posto, tako da nismo bili u mogućnosti smanjiti cijene, rekao je Nedjeljko Klopček, komercijalni direktor Petrokemije te dodao kako nisu tražili ni novo povećanje cijena, iako su trebali.

Autor: Zdenka RUPČIĆ

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zajedno smo jači, reče žaba i zaputi se u nove pobjede #RuralFoto #životinje