Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jesenska sjetva
  • 20.09.2023. 12:00

Ratari pisali Ministarstvu poljoprivrede, Vladi i Uredu predsjednika - evo što traže

Situacija je alarmanta, a odnos resornog ministarstva i Vlade prema proizvođačima više nego ponižavajući, ističu

Foto: Karolina Rastija
  • 2.451
  • 184
  • 1

"Politika naše Vlade i Ministarstva poljoprivrede je više nego ponižavajuća za svog seljaka", ogorčeno nam kaže predsjednik Odbora za ratarstvo Hrvatske poljoprivredne komore, Petar Pranjić otkrivajući da je jučer održan hitan sastanak ovog Odbora s kojeg je dopis sa zahtjevom za prijemom poslan resornom ministarstvu, Vladi i Uredu predsjednika. 

Prije svega traže razgovor i rješenje za situaciju u kojoj se pred jesensku sjetvu nalaze proizvođači među kojima su mnogi koji ju jednostavno nemaju s čim financirati. Silosi su puni ovogodišnje domaće pšenice jer je nisu prodavali u nadi da će cijene rasti, računi prema dobavljačima nisu podmireni i na repromaterijal ne mogu računati, a cijena sjemena nije padala već se kreće od 4 pa i do 7 kuna za kilogram.

Varira, ali uzlaznom putanjom i cijena gnojiva, a zaštitna sredstva su stavka na koju treba računati u proljeće i koja će sigurno biti znatan izdatak kojega cijena proizvoda ne pokriva. 

"Očito smo ostavljajući ju u silosima loše kalkulirali", otvoren je Pranjić dodajući da Vladi zamjeraju što su posve zanemarili one prve u lancu, proizvođače. 

Traže ranije isplatu predujma izravnih plaćanja 

"Ako se moglo natjerati trgovačke lance da snize cijenu prehrambenih proizvoda, zašto se to isto nije učinilo sa sjemenarskim kućama, s proizvođačima gnojiva? I oni su trgovci" pita navodeći da s druge strane postoji veliko ogorčenje zbog ustupanja naših luka za transport ukrajinskih žitarica, čime su otvorena vrata i za njihov uvoz bez obzira na politička odbacivanja takve mogućnosti, a koje su već znatno utjecale na rapidni pad cijena na domaćem i svjetskom tržištu. 

"Valjda se prvo svoja djeca nahrane pa onda tuđa", kaže predsjednik Odbora naglašavajući da nezadovoljstvo domaćih ratara nije usmjereno protiv Ukrajinaca jer i sami smo prošli agresiju, no sigurno je da naši poljoprivrednici osjećaju financijske gubitke zbog forsiranja ukrajinskih žitarica na europska tržišta, a Vlada je k tome ignorirala njihova traženja da se domaća pšenica otkupi za robne rezerve. 

Predsjednik Odbora za ratarstvo HPK, Petar Pranjić (Foto: Ž. R. Kristić)

Jedan od zahtjeva poslanog dopisa, otkriva nam, je i da se predujam izravnih plaćanja, čija isplata je obično u studenom, pomakne na listopad kako bi ratari mogli financirati jesensku sjetvu koja je, upozorava, itekako upitna. Opisuje da se za kilogram sjemenske robe danas mora prodati sedam kilograma merkantilne što je nezapamćeno jer je dosad omjer obično bio 1:2. 

"Da, doista postoji mogućnost da mnogi izbace pšenicu iz plodoreda, a tko i bude sijao, sijat će svoje vlastito sjeme (tavanušu, op.a.) dok će gnojiva staviti kao kad solite ručak", najavljuje i potencijalno lošu žetvu. 

Kako su čuli, postoje i najave da bi se iduće godine pšenica mogla tržiti po 120 eura/t, što znači vjerojatno i ispod 100 eura ovisno o kvaliteti. 

"Zakup zemljišta je danas od 1.000 pa i do 2.500 kuna po hektaru kod privatnih vlasnika. Računica je jasna, nema matematike koja će to pokriti", napominje. 

Žrtve i kolateralne žrtve afričke svinjske kuge 

Osim sa pšenicom, situacija nije dobra ni s kukuruzom čija je berba u tijeku, a uz činjenicu da afrička svinjska kuga uništava domaće svinjogojstvo, i ratari su kolateralne žrtve. 

"Pa mi smo ga plasirali stočarima, tovljačima. Ako u ciklusu tova jedna svinja pojede 500 kg kukuruza, a usmrćeno ih je dosad 20.000, računajte kolike gubitke zbrajaju naši proizvođači. I stočari i ratari. Uništavamo svinjogojstvo, uništavamo ratarstvo. Nije da propadamo, nego smo propali", nastavlja Pranjić podsjećajući da Hrvatska poljoprivredna komora i dalje inzisitira na obustavi svih natječaja dok se Zakon o poljoprivrednom zemljištu ne promijeni.

HPK: Tražimo hitan sastanak s premijerom oko izmjene Zakona o poljoprivrednom zemljištu

Tražit će i ocjenu ustavnosti istog Zakona te reviziju kome je i kako dodijeljena državna zemlja. 


Tagovi

Jesenska sjetva Dopis Ministarstvu Dopis ladi Izravna plaćanja Niska cijena Odbor za ratarstvo Petar Pranjić


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prijateljica mi šalje fotografiju rasade paradajza. Među njima su i moje presadnice.
Još malo će morati pričekati pa u zemljicu.
Do tada ih ona mazi i pazi, unosi i iznosi, čuva 🥰