Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zelene politike
  • 27.03.2021. 16:30

Rakarec: Primjena pesticida niskog intenziteta može povećati gubitke i troškove proizvodnje

Zbog nedjelotvornosti pojedinih modernih pesticida poljoprivrednici nerijetko čine zakonske prekršaje, što svakako nije dobro, komentira Stjepan Rakarec, stalni sudski vještak za poljoprivredu.

Foto: Depositphotos/Grigorenko
  • 360
  • 175
  • 0

S ciljem smanjenja ostataka pesticida u hrani, vodi, tlu, okolišu, te radi očuvanja što veće biološke raznolikosti, direktivama i uredbama Europske komisije konstantno se povećavaju ograničenja u korištenju aktivnih tvari, a to direktno utječe na učinkovitost i izbor pesticida za primjenu. EU politike crveno svjetlo daju aktivnim tvarima čiji se ostaci duže vrijeme zadržavaju u biljci, plodovima, tlu, vodi te imaju više izražena neka od dokazano opasnih svojstava.

"Cilj zelenih politika, koje pokušava provesti EU komisija, je još više smanjiti korištenje pesticida, koji su opasne kemikalije, jer neki od njih imaju dokazna mutagena, kancerogena, nagrizajuća i druga negativna svojstva, ako se nepravilno koriste, što se naročito odnosi na količinu ostataka pesticida u hrani, vodi i tlu. Stoga žele nametnuti korištenje pesticida tzv. niskog intenziteta", kaže nam dipl. ing. agr. Stjepan Rakarec, stalni sudski vještak za poljoprivredu te ovlašteni predavač na temu održive uporabe pesticida.

To zapravo znači, pojašnjava, veće korištenje pesticida s osnovom biološkog materijala, kao što su spore gljiva, razni patogeni, bakterije, te nematode, koji bi uništavali štetne insekte ili biotehničkih metoda, kao što su razne lovne zamke, feromoni, sterilni mužjaci i slično.

"No, primjena pesticida niskog intenziteta, kojima EU politike daju zeleno svjetlo, uzrokovat će povećanje troškova u proizvodnji hrane te povećati gubitke u proizvodnji hrane“, smatra Rakarec.

Ističe kako se u EU i dalje vode rasprave o budućnosti pesticida u poljoprivredi te je na temu navedenog Europski revizorski sud podnio tematsko izvješće 2020. godine pod nazivom Održiva uporaba sredstava za zaštitu bilja.

Nekemijske metode zaštite bilja još u razvoju

"Izvješćem je utvrđeno da se na nivou EU proda oko 350.000 tona aktivnih tvari, da je ostvaren ograničen napredak u mjerenju i smanjenju rizika od pesticida, da su nekemijske metode zaštite bilja u razvoju, te da postoji mali broj sredstava za zaštitu bilja niskog rizika. Naglasak se stavlja na primjenu integrirane zaštite bilja“, kaže naš sugovornik.

Kada bi se, primjerice, krenulo prema potpunom eliminiranju pesticida, to bi, smatra, u konačnici dovelo do prelaska na uzgoj GMO-a.

"Primjena zakonodavstva iz održive uporabe pesticida, ima za posljedicu nemogućnost stavljanja na tržište velikog broja aktivnih tvari koje su bile učinkovite u suzbijanju štetnih organizama, a adekvatne zamjene za njih nema, jer neke od dozvoljenih aktivnih tvari nisu dovoljno učinkovite", navodi i dodaje da se to posebno vidi u, primjerice, zaštiti uljane repice od štetnika ili u zaštiti pšenice od glodavca.

U cilju eliminiranja štetnog utjecaja kemikalija u poljoprivredi i ostataka pesticida u hrani stalno se postavljaju sve veći zahtjevi, iako je potrebno napomenuti da su istraživanja EU utvrdila da je opasnost od pesticida, u pogledu onečišćenja i ostataka, niska. "Puno veća percepcija i pritisak javnosti na ograničenje uporabe pesticida, nego što je stvarni negativni učinak pesticida“, smatra Rakarec.

Ističe kako su zbog nedjelotvornosti pojedinih modernih pesticida poljoprivrednici pribegavaju zakonskim prekršajima, što svakako nije dobro.

"Korištenje nedozvoljenih sredstava, a to su sva ona koja nemaju dozvolu Ministarstva poljoprivrede ili im je istekao rok i slično, je u porastu i to posebice u županijama koje imaju veće površine pod poljoprivrednom proizvodnjom, kao i u onima koje graniče sa zemljama koje nisu članice EU, to se posebno odnosi na Vukovarsko-srijemsku i Osječko-baranjsku županiju", ističe sudski vještak i dodaje kako navedeni negativni trend nije prejako izražen i velika većina poljoprivrednika je savjesna i odgovorna te koristi dozvoljena sredstva u primjeni, a oni koji koriste nedopuštena su u malom broju i uglavnom ih koriste na pojedinim kulturama ili za pojedine štetnike.

Potražnja za ekoproizvodima veća od ponude 

Pitali smo ga i ima li ekološka proizvodnja hrane u Hrvatskoj budućnost, s obzirom na povećanje uporabe nedozvoljenih pesticida.

"Hrvatska i dalje ima veliki potencijal za ekološku proizvodnju, jer ima veliku biološku raznolikost, nema velik broj površina u monokulturi, te čista područja koja u blizini nemaju velike površine pod konvencionalnom poljoprivrednom proizvodnjom", kaže Rakarec navodeći kako su, osim dijelova Slavonije, Baranje, Srijema, Podravine, Međimurja, Brodske Posavine, veliki potencijal i područja Banovine i Like, koja su iskonska, "djevičanska" za ekološku poljoprivredu.

Trenutno je, kaže naš sugovornik, potražnja za ekološkim proizvodima veća od ponude našeg tržišta. Potencijalni kupci žele veće količine i to su uglavnom kompanije iz drugih članica EU naročito iz Italije, Austrije, Njemačke.

"No, na velikim je površinama teško osigurati ispravnu ekološku poljoprivredu, osim u ratarstvu, što može biti i naša prednost", ocjenjuje i ističe da je problem u razvoju i nedovoljna aktivnost jedinica lokalne samouprave u organizaciji ekopoljoprivrede na manjim površinama, donošenje prostornih planova koji bi pomirili razvoj ovog načina proizvodnje i drugih djelatnosti, organiziranje i uvođenje istovrsne proizvodnje pri raznim proizvođačima.

Kazne za korištenje nedozvoljenih sredstava za zaštitu bilja i do 50.000 kuna

Kao i organiziranje malih centara prerade, dorade i otkupa ekoloških proizvoda te organiziranje posebnih odjela na tržnicama s ekološkim proizvodima čija bi proizvodnja bila pod nadzorom jedinica lokalne samouprave, odnosno upravnog odjela za poljoprivredu.

"Jer u ekološkoj proizvodnji postoje i zlouporabe te je bitno da kupci znaju da kupuju zdravstveno ispravnu hranu“, poručuje sudski vještak. 


Tagovi

Zelene politike EU Stjepan Rakarec Pesticidi Pesticidi niskog intenziteta Proizvodnja hrane Ekološka poljoprivreda


Autorica

Sanja Rapaić

Više [+]

Ima bogato novinarstvo iskustvo. Gotovo 15 godina radi i surađuje s raznim medijskim kućama.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P