Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kampanja šećerne repe
  • 16.11.2015. 12:50

Puna isplata za šećernu repu do kraja godine?

Ostvareni rezulltati u proizvodnji i preradi šećerne repe u Sladorani nisu zadovoljavajući. Upravo zbog povrata povjerenja proizvođača, u Sladorani će nastojati da isplata za proizvodnju bude u cijelosti isplaćena do kraja godine.

  • 543
  • 58
  • 0

U županjskoj Sladorani završila je ovogodišnja kampanja prerade šećerne repe, ali ostvareni rezlultati nisu ni približno zadovoljavajući jer je repe bilo puno manje nego prijašnjih godina. Prema riječima izvršnog direktora Sirovinske službe Sladorane Ive Rešića u odnosu na prošlu, ove je godine urod šećerne repe gotovo prepolovljen.

"Možemo reći da smo s druge strane zadovoljni jer se prerada odvijala bez zastoja", tješi se Rešić dodajući kako će ova godina,osim po manjoj proizvodnji, ostati upamćena i po varijabilnim vrijednostima, kako u količini, tako i u digestiji slatkog korijena.

Prinosi od 30 do 90 tona po hektaru

"Na samom početku su digestije bile odlične, međutim kada je došlo do povećanja vlage nalon kišnog razdoblja, došlo je do pada digestije koja u prosjeku sada iznosi oko 15%. Naravno da je to znatno više od prošle godine, ali i puno niže od onoga što priželjkujemo. Što se tiče prinosa, oni također osciliraju te se kreću od 30 do čak 90 tona po hektaru, što je nezapamćeno. Na nekim terenima poput Cvelferije poneki proizvođači ostvarili su povijesne prinose. Očekujemo kako će prosječna proizvodnja biti oko 51 tonu po hektaru", navodi.

Loš prinos, loša digestija, a nije dobro ni s povjerenjem proizvođača.

Netko u nečemu griješi!

Prema njegovom mišljenju, ove godine na vidjelo je došao značaj ulaganja i pravovremene primjene agrotehničkih mjera. "Očekujemo kako će program koji smo napravili, a riječ je o usporedbi proizvođača koji su lokacijski vrlo bliski, a imaju različite rezultate proizvodnje, pokazati u čemu je ta razlika i zašto susjed od susjeda ima drugačiju digestiju i prinos, a radi se o istom tlu, istoj količini oborina i istom sjemenu.

Nadamo se da ćemo na taj način detektirati gdje su problemi. Ako postoje proizvođači koji su ove godine prozveli šećernu repu digestije 17 i imali prinos od 80 tona po hektaru, znači da se može i da netko negdje u nečemu griješi. Treba reći i to da smo uz pomoć analize tla koju smo radili u više desetaka tisuća slučajeva, potpuno mapirali mapu našeg sirovinskog područja koja govori da preko 60% toga područja ima izvrstan potencijal za proizvodnju šećerne repe. Moramo biti i samokritični jer odgovornost za podbačaj do kojega je došlo nije samo na proizvođačima, već i na nama koji moramo detektirati greške i proizvođače savjetovati kako ih otkloniti", kaže samokritično Ivo Rešić procjenujući kako će Sladorana ove godine proizvesti značajno manje šećera od kvote kojom raspolaže.

Cjelokupna isplata do kraja godine?

Dotaknuvši se isplate ovogodišnje proizvodnje na način da se proizvođačima do kraja godine isplati polovica potraživanja, a ostatak iduće godine, Rešić kaže kako će do kraja godine isplate svakako biti, ali u Sladorani razmišljaju i da upravo zbog povrata povjerenja proizvođača isplata bude u cijelosti, tako da bi proizvođačima do Nove godine na račune leglo svo potraživanje koje imaju prema Sladorani za isporučenu ovogodišnju šećernu repu.

Rešić priznaje kako je prošlogodišnje smanjenje cijene za otkupljenu repu jako narušilo povjerenje između proizvođača i šećerane. Valja podsjetiti kako je prošle godine Sladorana, odnosno Viro gupa u čijem se vlasništvu nalazi Sladorana, zbog niske prodajne cijene bila primorana radi zadržavanja stabilnog poslovanja sniziti već ugovorenu otkupnu cijenu s 300 na 240 kuna po toni šećerne repe, što je izazvalo nezadovoljstvo kod proizvođača. Upravo iz tog razloga Sladorana je za ovu godinu uspjela ugovoriti proizvodnju na oko 5.000 hektara, što će se dakako negativno odraziti i na ukupnu ovogodišnju proizvodnju šećera.

Ugovaranje proizvodnje u tijeku - izgubljeno povjerenje proizvođača?

Svjesni da im bez povratka na potrebnih 8.000 hektara pod šećernom repom nema opstanka, županjski proizvođač šećera čini puno toga ne bi li povratio povjerenje proizvođača. Hoće li u tome i uspjeti, tek će se vidjeti. U Sladorani tvrde da za sada ugovaranje proizvodnje za iduću, 2016. godinu ide dobro. Ali tako se tvrdilo i prošle, za ovu godinu pa je u konačnici ugovoreno premalo površina. Za sada, kako stvari stoje, u Sladorani bi bili sretni da se iduće godine barem približe željenih 8.000 hektara pod šećernom repom. Svjesni, da kada jednom izgubiš povjerenje proizvođača, ono se jako teško ili nikako vraća.


Tagovi

Šećer Šećerana Sladorana Repa Proizvođači Otkup Prinos Proizvodnja Ivo Rešić Direktor Kvota Digestija Cijena Viro Ugovaranje Povjerenje Nezadovoljstvo


Autor

Alen Kuns

Više [+]

Diplomirani novinar sa više od dvadeset godina staža na temama vezanim uz poljoprivredu, selo i ruralni razvoj. Dugogodišnji suradnik glasila Hrvatske gospodarske komore (HGK) Hrvatsko gospodarstvo, Gospodarskog lista te niz novina poput Glasa Slavonije i Vjesnika.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije