Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Petrokemija
  • 23.03.2015. 07:40

Prihrana ozimih žitarica

Istraživanja pokazuju da kvalitetna prva prihrana redovito daje značajno veće prinose, a u ovoj godini će to biti presudno. Budući da je velika količina oborina prošle godine uvjetovala ispiranje hranjiva, a dušik unesen u tlo u jesen već je iskorišten, onemogućen je normalan razvoj korijena, a time i usvajanje hranjiva.

Foto: depositphotos.com,
  • 1.359
  • 40
  • 0

Za mineralizaciju organske tvari iz koje bi se oslobodio dušik potrebna je nešto viša temperatura, tako da ozimi usjevi trenutno gladuju i zbog toga im treba čim prije prihrana mineralnim gnojivima s lakopristupačnim oblikom dušika.

Prvu prihranu treba obaviti u proljeće čim se osjeti da dolaze aktivne temperature koje omogućuju usvajanje dušika. To su temperature zraka ustaljene na 10ºC, a tlo dovoljno prosušeno da se može proći strojevima. Ozime usjeve kod kojih nije obavljena adekvatna jesenska gnojidba, NPK formulacijama valja prihraniti sa NPK 20-10-10 u količini 200 kg/ha. Na taj način će usjevi dobiti dušik potreban za ovu fazu razvoja te fosfor i kalij. Zbog slabo razvijenog korijena, koji se nalazi plitko, ozimim usjevima dobro će doći manja količina fosfora i kalija.

One ozime usjeve koji su posijani na tlima povoljnog vodozračnog režima i gdje je obavljena pravilna osnovna i predsjetvena gnojidba biti će dovoljno prihraniti dušičnim gnojivima. Prednost imaju gnojiva koja sadrže dušik u lakopristupačnom obliku, to je KAN koji sadrži 50% dušika u nitratnom, a 50% u amonijskom obliku. Dovoljna količina KAN-a u prvoj prihrani je 100 - 150 kg/ha. Za prvu prihranu možemo koristiti i UREU, ali samo ako se očekuju povoljne temperature (naglo zatopljenje) i to u količini 80 kg/ha.

Drugu prihranu treba obaviti 25-35 dana nakon prve. Tada se koristi 150-200 kg/ha KAN-a ili 100-120 kg/ha UREE. Osim navedenog, druga prihrana se može vezati uz zaštitu usjeva od bolesti i štetnika te se mogu koristiti tekuća gnojiva kao što je UAN u količini 50-80 l/ha ili 200 l/ha 20 postotne otopine UREE. Tako se u jednom prohodu obavi i prihrana i zaštita usjeva. Sve navedene količine potrebnog mineralnog gnojiva odnose se na primjenu u pšenici dok se za ostale ozime usjeve ta količina smanjuje za 20%.

Treća prihrana koristi se samo kod pšenice. Ova prihrana utječe na kvalitetu pšenice dok na povećanje prinosa, nema značajnijeg utjecaja. Treća prihrana se obavlja u početku klasanja i trebala bi se obavljati folijarno jer u ovoj fazi ima puno zelene mase, a hranjiva primijenjena preko lista biljka može odmah koristiti. Kruta mineralna gnojiva primijenjena u fazi klasanja rijetko mogu dati dobre rezultate jer nedostaje vlage u tlu koja bi otopila mineralna gnojiva kako bi ih korijen biljke mogao usvojiti. Ova prihrana obavlja se sa 150 l/ha 20 postotne otopine UREE, vodeći brigu da se primjenjuje otopina pripremljena dan ranije kako bi dostigla temperaturu zraka potrebnu radi izbjegavanja efekta šoka, na biljkama vidljivog kao opržotine.

Foto: depositphotos.com, @sauletas


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Tagovi

Petrokemija Gnojidba Ozimi usjevi Pšenica KAN UREA Dušik Mineralna gnojiva Fosfor Kalij Prihrana Zaštita


Partner

Petrokemija d.d. tvornica gnojiva

Aleja Vukovar 4, 44320 Kutina, Hrvatska
e-mail: prodaja@petrokemija.hr web: http://www.petrokemija.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prijete opsadom Pariza, 15.000 policajaca na ulicama

Prosvjedi francuskih poljoprivrednika predvođeni sindikatom FNSEA traju diljem zemlje već danima. Ispred zgrada lokalnih samouprava rasipaju gnojivo, pale uvezeno povrće,...

Više [+]