Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Traktor mjeseca
  • 14.04.2021. 12:00

Predstavljamo John Deere 8RX 410: Snažni gorostas nježan prema tlu

U fokusu ovog gusjeničara je postojana vučna snaga bez obzira na teren i uvjete rada.

Foto: Novocommerce International d.o.o.
  • 4.903
  • 551
  • 0

Na težim tlima koja imaju potencijalnih problema s vodom odnosno narušene vodno-zračne odnose, onima na kojima je prioritet zaštita od sabijanja, kao i brdovitim terenima gdje se zahtijeva izražena stabilnost stroja, ili onima s vrlo kratkim uvratinama koje traže okretanje praktično u mjestu – rješenje je John Deere traktor serije 8RX.

Ovaj, kako kažu iz osječke tvrtke Novocommerce International d.o.o., uvoznika ove marke za Hrvatsku, "specijalist za zaštitu tla" u svim radnim uvjetima, postavlja nove standarde u segmentu gusjeničara i zato ga predstavljamo kao traktor mjeseca.

Gusjenice za snažnu vuču

Zašto gusjenice? Razne su studije, naime, pokazale potencijalno povećanje prinosa do 6,8 posto pri prelasku na proizvodni sustav s gusjenicama. Pa čak i za upola manje povećanje prinosa vrijedi razmisliti o promjeni, kažu stručnjaci John Deere-a, posebice zbog sve izraženijih klimatskih promjena koje u sušnim godinama zahtijevaju zdravu strukturu tla kako bi mogla pohraniti svaku kap kiše, odnosno u prevlažnim godinama pravilno "ocijediti" vode s površine. Ovo potonje posebice je zanimljivo za kišnog proljeća ili jeseni u jeku sjetvenih radova, gnojidbe ili tretmana zaštite bilja kada je vremenski interval za odrađivanje pojedinih operacija vrlo sužen.

I tu se najbolje očituju prednosti dizajna s četiri gusjenice – manja ovisnost o vrstama tla i nagibu terena, te na koncu, ali ne manje važno, odlična vuča. Naime, upravo površina prijanjanja na tlo od 4,57 m² postavlja novi standard u klasi traktora ove snage. Čak i u slučaju potpunog opterećenja balastom, statički tlak na tlu kod stražnjeg dijela traktora iznosi svega 36 kPa, navode njihovi podaci, pa je tako ovaj snažni div prosječne otpremne mase 18,7 tona zapravo nježan prema tlu. 

Manja ovisnost o vrstama tala

Unikatno rješenje ima dva različita promjera gusjenica (prednje manje, a stražnje veće), nagibno podvozje, ovješene platforme srednjeg valjka na stražnjoj strani te napredni ovjes kabine, zahvaljujući čemu vožnja modela 8RX na polju daje osjećaj plutanja. Ovaj potpuno novi koncept konstrukcije je prvi takav s prilagođenom prednjim osovinom, čija je prednost za razliku od dosadašnjih modela s jednakom veličinom gusjenica i manji radijus okretanja, manji čak i od istih modela s kotačima. Posebno zanimljivo je da pri okretanju ne uzrokuje "rovanje" tla.

DPS motor petog stupnja emisije

Seriju 8RX inače čine četiri modela (310, 340, 370 i 410) od kojih je ovaj potonji, najjači, naš traktor mjeseca. Pod poklopcem skriva 410 konjskih snaga, dok s inteligentnim upravljanjem snagom motora (IPM) na polju razvija maksimalnih 443 KS, a u cestovnom transportu 458 KS.

Dakle, na cesti ili u radu s priključnim uređajima na polju, IPM oslobađa dodatno pojačanje od 35 konjskih snaga na 1.900 okretaja, te maksimalni okretni moment od 1.851 Nm na 1.600 okretaja u minuti što osigurava optimalan odziv motora uz malu potrošnju goriva.

A riječ je o 9-litarskom motoru sa šest cilindara iz radionice Deere Power Systems (DPS) koji odgovara petom stupnju emisije ispušnih plinova zahvaljujući tehnologiji selektivne katalitičke redukcije (SCR) u kombinaciji s dizel oksidacijskim katalizatorom (DOC) i DPF filterom čestica.

Prijenos bez gubitka snage i jaka hidraulika

Predstavljamo 8RX 410 Premium model koji je opremljen e23 električnim mjenjačem s 23 brzine prema naprijed i 11 unatrag koji osigurava mehaničku promjenu brzina bez potrebe za zaustavljanjem ili uporabom kvačila, a time i neznatne gubitke snage. Neki to zovu i bestupanjski mjenjač jer je, praktično, promjena brzina moguća jednostavnim povlačenjem ručice prema naprijed (za ubrzanje) i unatrag (za usporavanje).

Traktor ima pet pari stražnjih ventila, a kapacitet stražnje poluge je devet tona

Deset stupnjeva prijenosa u glavnom radnom rasponu od 5-16 km/h pruža idealnu brzinu za maksimalnu vučnu snagu kod najzahtjevnijih primjena u polju što uz odgovarajući broj okretaja motora daje ekonomičnu potrošnju goriva. Tako se najveća brzina od 40 km/h postiže na samo 1.410 okr/min (u ekobrzini na 1.360 okr/min), a 50 km/h na 1.670 okr/min (u ekobrzini na 1.630 okr/min).

Na raspolaganju je hidraulična pumpa s 227 litara kapaciteta protoka ulja u minuti. Traktor je opremljen i s pet pari stražnjih elektro-hidrauličnih ventila. Donje stražnje podizne poluge na kuglama mogu podići devet tona. Tu je i prednja hidraulika s dva para SCV izvoda.

Kontrolu nad pojedinačnim brzinama protoka SCV ventila omogućava CommandCenter sa zaslonom osjetljivim na dodir, iako se stražnju podiznu polugu i stražnje ventile može aktivirati i sklopkama na stražnjem blatobranu.

Udobnost kabine s intuitivnim upravljanjem

Udobnost svog "radnog mjesta" farmeri mogu tražiti u zračnoj suspenziji sjedala s grijanjem, aktivnom cirkulacijom zraka, dvosmjernom funkcijom masaže i raznim električnim i pneumatskim podesivim dijelovima za lumbalnu potporu, te zakretanju sjedala za 40o udesno za lakši nadzor stražnjih priključaka i 25o ulijevo za lakši ulaz u kabinu.

U Premium paketu udobnosti (koža na volanu, koža na sjedalima) je i maksimalna preglednost osigurana dizajnom poklopca motora, veličinom staklenih površina ali i LED zakretnim osvjetljenjem te integriranim prednjim i stražnjim kamerama. 

Udobnost se svakako ogleda i u jednostavnosti upravljanja sofisticiranom tehnologijom koju olakšava CommandArm joystick na upravljačkom rukohvatu desne ruke čije se funkcije mogu programirati prema potrebama korisnika za kontrolu vanjskih priključnih ventila, prednje podizne poluge, pa čak i ISOBUS funkcije.

Jednostavno upravljanje "snažnim divom" s komandama na dohvat ruke

Već spomenuti CommandCenter četvrte generacije obuhvaća sve funkcije na 10“ zaslonu osjetljivom na dodir preko kojeg se svi dokumentirani podaci mogu bežičnim povezivanjem prenijeti (Wireless data transfer) na vlastiti račun u Operativni centar odnosno uredski kompjuter, što uvelike ubrzava donošenje odluka na temelju stvarnog stanja stroja u realnom vremenu.

Pametna poljoprivredna rješenja

Što se tiče pametnih poljoprivrednih rješenja mogućnosti su vrlo široke. I opet prema izboru korisnika.

Sve počinje od popularne gljive odnosno novog integriranog prijamnika StarFire 6000 za "komunikaciju" sa satelitima za GPS navođenje i podešavanje poznatog AutoTrac sustava. Nakon unosa operativnog polja u sustav i određivanja početne AB linije, John Deere-ov operativni centar kao centralni softverski alat za pregled, nadzor i kombiniranje svih podataka, će izračunati kako najbolje obraditi to polje za maksimalnu učinkovitost.

Osim AutoTrac-a u standardnoj je opremi i JD-link, drugi stup njhove pametne poljoprivrede. Ova telemetrija omogućava praćenje rada čitave flote strojeva, a funkcionira na temelju mobilne mreže. Tako se tim linkom može pratiti opterećenje motora, razina goriva, lokacija stroja, povijest kretanja stroja i dr.

Spomenimo na kraju kako poljoprivrednik u dodatnoj opremi može svog ljubimca "nabrijati" raznim pametnim opcijama poput automatskog okretanja na uvratini (TurnAutomation) kojom se traktor sam okreće na kraju polja; MashineSync za komunikaciju traktora i drugog stroja, recimo kombajna u žetvi, radi usklađivanja putanja kretanja kod, u ovom slučaju, istovara požnjevenog zrna u prikolicu traktora; SectionControl funkcijom za kontrolu (uključivanje i isključivanja) rada pojedinih dijelova primjerice prskalice; te RowSence navigaciju za automatski ulazi i praćenje reda usjeva. 

Ugođaj vožnje dočarat će vam i ovaj video: 


Fotoprilog


Tagovi

John Deere Traktor gusjeničar Električni mjenjač DPS motor


Autorica

Renata Prusina

Više [+]

Diplomirana inženjerka agronomije s dugogodišnjim novinarskim i uredničkim iskustvom. Članica nekoliko novinarskih asocijacija među kojima je i TotY. Osim svojim perom, voli bilježiti i objektivom.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Odvojite 15-ak minuta vremena i popunite anketu vezanu za položaj žena u ruralnim sredinama. Dostupna je na linku 👉 https://t.ly/Dmxc1
Foto: Depositphotos/budabar