Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • ICL Specialty Fertilizers
  • 08.08.2017. 10:30

Prednosti kontrolirano otpuštajućih gnojiva

Znanstveno je dokazano da uzgajivači mogu postići svoje ciljeve, veću proizvodnju i veću kvalitetu, sa gnojivima kontroliranog otpuštanja

  • 1.429
  • 126
  • 0

Kontrolirano otpuštajuća gnojiva (CRF) postaju sve popularnija te privlače veliku pozornost proizvođača i agronoma širom svijeta.

Primjena manjih količina gnojiva je jedno od rješenja za udovoljavanjem novih regulacija koje ograničavaju količinu otopljenog dušika. Znanstveno je dokazano da uzgajivači mogu postići svoje ciljeve, veću proizvodnju i veću kvalitetu, sa gnojivima kontroliranog otpuštanja.

Ova gnojiva postižu rezultate koji su, u najmanju ruku, jednako dobri kao rezultati dobiveni standardnom gnojidbom, koristeći manje gnojiva, ponekad čak i 25% manje. Prednosti su i to što se manje hranjivih tvari izgubi, te je smanjen broj nanošenja gnojiva.

Kontrolirano otpuštajuća gnojiva se koriste u svim poljoprivrednim i hortikulturnim usjevima diljem svijeta. Svaka primjena u određenim klimatskim uvjetima zahtijeva specifičnu gnojidbenu strategiju. Zbog različitog vremenskog perioda koje je potrebno svakoj granuli kako bi oslobodila hranjive tvari, moguće je odrađivati gnojidbu u kratkim ciklusima od 6 tjedana, pa sve do ciklusa od 18 mjeseci.

Kontrolirano otpuštajuća gnojiva imaju jednu ili više primarnih makro, meso ili mikro hranjivih tvari u obloženoj granuli. Postoje različite vrste premaza koji postupno oslobađaju hranjive tvari. Mješavine su često proizvedene kako bi se postigla ispravna razina hranjivih tvari za svaki usjev. Postoji širok raspon dostupnih proizvoda; od 100% obloženog NPK s elementima u tragovima do djelomično premazanih mješavina (N i / ili P i / ili K) sa ili bez elemenata u tragovima.

Najvažniji dio gnojiva s kontroliranim otpuštanjem je sam premaz. Razlika u omjeru premaza utječe na neposrednu dostupnost hranjivih tvari u biljku, kao i na ispuštanje tijekom sezone rasta. Vrlo je važno oblaganje premaza, bilo da je to smola, sloj sulfata s većim početnim otpuštanjem ili premaz polimera (polietilena).

Svaka tehnologija oblaganja ima svoje određene karakteristike. Čimbenici koji utječu na oslobađanje hranjivih sastojaka su sadržaj vlage i temperatura tla. U premazima od smole ili sulfata, mehanizam oslobađanja se prvenstveno određuje debljinom prevlake. Također, dostupni su i obloženi proizvodi u kojima mikrobiologija unutar tla utječe na obrazac oslobađanja.

Tijekom procesa proizvodnje, izbor hranjivih tvari u kombinaciji s vrstom premaza ključni su čimbenici u oslobađanju makro i mikro hranjivih tvari. Ako ta kombinacija nije dobra, neće se osloboditi svi makro-hranjivi sastojci (posebice mikro-elementi). Ako hranjive tvari ostanu u granuli, ne mogu biti od koristi biljci.

Koje su prednosti kontrolirano otpuštajućih gnojiva?

Kako bi se dobili najbolji rezultati i zadovoljile potrebe određenog usjeva, potrebno je izabrati gnojivo uzimajući u obzir vrstu tla, temperaturu i način uzgoja. Također, bitno je uzeti u obzir na koji se način pojedini elementi oslobađaju te razdoblje učinkovitosti kontrolirano otpuštajućeg gnojiva.

Prednosti kontrolirano otpuštajućeg gnojiva su velike. Biljka raste bolje zbog kontinuirane i jednolike dostupnosti hranjivih tvari. Zatim, moguće je smanjiti primjenu gnojiva za 20-25% jer je rizik od ispiranja minimalan. Naravno, čak i uz kontrolirano otpuštajuća gnojiva, kiša će oprati minerale koji su prisutni u korijenskoj okolini, ali će ova gnojiva odmah osloboditi nove hranjive tvari.

Pozitivni učinci primjene kontrolirano otpuštajućih gnojiva uključuju veće prinose, bolju raspodjelu kvalitete, veće gomolje, veću masu biljke. Budući da biljka raste ravnomjerno i postupno, manje je osjetljiva na oštećenja i bolesti kao što su lisne uši ili pepelnica.

Kako odabrati kontrolirano otpuštajuće gnojivo?

Vinogradari mogu imati problem s razlikovanjem različitih kontrolirano otpuštajućih gnojiva i odabrati ono koje odgovara potrebama usjeva, klimatskim potrebama i, naravno, budžetu.

Možda bi najvažniji kriterij trebao biti učinkovitost, odnosno zadovoljava li oslobađanje hranjivih tvari potrebe biljke tijekom cijele faze rasta?

Dobavljači kontrolirano otpuštajućih gnojiva moći će vas savjetovati o svim pitanjima o gnojidbi i u konzultaciji s proizvođačem (primjerice Everris) možete primiti savjete, bez obaveza. Čak je moguće napraviti grafikon hranjivih tvari, uzimajući u obzir sve relevantne uvjete.

ICL-SF ima širok portfelj kontrolirano otpuštajućih gnojiva, primjerice Agroblen, Agromaster i Agrocote. Ovi proizvodi imaju različite oblike prevlake, različite omjere i dugovječnosti, pa iz tog razloga mogu odgovarati širokom spektru usjeva.

Za više informacija o kontrolirano otpuštajućim gnojivima budite slobodni obratiti se na dolje navedene kontakte.


Tagovi

Gnojivo Kontrolirano otpuštanje Hranjive tvari Granule Premaz Prinosi Faze rasta Učinkovitost


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ove godine pripremili smo bogat program. Vidimo se!
#gudovac2024