Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prinos
  • 27.01.2014. 08:22

Prednosti folijarne prihrane u ratarstvu

Unošenje hranjiva preko zemljišta za vrijeme vegetacije vrlo često ne daje očekivane rezultate. Stoga je ishrana biljaka preko lista jedan od najboljih načina povećanja kvalitete prinosa uz manje troškova

Foto: depositphotos.com, copyright ccaetano
  • 1.931
  • 303
  • 0

Ovo nekada nije značilo mnogo, no danas nema bježanja od činjenice da je njegova uptreba jako važna. "Folijarno gnojivo je danas neizbježno", rekla je Vinka Pospišil, dipl. ing. agr. pričajući o upotrebi folijarnih gnojiva koje prodaje tvrtka Agrimatco. Oni naime prodaju gnojiva meksičke tvrtke Cosmocel. O folijarnoj gnojidbi s Rokohumin gnojivom pričao nam je i Davor Jelošek, dipl. ing. agr. iz RWA. Cosmocel je inače privatna tvrtka, u 100-postotnom vlasništvu jedne meksičke obitelji koji se nalazi u gradu Monterreyu. Još od 1960.godine proizvode i prodaju specijalne kemijske proizvode, hranjive tvari, a i pomoćne tvari. Prodaju svoje brandove u Europi, Americi, Aziji, Africi i Oceaniji.

Poslednjih godina procesi usvajanja hranjiva folijarnom gnojidbom se detaljno proučavaju da bi se utvrdilo u kojoj je mjeri moguće zadovoljiti potrebe biljaka nanošenjem hranjivih elemenata preko lista. Ovakvo interesiranje bazira se na činjenici da unošenje hranjiva preko zemljišta za vrijeme vegetacije vrlo često ne daje očekivane rezultate, naročito u slučajevima kada su, iz nekog razloga nedostupna biljci (suša, negativne karakteristike zemljišta, nedovoljno razvijen korijenov sistem). Stoga je ishrana biljaka preko lista jedan od najčešćih načina rješavanja ovog problema, stoji u jednom znanstvenom radu o folijranoj gnojidbi.

Naime, u sušnim godinama gnojiva unijeta preko zemljišta ostaju, zbog nedostatka vlage, potpuno neaktivna i kao takva nedostupna biljci. Bez folijarne prihrane biljke u ovakvim uvjetima ne mogu dati normalan i kvalitetan prinos. Zbog toga je većina stručnjaka mišljenja da biljka mora imati folijarnu prihranu u toku vegetacije da bi dala maksimum od svog genetskog potencijala. Ističu i da je osnovna prednost folijarne ishrane u odnosu na klasičnu činjenica da korištenje hranjivih elemenata ne ovisi o sadržaju vlage u zemljištu, pH zemljišta, temperature zemljišta te mikrobiološke aktivnosti u zemljištu. Istovremenom primjenom pesticida i mineralnih gnojiva ostvaruju se prednosti koje se ogledaju prije svega u smanjenju broja operacija, proširenju spektra dijelovanja, uštedi vremena i financjskih sredstava. Efekti folijarne ishrane se brzo vide. Naime, biljke već poslije nekoliko dana dobivaju intenzivnu zelenu boju, njihov habitus se brzo uvećava, ubrzano je stvaranje organske materije, potencira se i razvoj korijenovog sistema pa se hranjivi elementi iz zemljišta više iskoriste. Kao rezultat svega toga biljke su otpornije na nepovoljne vremenske prilike, na mnoge bolesti, polijeganje, napad štetočina i sl.

Rokohumin je univerzalno organsko tekuće gnojivo namijenjeno za folijarno gnojenje ili gnojenje kap po kap. "Posebice je zanimljivo što se pravi od organskih otpadaka kao što su papci, dlake, rogovi i slično ostaci pri klanju životinja", istaknuo je Jelošek. Pogodan je za folijarnu prihranu svih vrsta uzgajanih biljaka, sadrži makro i mikro elemente koji su lako pristupačni biljci kroz površinu lista, ali posjeduje i amino kiseline i huminske kiseline. Povećava intenzitet disanja biljaka i sadržaj klorofila te pomaže u poboljšanju procesa fotosinteze pri nižem intenzitetu svjetlosti, a i poboljšava razvoj korijenovog sistema, a samim tim povećava usvajanje hranjivih elemenata iz tla.

"U njegovu sastav su dušik 7%, fosfor 4%, kalij 6%, željezo 0,06%, mangan 0,035%, bor 0,15%, sumpor 1%, bakar 0,03%, molibden 0,0015%, aminokiseline 10%, huminske kiseline 7%, ph iznosi 6,8, gustoća je 1,2 g/cm3", istaknuo je Davor Jelošek upozorivši kako sadržaj teških metala ne premašuje dozvoljene limite u smislu važeće zakonske regulative. "Upotrebljavati počinjemo kod 40 - 50 posto pokrivenosti tla lišćem i u principu se treba fokusirati na odlučujuću vegetativnu fazu konkretne kulture, odnosno kod najbližeg ulaska na njivu. Apliciramo zajedno sa sredstvima za zaštitu bilja od bolesti i štetočina", rekao je stručnjak RWA.

U propagandnim materijalima stoji i da rokohumin apliciramo kada ne puše vjetar, na temperaturi većoj od 15°C. Gnojivo je otporno na brzo sušenje na površini lista, dok aminokiseline u gnojivu poboljšavaju njegovu kvašljivost i time omogućavaju bolji kontakt sa površinom lista. Kod gnojenja sistemom kap po kap ciljano donosi hranjive materije i deficitarne elemente i revitalizira profil tla te aktivira procese mineralizacije u tlu. Preporučuju gnojiti redovno u intervalu svakih 10 - 14 dana.

Pokus na kukuruzu dao izvrsne rezultate

Prije dvije godine stručnjaci su proveli zanimljiv pokus na kukuruzu u Slovačkoj. Gnojivo je primjenjeno u fazi 8-10 listova kukuruza, kada su biljke bile visoke oko 90 cm (20.06.2012.) a sam pokus je postavljen u tri varijante - kontrola (bez Rokohumina), jedan s dozom od 2,5 lit/ha, i jedan od 5,0 lit/ha. Iz rezultata je bilo vidljivo da je gnojenje Rokohuminom utjecalo na bitno povećanje prinosa suhog zrna kukuruza. Ekonomski najisplativija, bila je varijanta sa 2,5 litre Rokohumina po hektaru. U ovoj varijanti, povećanje prinosa u odnosu na kontrolu iznosilo je 1.130 kg/ha, što preračunato iznosi dodatnih 1.695 kn po hektaru. Trošak tretiranja iznosio je 69 kn/ha. Dakle, neto dobit je iznosila fantastičnih 1.626 kn/ha.

Vinka Pospišil je istaknula da je Bioplex kompleksni biostimulator za folijarnu primjenu ili kroz sustave navodnjavanja kap na kap odličan za jačanje biljnih funkcija. Sadrži makro i mikro elemenata (N, P, K, Ca, Mg, Fe, Zn, Mn, Cu) i različite supstance prirodnog porijekla koje stimuliraju fiziološke procese u biljci. To su fitohormoni auksin, giberelin i citokinin i organski ekstrakti manitol, alginske kiseline, polisaharidi, aminokiseline itd. Fitohormoni predstavljau organske molekule, koje u vrlo malim količinama stimuliraju, inhibiraju ili na neki drugi način utječu na tijek fizioloških procesa u biljci. Auksin potiče cvjetanje i zametanje plodova, giberelini ubrzavaju cvatnju, smanjuju broj cvjetova i formiraju krupnije i kvalitetnije plodove. Citokinini ubrzavaju diobu stanica, stimuliraju dotok hranjivih tvari iz drugih dijelova biljke u listove, spriječavaju gubitak klorofila i odgađaju starenje biljke.

Tvrtka Agrimatco u Hrvatskoj prodaje Cosmocelove proizvode pa i samim tim Bioplex. Kako je istaknula Vinka na prezentaciji, Bioplex poboljšava metaboličke aktivnosti biljaka zahvaljujući tome što omogućava apsorpciju biomolekula koje je biljka prestala sintetizirati zbog različitih utjecaja iz okoliša, kao što su mraz, suša i bolesti. Može se primijeniti u bilo kojoj fazi rasta sa folijarnim gnojivima. Striktne metode testiranja ukazuju da je Bioplex vodeći poboljšivač prinosa, što mogu posvjedočiti i brojni proizvođači s kojima smo razgovarali na njihovu okupljanju koje su upravo i organizirali RWA, Agrokor i Agrimatco.

Foto: depositphotos.com, copyright ccaetano


Tagovi

Cosmocel Rokohumin Gnojivo Folijarna gnojidba Agrimatco Agrokor RWA Vinka Pospišil Bioplex Folijarna prihrana Davor Jelošek


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.