Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • GMO
  • 23.05.2017. 12:00

Površine pod GMO kulturama rastu, Španjolska vodi

Površine zasijane genetski modificiranim kulturama povećane su u svijetu za 3%. Španjolska je europski predvodnik, a prva u svijetu je SAD.

Foto: St
  • 6.454
  • 441
  • 0

Površine zasijane genetski modificiranim kulturama povećane su u svijetu za 3% - ukupno 185,1 milijuna hektara u 26 zemalja. Španjolska je europski predvodnik, sa 95% od ukupno 17% više ovih površina. Ona jedina i bilježi rast na starom kontinentu.

Slijede je Portugal, koji bilježi pad u 2016. godini na 7.069 hektara, Slovačka sa 138 hektara i Češka sa 75 hektara. Rumunjska je prestala uzgajati GMO, prenosi Euractiv.

SAD na prvom mjestu

Prošle godine, prva zemlja svijeta po uzgoju ovih kultura bila je SAD sa 72,9 milijuna hektara. Na drugom mjestu nalazi se Brazil sa 49,1 milijuna hektara, a slijede ih Argentina sa 23,8 milijuna, Kanada sa 11,6 milijuna i Indija sa 10,8 milijuna hektara.

Na afričkom kontinentu samo su Južna Afrika i Sudan posijali genetski modificirane kulture na 2,8 milijuna hektara. Burkina Faso i Egipat obustavili su uzgoj tih kultura.

Soja najčešći usjev

Najviše se sadi genetski modificirana soja - na 91,4 milijuna hektara. To čini polovinu površina pod GMO. Primjetno je smanjena površina pod pamukom.

Foto: Stéphane Harbec / Flickr


Izvori

EurActiv


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednica portala, diplomirana novinarka i ljubiteljica prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nedjeljni obilazak polja ;)