Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetsko tržište žitarica
  • 18.09.2014. 17:45

Potražnja ne prati rekorde u proizvodnji žitarica!

Još jedan zanimljiv tjedan na tržištu žitarica i uljarica obilježile su prijetnje mraza usjevima u Sjevernoj Americi, dok potražnja ipak ne prati rekorde u proizvodnji!

Foto: Depositphotos.com
  • 811
  • 111
  • 0

Na tržištu žitarica i uljarica, vremenska prognoza svakog tjedna donosi nova iznenađenja pa je tako proteklog tjedna nedozrelim usjevima kukuruza i soje u SAD-u prijetio mraz, a kao posljedica dugog kišnog razdoblja u vrijeme žetve, francuska je pšenica izgubila na kvaliteti pa su bili primorani kvalitetniju pšenicu uvoziti. Prema nekim procjenama, postavljeni su novi rekordi u proizvodnji žitarica i uljarica. Što se konkretno događalo na tom dinamičnom tržištu, pročitajte u nastavku.

Potražnja nedovoljna da neutralizira rekordnu proizvodnju

Prošlog tjedna, globalno tržište žitarica ponovno je bilo opterećeno negativnim tržišnim kretanjima kada je riječ o cijenama. Prema posljednjim procjenama američkog Ministarstva poljoprivrede, rastu i ponuda i potražnja na globalnoj razini, no ipak potražnja nije zabilježila dovoljan porast da bi neutralizirala učinke ovogodišnjih rekordnih prinosa usjeva.

Novi rekord postigla je globalna proizvodnja pšenice koja je revidirana na 720 Mt, što je povećanje od 3,9 Mt u odnosu na kolovoz. Iako je potražnja za pšenicom na svjetskom tržištu povećana za 3,2 Mt i iznosi 710 Mt, to je još uvijek nedovoljno da bi bilo protuteža povećanoj proizvodnji. Osim pšenice, na globalnoj razini je povećana i proizvodnja kukuruza za 2,1 Mt te je dosegla rekordnih 987,5 Mt. Tome je doprinijelo i 2,6-postotno povećanje proizvodnje u SAD-u koja je zabilježila rekordnu razinu od 365,7 Mt.

Francuska kvalitetniju pšenicu uvozi

Obilne kiše koje su zadesile Francusku u vrijeme žetve utjecale su na kvalitetu pšenice pa je Francuska bila primorana pšenicu za mljevenje uvoziti iz Njemačke, Velike Britanije i Litve. Trenutna analiza kvalitete koju je proveo francuski Naconalni institut za poljoprivredu, a koja je objavljena prošlog tjedna, pokazala je da je 59 % francuske pšenice dobre i vrlo dobre kvalitete za upotrebu u proizvodnji kruha, što je znatno smanjenje u odnosu na prošlogodišnjih 95 %.

Procjene povećane proizvodnje odrazile su se na cijene

Na globalnom tržištu žitarica osjetila se težina procjena povećane proizvodnje. Budućnosnice britanske pšenice za prehranu za studeni 2014. u petak su zatvorene na 112,45 £/t - što je za 6,55 £/t niže u odnosu na zatvaranje prethodnog tjedna. Što se tiče budućnosnica pariške pšenice za mljevenje za studeni 2014., one su zatvorene na 126,75 €/t, što predstavlja pad od 9,25 € u odnosu na prošli petak.

Usjevima u Americi zaprijetio mraz

U rujanskom izvješću američkog Ministarstva poljoprivrede objavljenom u četvrtak, na tržištu uljarica bilo je više vijesti o negativnim cjenovnim tržišnim kretanjima. Procjenjuje se da potražnja za uljaricama ipak ne raste dovoljno da bi pratila povećanje proizvodnje pa se predviđa stvaranje većih zaliha.

Trenutne procjene za proizvodnju soje u sezoni 2014./15. iznose 311,13 Mt, što je gotovo 6,5 Mt više od prethodne procjene. Veći dio od ovog iznosa odnosi se na SAD i Brazil, zahvaljujući višim procjenama prinosa i očekivano većim zasađenim površinama. Američko Ministarstvo poljoprivrede prošlog je tjedna povećalo svoje procjene za proizvodnju u Brazilu za 3 Mt pa sada iznosi 94 Mt, u Argentini se procjenjuje povećanje proizvodnje za 1 Mt te će iznositi 55 Mt. Za niti jednog velikog globalnog proizvođača, procjene po pitanju proizvodnje nisu smanjene. Tijekom idućih tjedana očekuje se početak sjetve soje u Južnoj Americi, a odnos cijena kukuruza i soje ide u prilog soji. Američke izvozne obveze za soju i sojino brašno i dalje su jake.

Tijekom vikenda, vremenska prognoza je predviđala mraz na ključnim američkim područjima (sjeverne ravnice i Srednji zapad). Jak mraz bi u ovoj fazi rasta posebnu štetu mogao uzrokovati na nedozrelim usjevima uzrokujući u konačnici smanjene prinose. Ipak, spomenuto područje pogodio je blaži oblik mraza pa su oštećenja za sada minimalna, no tržište će ostati osjetljivo sve dok se na završi žetva na ovom području, ključnom za svjetsku proizvodnju.

Pojašnjenje iskazanih veličina:
* 1 Kt = 1.000 t
**1 Mt = 1.000.000 t
*** 1 Mha = 1.000.000 ha

Foto: Depositphotos.com;


Povezane biljne vrste

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potječe iz Azije i vodeća je uljna i bjelančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i bjelančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i... Više [+]

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Tagovi

Tržište žitarica Usjevi kukuruza Soja Mraz Kvaliteta pšenice Tržišna kretanja Povećana proizvodnja Pšenica Uvoz Nacionalni institut za poljoprivredu Velike zalihe Početak sjetve soje Nedozreli usjevi Svjetska proizvodnja Sojino brašno Uljar

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]