Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • ICL
  • 22.09.2021. 13:30

Polisulfat u jesenskoj gnojidbi za veću biomasu korijena i prinose

Ovaj prirodni mineral s više hranjivih tvari ima malo klorida i siguran je za usjeve. Pogodan je za uporabu sam ili sa složenim gnojivima, ističu stručnjaci tvrtke ICL Specialty Fertilizers

Foto: ICL
  • 725
  • 100
  • 0

Povećanje učinkovitosti korištenja hranjivih tvari jedan je od glavnih alata koji pomažu poljoprivrednicima nositi se sa sve češćim izazovima poput smanjenja stakleničkih plinova i proizvodnje više hrane s manje inputa. 

Brojna istraživanja pokazala su kako aplicirana hranjiva osim što poboljšavaju rast i razvoj biljke, smanjuju i gubitke u okolišu. 

Jedno od takvih je i ispitivanje tvrtke ICL Specialty Fertilizers o učinkovitosti primjene polisulfata, topivog gnojiva koji u sebi sadrži sumpor, kalij, magnezij i kalcij. Rezultati su pokazali kako je njegova primjena osim u proljeće, efikasna i u jesen jer potiče razvoj bilje što u konačnici dovodi do povećanja prinosa pred žetvu.

"Ovaj prirodni mineral s više hranjivih tvari ima malo klorida i siguran je za usjeve. Pogodan je za uporabu sam ili sa složenim gnojivima“, ističu stručnjaci tvrtke dodajući da takva gnojiva nude produljeno oslobađanje hranjivih tvari što je posebno vrijedno za sulfat koji je sklon ispiranju.

30 posto veća masa korijena

Nezavisni stručnjaci za analizu tla procjenjuju da je 2019. godine oko 85 posto obradivog zemljišta i 88 posto travnjaka u Velikoj Britaniji imalo manjak sumpora u tlu. 

Inače, ovaj element smatra se najsiromašnijim nutrijentom, osobito u jesen, a kako se njegovo atmosfersko taloženje smanjilo u posljednjih 50 godina, tako je i tlo u Britaniji postalo sve deficitarnije. 

Stoga je, kako bi biljke imale uravnotežen rast i razvoj korijena kao i ostalih dijelova, korištenje gnojiva sa sumporom postalo prijeko potrebno, što naglašavaju i iz ove tvrtke.

Lijevo usjevi bez korištenja polisulfata, desno s korištenjem

Kako ističu, na temelju njihovih ispitivanja i povratnih informacija korisnika, primjenom ICL proizvoda FertilizerpluS u jesen, masa korijena povećala se za čak 30 posto. 

"Veći prinosi postižu se osiguravanjem dovoljne količine hranjiva dostupnima za korijen. Što je veća njegova masa, biljka može unijeti više hranjivih tvari“, napominju. 

Veća otpornost biljke u proljeće

Osim sumpora veliku važnost u razvoju biljke ima i dušik čija maksimalna učinkovitost korištenja ovisi o količini sumpora i kalija. U slučaju da ova dva elementa nema dovoljno, dušik se ispire iz tla što nikako nije dobro za okoliš, ali i samog poljoprivrednika koji će imati ekonomske gubitke jer će mu prinosi biti manji. 

U pokusima provedenim na ozimom ječmu u sezoni 2020./2021. primjena 100 kg/ha polisulfata rezultirala je povećanjem unosa dušika u usjevima za 28, a fosfora 41 posto. 

"Usjevi su bili jači, zdraviji i imali su značajno veću biomasu u odnosu na one kod kojih nije korišteno gnojivo. Biljke koje u zimsko razdoblje mirovanja uđu u zdravom stanju, u proljeće će biti otpornije i bolje rasti“, naglašavaju iz ICL-a.

Prema preporuci Petera Scotta, stručnjaka za gnojiva u Velikoj Britaniji i Irskoj, polisulfat koji sadrži 48% SO3, 14% K2O, 6% MgO i 17% CaO može se primijeniti u proljeće i jesen kao ostala pojedinačna gnojiva.

Za dodatne informacije o polisulfat gnojivima javite se u RWA Hrvatska d.o.o., Dubravka Katančić, voditeljica prodaje pesticida i gnojiva dubravka.katancic@rwa.hr098 356 114.


Tagovi

ICL Jesenska gnojidba Polisulfat Veći prinosi Biomasa Uravnotežen rast Sumpor Kalij Magnezij Kalcij


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.