Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stanje usjeva
  • 11.12.2015. 14:45

Ozimi usjevi dobro napreduju

Iako su sjetva pšenice i ječma nešto kasnile zbog obilnijih kiša početkom listopada, ratari zapadne Slavonije uspjeli su na vrijeme posijati planirane površine tim važnim žitaricama i, kako kažu, za sada su uglavnom zadovoljni stanjem usjeva koji dobro napreduju

  • 836
  • 272
  • 0

Zoran Bilačić iz Dragalića kaže da je njihovo Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo ove jeseni posijalo 32 hektara uljane repice i 28 hektara pšenice, a ovih zimskih mjeseci planiraju sijati i pivarski ječam.

"Vjerojatno ćemo sijati proljetne sorte ječma. Bitno je da ih posijemo što prije, u zimi, već u siječnju, ako nam to dozvole vremenske prilike i stanje zemlje. Prema dugoročnim prognozama, izgleda da neće biti jake zime pa se nadam da ćemo na vrijeme obaviti i tu sjetvu", kaže Zoran. Za usjeve pšenice i uljane repice kaže da uglavnom dobro izgledaju, iako ima i površina s nešto slabijim usjevima.

Pšenica dobro napreduje

"Na usjevu uljane repice već smo obavili dvije zaštite protiv korova. Na sreću, do sada nije bilo problema sa buhačem i osama listaricama, štetnicima koji pojedinih godina mogu napraviti velike štete. Ove jeseni nema ni veće najezde puževa i poljskih voluharica", kaže Zoran. Dodaje da su pravovremenom i kvalitetnom sjetvom ostvareni prvi i važni preduvjeti za dobru žetvu, ali napredovanje usjeva uvelike ovisi o zimi, hoće li usjevi dobro prezimjeti.

Gotovo idealni uvjeti za jesensku sjetvu

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Marijana Krmpotića iz Smrtića obrađuje tridesetak hektara na kojima proizvode uglavnom ratarske kulture.

"Ove jeseni posijali smo 5 hektara uljane repice, 2 hektara pšenice i 10 hektara proljetnog ječma koji prema dosadašnjim iskustvima daje dobre rezultate i u uvjetima jesenske sjetve. Malo nas je kiša ometala na početku listopada, ali kasnije topla jesen omogućila nam je gotovo idealnu sjetvu, vlažna i topla zemlja brzo klijanje i nicanje, tako da se većina usjeva lijepo zeleni, a uljana repica, koja je posijana ranije, jako se razvila, prilično je bujna, ima odličan sklop", kaže Marijan.

Ovih dana obišao je usjeve i za sada, kaže, nema većih problema sa štetnicima. Mjestimice je primijetio poljske voluharice, ali nije neka jača najezda koja ga zabrinjava.

Iako nema velike ratarske površine Marijan kaže da pridaje veliku pozornost tehnologiji, a proizvodnju ratarskih kultura ugovara s novogradiškim Poljoprivredno-prehrambenim kompleksom s kojim dobro surađuje.

Niske temperature prijete uljanoj repici

I Mladen Konjević, viši stručni savjetnik u Poljoprivredno-savjetodavnoj službi Brodsko-posavske županije, ističe da je ova jesen pogodovala kvalitetnoj obradi i pripremi zemljišta i sjetvi ozimina.

"Pšenica i ječam dobro niču unatoč nešto kasnijoj sjetvi, a uljana repica na većini površina imala je do sada velik vegetativni porast. Jako se razvila i prebujna ulazi u zimu, pa bi s tim usjevom moglo biti problema zbog izmrzavanja i oštećenja biljaka u slučaju niskih temperatura i golomrazica", upozorava Konjević.

Niske temperature bez snijega mogu oštetiti uljanu repicu

Kaže da bi svim usjevima dobro došao snježni pokrivač, a osobito uljanoj repici, da ih kao toplinski izolator zaštiti od mogućih ekstremnih nižih temperatura. I prema njegovim saznanjima za sada nema većih problemasa bolestima i štetnicima, a dio ratara već je obavio i jesensku zaštitu protiv korova, dok će većina taj posao obaviti u proljeće.

Nažalost, zbog nedostatka novca i skupe sjetve, neki ratari su i ove jeseni dobrano reducirali ulaganja, pa su na dijelu površina smanjili gnojidbu, a umjesto certificiranog sjemena posijali tzv. tavanušu. Inače, kada je riječ o jesenskim radovima u zapadnoj Slavoniji, pozitivno je to što su ratari ove jeseni kvalitetno poorali puno površna na kojima planiraju proljetnu sjetvu.


Povezane biljne vrste

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobivanja ulja. U sjemenu uljane repice ima oko 40 %  i oko 20 % bjelančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvjetljenje i mazivo, a... Više [+]

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Ječam

Ječam

Sinonim: - | Engleski naziv: Barley | Latinski naziv: Hordeum vulgare L.

Ječam se uglavnom koristi kao stočna hrana jer posjeduje visoku hranidbenu vrijednost. U hranidbi stoke ječam se koristi kao prekrupa (izmrvljeno zrno koje se koristi za dodavanje... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Zoran Bilačić Marijana Krmpotića Jesen Uljana repica Mladen konjević Pšenica Ječam Snježni pokrivač Tavanušu.


Autor

Vjekoslav Hudolin

Više [+]

Inženjer poljoprivrede sa 38-godišnjim iskustvom u profesionalnom novinarstvu. Nekada novinar HRT-a, dopisnik Glasa Slavonije, suradnik Gospodarskog lista, Agroglasa, Poljoprivrednog vjesnika, Večernjeg i Jutarnjeg lista, a danas voćar koji u obiteljskom kolekcijskom voćnjaku uzgaja oko 260 starih sorata jabuka i krušaka.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!