Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zlatna repa
  • 08.02.2015. 14:30

Oporavak tržišta šećera - prilika za šećerane!

Nakon 22 mjeseca konačno je zaustavljen trend pada cijene šećera. Sve ukazuje kako bi ova godina mogla biti godinom oporavka svjetskog i EU tržišta šećera, gdje priliku za poslovni uzlet vide i hrvatske šećerane.

  • 1.048
  • 147
  • 0

Viro tvornica šećera d.d. Virovitica i Sladorana d.d. Županja dodijelili su Zlatnu repu, priznanje najboljim proizvođačima šećerne repe i poslovnim suradnicima za doprinos proizvodnji i suradnji u 2014. godini.

Nagradu Zlatna repa najboljim proizvođačima uručili su predsjednik Uprave Sladorane Dražen Robić i Nadzornog odbora Sladorane Marinko Zadro, a potom je održano savjetovanje proizvođača šećerne repe na kojem su predstavljene novosti vezane uz proizvodnju šećerne repe te sektor šećerne repe u Zajedničkoj poljoprivrednoj politici od 2015. do 2020. godine.

Najbolji od najboljih

Zlatnu repu u kategoriji proizvođača sa zemljištem većim od 500 ha dobila je tvrtka Belje iz Darde. Duško Trstenjak iz Branjinog Vrha proglašen je najboljim u kategoriji proizvođača sa zemljištem od 100 do 500 ha, dok je Zlatna repa u kategoriji proizvođača sa zemljištem od 50 do 100 ha pripala Stjepanu Perinu.

Tvrtka Hibrid Commerce dobitnik je Zlatne repe u kategoriji proizvođača sa zemljištem od 20 do 50 ha. U kategoriji proizvođača sa zemljištem od 10 do 20 ha priznanje je dodijeljeno Dejanu Kaselju, a dobitnik u kategoriji proizvođača sa zemljištem do 10 ha je Dalibor Kustura.

Zlatna repa za najboljeg proizvođača iz Mađarske pripala je tvrtki Kun-Farm KFT, dok je priznanje za uspješnu dugogodišnju poslovnu suradnju drugu godinu zaredom dodijeljeno mađarskoj tvrtki Primex Consulting KFT. Sladorana je dodijelila osam Zlatnih repa najboljim kooperantima i poslovnim partnerima. Priznanje za najboljeg proizvođača šećerne repe sa zemljištem većim od 500 ha pripalo je tvrtki PIK Vinkovci. Poljoprivredna zadruga Jankovci nagrađena je u kategoriji proizvođača sa zemljištem od 100 do 500 ha, dok je Zlatna repa u kategoriji proizvođača sa zemljištem od 50 do 100 ha dodijeljena tvrtki Meretine. Najboljim u kategoriji proizvođača sa zemljištem od 20 do 50 ha proglašen je Mato Šarčević, dok je Darko Bistrović nagrađen u kategoriji proizvođača sa zemljištem do 10 ha. Zlatne repe za uspješnu dugogodišnju poslovnu suradnju dodijeljene su Ivici Krniću i Poljoprivrednoj zadruzi Golijat iz Cerne.

Ne odustaju od šećerne repe

Dalibor Kustura iz Donjeg Miholjca šečernu repu sije već dvadeset godina i Zlatna repa, kako kaže, prigodno će zaokružiti tu obljetnicu. Od 60 hektara zemlje koliko obrađuje, šećernu repu sije na desetak hektara, kako koje godine. Nekad više nekad manje. Na pitanje koliko je zadovoljan prošlom godinom, kaže kako će nagrada koju je dobio popraviti stanje koje nije baš najbolje.

"Znate i sami da je cijena padala jedanut, pa drugi puta i time nismo zadovoljni. Međutim, kada sve zbrojimo i oduzmemo možemo biti zadovoljni jer su nekakvi novci imak ostali na repi", naveo je Kustura. Prema riječima Mate Sabadoša iz Andrijaševca koji šećernu repu sije od 1989. godine, to je kultura od koje nikad neće odustati.

"Uvijek smo od repe imali lijepu korist, pa i u teškim godinama, a bilo ih je", navodi dodajući kako je i on nezadovljan snižavanjem otkupne cijene repe čime mu je oduzet dio teško stečene zarade, ali navodi i kako ima razumijevanja za šećeranu jer i ona mora poslovati. "Kada sam sveo sve skupa uloženo i dobiveno od šećerne repe, u plusu sam. Već sam ugovorio proizvodnju i za ovu godinu i nadam se najboljem“, navodi taj proizvođač.

Za razliku od njega, Darko Bistrović iz Opatovca novi je u proizvodnji šećerne repe koju je prošle godine po prvi puta zasijao i to na 4,5 hektara.

"Imao sam prinos preko 10 vagona po hektaru i zadovoljan sam. Sijao sam je zajedno s bratićem i idemo u sjetvu i ove godine", poručuje Bistrović.

Optimističan stav toga mladog proizvođača ne dijele međutim svi proizvođači šećene repe. Ima i onih koji su se, kako navode, opekli u proizvodnji slatkog korijena i imaju štošta toga za zamjeriti šećeranama koje pak i same nisu zadovoljne, kako cijenom šećera, tako i prošlom proizvođačkom godinom.

Naznake oporavka tržišta šećera

Sve ukazuje kako bi ova godina mogla biti godinom oporavka cijene šećera na svjetskom i europskom tržištu, u čemu priliku za poslovni uzlet vide i hrvatske šećerane, mišljenja je savjetnik Uprave Vire Miroslav Božić koji je zadovoljan što je, kako je kazao, nakon 22 mjeseca konačno zaustavljen trend pada cijene šećera.

Prema njegovim riječima, zalihe šećera konačno su počele padati u proizvođača te se očekuje kako bi do kraja ovogodišnje tržišne godine one mogle biti manje i za milijun tona na razini EU. Osvrnuvši se na položaj hrvatskh šećerana, Božić je ustvrdio kako od ulaska Hrvatske u EU znamo da je paket koji je ispregovaran za tri hrvatske šečerane donio stabilnost za određen broj godina jer je proizvodna kvota koja je Hrvatskoj utvrđena dvostruko već od kvote koju ima Mađarska ili Slovačka.

Potpore vezane za repu obećavaju

"Hrvatske je dobila predah i prostor, ali u svjetlu najave ukidanja proizvodnih kvota s 1.10.2017. godine treba intenzivno razmatrati sve opcije koje bi pružile opstojnost proizvodnje šećerne repe i šečera na ovim područjima. Ohrabrujuće je što se Hrvatska ponovno pridružila zemljama koje su izabrale i proizvodno vezanu potporu za šećernu repu od 2015. godine.

Hrvatski proizvođači repe će imati uistinu iznimno visoku proizvodno vezanu potporu koja iznosi skoro 300 eura po hektaru uz osnovna plaćanja koja su na razini 190 eura i uz zeleno plaćanje koje je dodatnih 130 eura i plaćanje za prvih 20 hektara čime se dolazi do iznosa od 650 eura za proizvođače šećerne repe što do sada nikada nije bilo. Pri tome dakle i ove minimalne cijene koje su već obznanjene i u ime Viro grupacije, a koje nude čak i opciju dodatne premije za cijenu šećera koja će ići preko 550 eura, vjerujemo da će itekako biti zanimljive proizvođačima", poručuje.

40 do 50 % veći prinos

"Hrvatska poljoprivreda je prošle godine imala za 40 do 50 % veći prinos šećerne repe po površini. To je dobra vijest. Ono što je manje dobra vijest da je godina bila loša zbog bolesti koja je napala šećernu repu i smanjene digestije. Proizvođači su stoga imali umjerene rezultate poslovanja. Vjerujemo kako se dodatnim ulaganjima u način kako poboljašti digestiju možemo približiti europskom prosjeku", tvrdi Božić ocjenivši kako je proizvodnja u 2014. bila iznimno visoka, ali ne i ekonomski rezultati.

"Bitno je da je zdrava jezgra tu. Došli smo do onoga što se smatra minimumom na cijenama tržišta EU. Prvo veliko ulaganje koje nas očekuje je izgradnja pročistača u županjskoj Sladorani to je investicija od nekih 17, 18 milijuna eura. Objavljen je ovih dana natječaj ministarstava i intezivno se priperema dokumenatacija", kaže Miroslav Božić ulijevajući nadu poljoprivrednim proizvođačima kako se u narednim godinama ne bi trebala ponoviti prošlogodišnja, loša godina u proizvodnji slatkog korijena.

Novi uvjeti ugovaranja sjetve također bi trebali pružiti određenu stabilnost proizvođačima. Koliko će ih već ove godine pronaći interes u sjetvi šećerne repe, teško je reći. Do sada je naime primjerice Sladorana ugovorila tek 60 % planiranih površina za sjetvu te kulture. Dakle, prostora za kalkulacije još ima.

Povezana biljna vrsta

Šećerna repa

Šećerna repa

Sinonim: - | Engleski naziv: Sugar beet | Latinski naziv: Beta vulgaris var. saccharifera

Šećerna repa je industrijska biljka koja se uzgaja za proizvodnju šećera, zbog visoke koncentracije saharoze u njezinom zadebljanom korijenu. Iz šećerne repe se dobije 16%... Više [+]

Tagovi

Šećerna repa Nagrade Zlatna repa Kooperanti Poslovni partneri Viro Sladorana Oporavak tržišta Ulaganje Priznanja Prinos Bolest Sjetva Ugovaranje Cijena Svjetsko tržište Šećerne kvote Miroslav Božić


Autor

Alen Kuns

Više [+]

Diplomirani novinar sa više od dvadeset godina staža na temama vezanim uz poljoprivredu, selo i ruralni razvoj. Dugogodišnji suradnik glasila Hrvatske gospodarske komore (HGK) Hrvatsko gospodarstvo, Gospodarskog lista te niz novina poput Glasa Slavonije i Vjesnika.


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]