Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest ratarima
  • 11.06.2014. 10:00
  • Međimurska

Obavijest tržnim proizvođačima uljne tikve!

Obavijest Savjetodavne službe za ratare.

  • 47
  • 2
  • 0

U zadnjem tjednu mjeseca travnja zabilježene su jače oborine koje su otežale ili onemogućile sjetvu uljne tikve, pa je većina polja ovom uljaricom zasijana u prvim danima mjeseca svibnja ili u vrlo ranim rokovima sa prvim danima zadnje dekade mjeseca travnja. Na svim lokalitetima je tijekom mjeseca svibnja zabilježena iznadprosječna količina oborina, npr. u središnjem dijelu Županije je palo od 120 do 130 mm oborina. Uvjeti za brzi početni porast uljne tikve nisu baš bili povoljni, budući da smo u drugoj dekadi mjeseca svibnja bilježili nešto svježije meteorološko razdoblje, sa vrlo jaki sjevernim vjetrovima i većom količinom oborina. U posljednja četiri dana temperature zraka su više od 30°C, pa je većina usjeva izložena toplinskom stresu. Prema iskustvima iz ranijih sezona, prije nego što se vriježe susjednih redova počnu dodirivati moguće je planirati mjere zaštite od štetnih organizama uljnih tikvi.

Među gljivičnim bolestima najčešće su na uljnim tikvama pepelnica (Erysiphe cichoracearum, Sphaerotheca fuliginea), plamenjača (Pseudoperonospora cubensis), fuzarijsko venuće biljaka (Fusarium oxysporum), antraknoza (Glomerella lagenarium) i neke virusne bolesti koje prenose lisne uši (Aphidae)! U Međimurju se gotovo svake godine u drugom dijelu vegetacije uljnih tikvi jače razvija pepelnica. Prepoznaje se po pepeljasto-bijeloj prevlaci na gornjoj strani lišća, a jače napadnuto tkivo prijevremeno požuti i suši se. Dominantna je stoga jer meteorološki uvjeti tijekom toplih i sparnih ljetnih dana jako pogoduju razvoju pepelnice (uz optimalne temperature između 20° i 27°C, te prosječnu vlažnost zraka barem 50 posto).

Naprotiv, plamenjača tikvenjača se razvija kada u usjevu bilježimo veći broj vlažnih sati, jer je zadržavanje vlage pri optimalnim dnevnim temperaturama 20° do 25°C, uz tople ali vrlo vlažne noći (15° do 20° vlaga zraka barem 6 sati 100 posto), neophodno za pojavu prvih simptoma i jači naknadni razvoj bolesti. Plamenjača se prepoznaje na najmlađem lišću gdje se s gornje strane između lisnih žila pojavljuju žute pjege koje naknadno odumiru.

Neka istraživanja potvrđuju da samo jedna primjena fungicida neposredno prije nego vriježe "zatvaraju" šire razmake između redova povećava prinos koštica u mjeri da pokriva troškove aplikacije i donosi određeni višak vrijednosti, ali većina proizvođača ne suzbija ove spomenute bolesti uljnih tikvi. Zajedno s fungicidima mogu se koristiti i folijarna hranjiva s mikro-hranjivima za bolju oplodnju i kvalitetnije sjemenke (npr. biognojiva ili stimulatori biljaka, te folijarna mineralna makro-i mikro- hranjiva).

Kemijska sredstva za zaštitu uljnih tikvi od štetnih organizama - uzročnika bolesti i lisnih uši (temeljem "Naputka za podnošenje zahtjeva za izdavanje dozvole pri proširenju primjene sredstva za zaštitu bilja na male kulture i/ili male namjene"), a koji se mogu koristiti istovremeno s primjenom folijarnih hranjiva:

Pripravak

Štetni organizam

Primjena

Karenca
Fungicidi
Quadris SC plamenjača, pepelnica 0,75-1,0 lit./ha K = 3 dana

Previcur Energy

plamenjača 2,0 lit./ha K = 14 dana
Proplant plamenjača 1,5-3,0 lit./ha K = 20 dana
Nativo WG pepelnica 300 g/ha K = 3 dana
Ranman SC plamenjača 0,2 lit./ha K = 3 dana

Topas 100 EC

pepelnica 0,25 lit./ha K = 21 dan

Equation PRO WG

plamenjača 0,5 kg/ha K = 10 dana
Crystal KS pepelnica 0,02-0,025 % K = 7 dana
Insekticidi
Teppeki WG lisne uši 100 g/ha K =3 dana

Uljna tikva je stranooplodna biljka, a za oprašivanje su uglavnom "odgovorne" pčele. Razmještanje nekoliko košnica uz parcelu u značajnoj će mjeri poboljšati oplodnju, a time i ukupne prinose sjemenki. Poljoprivrednici se pritom moraju pridržavati svih mjera opreza radi dodatne zaštite pčela (NN 135/08).

Protekle tri sezone (2011., 2012. i 2013.) su potvrdile da suša i visoke ljetne temperature vrlo negativno utječu na uljnu tikvu! Javlja se venuće najmlađih i najnježnijih biljnih organa, a tikva često u takvim nepovoljnim uvjetima odbacuje tek oplođene ženske cvjetove! Toplinski stres i nedostatak vlage u zemljištu biljkama možemo pomoći i primjenom lisnih hranjiva s naglašenim sadržajem aminokiselina i/ili morskih alga! Preporučuju se primijeniti preventivno prije razdoblja visokih temperatura i nedostatka vlage, kako bi biljke naknadno u stresnim uvjetima imale više energije za preživljavanje! Takvi pripravci nisu otrovni, nemaju propisnu karencu i moguće ih je koristiti u ekološkoj poljoprivrednoj proizvodnji. Na taj je način protekle godine u poljskom mikro-pokusu Poljoprivredne savjetodavne službe iz Čakovca na lokalitetu Mursko Središće broj krupnih plodova povećan 56,5 %, a ukupni je prinos suhih koštica uljne tikve sorte gleisdorfer pritom također povećan 40,9 %!

Mjere zaštite u uvjetima vrlo visokih dnevnih temperatura preporučujemo provoditi u večernjim satima.

mr.sc. Milorad Šubić, dipl.inž.agr.
milorad.subic@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sretan i blagoslovljen Uskrs želi Vam vaš Novocommerce International 💚💛
Da li se u gnijezdu pronašla kakva John Deere igračka? 🎁🐰 Šaljite nam slike u komentaru 🤗
#novocommerce