Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest ratarima
  • 11.06.2014. 10:00
  • Bjelovarsko-bilogorska

Obavijest proizvođačima kukuruza!

Obavijest Savjetodavne službe za ratare.

  • 49
  • 2
  • 0

I u ovoj godini praćeno je izlijetanje leptira kukuruzni moljac (Ostrinia nubilalis) u insektariju, iz uzoraka kukuruzinca uzetog u polju, početkom travnja. Kukuruzni moljac je jedan od najvažnijih štetnika na kukuruzu (osobito šećercu i sjemenskom). Štete čine gusjenice na listovima, metlicama, klipovima i stabljici. Najveći broj leptira zabilježen je 04.06.2014., iako su prvi leptiri u polju javljaju već krajem svibnja. Nakon perioda hranjenja, slijedi kopulacija i odlaganje jaja. Iako je većina kukuruza zbog loših vremenskih uvjeta, poput stresa ili kasnijih rokova sadnje, znatno manje razvijena od fenofaza u kojima bi trebala biti kod prosječnih godina. Upozoravamo sve one proizvođače koji žele suzbijati ovog štetnika da trebaju pratiti odlaganja jaja. Njih je moguće naći sa donje strane lista i to kao jajna legla .

Dozvolu za suzbijanje ovog štetnika ima pripravak Coragen 20 SC i to u kukuruzu i kukuruzu šećercu. Sredstvo će imati najbolju učinkovitost ako se primjenjuje u vrijeme odlaganja jaja ili kad su prva jaja vidljiva na biljci, a prije ubušivanja gusjenica u stabljiku ili klip. Sredstvo se smije primjenjivati BBCH 14 do 79 na kukuruzu, a od BBCH 14 do 73 na kukuruzu šećercu (što odgovara fazi od 4 lista do mliječne zriobe) Broj primjena: 1-2 puta u razmaku 10 do 20 dana.

Osim toga, i pripravci Fastac 10, Chromorel D i Nurelle D imaju dozvolu za suzbijanje gusjenica ovog štetnika na kukuruzu uz pridržavanje ograničena navedenih u uputi (npr. tretiranja obaviti prije cvatnje kukuruza ili prije i nakon leta pčela)

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i dozvolama prema Fitosanitarnom informacijskom sustavu. Ambalažu SZB zbrinuti na propisani način te popunite evidencijsku listu o uporabi sredstava za zaštitu bilja, a sve je to propisano: Pravilnikom o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida-NN 142/12 i Zakonom o održivoj uporabi pesticida-NN 14/14.

Jadranka Berić dipl .ing. zaštite biljaE-mail: Jadranka.Beric@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti


Partner