Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj konoplje
  • 27.11.2021. 12:00
  • Zagrebačka, Zaprešić

Nasadi biodinamičke industrijske konoplje šire se hrvatskim poljima

Ako imate zemlje i volje, učlanite se u Udrugu CID besplatno - dobit ćete 20 sjemenki, troškovnik, kalendar radova i krenite u uzgoj industrijske konoplje, poručuje Vjeran Skurjeni.

Foto: Vesna Mijat
  • 12.326
  • 1.160
  • 5

Danas je poznato više od 80 kanabinoida izoliranih iz konoplje. Udio CBD-a, THC-a, CBG-a i drugih ono je što ovu biljku i njene srodnike razvrstava u bioaktivne, ljekovite, medicinske ili psihoaktivne, pa čak i štetne.

Kakvo god mišljenje imali, činjenica je da Hrvatska trenutno ima jedan od najliberalnijih zakonodavnih okvira za uzgoj industrijske konoplje i da se nasadi ubrzano šire.

Takvo mišljenje dijeli i Vjeran Skurjeni, predsjednik udruge Centar za istraživanje društva (CID), koja podupire proizvođače industrijske konoplje. Trenutno imaju 1.150 članova po cijeloj Hrvatskoj, a među njima je već 400-njak proizvođača konoplje.

Biodinamika u uzgoju konoplje

Centar za istraživanje društva (CID) svojim članovima osigurava sadni materijal, pomaže pri registraciji djelatnosti, te nudi razne edukativne radionice. Jedna od tih radionica je ona na temu pripreme tla da bi se dobio ekološki proizvod.

"Mi koristimo biodinamičke metode, u jesen se radi gnojidba, pa oranje i na kraju ide zelena gnojidba. To je koktel sjemena 20-ak različitih livadnih biljaka koji se ostavlja da prezimi na tlu. Na proljeće, te posijane biljke i grahorice izrastu, te stvore jednu korijensku mrežu ispod zemlje. Tlo se obogati mikroorganizmima“, kaže Skurjeni.

Ovakvo tlo je živo i višestruko plodnije od npr. tla s oranica na kojima se konvencionalno već desetljećima uzgajaju žitarice, tvrdi naš sugovornik. Takvo tlo je bogato mikroorganizmima i gljivicama koje žive u simbiozi s korijenjem.

Ono je zbog aktivnosti te iste mikroflore bogatije mineralima, korijenski sustav kulture posađene na ovakvom tlu efikasnije upija hranjiva.

Posao mehaničara napustio zbog konoplje

Na OPG-u Karla Pašalića kod Zaprešića ove sezone posađeno je 2.000 biljaka industrijske konoplje. Tlo je vrhunski pripremljeno, provedeno je navodnjavanje i biljke su redovito podrezivane još od plasteničke faze. Mladi Karlo zamijenio je posao u mehaničarskoj radionici za posao na polju u uzgoju konoplje.

"Sve je bilo na knap s vremenom u petom mjesecu, ali udruga nam je sve omogućila i ako bih naišao na neku prepreku, odmah bih preko predsjednika ili članova uspio sve riješiti. Očekivali smo puno manje, zadovoljni smo i ponosni jer smo dobili 50 posto više uroda od očekivanog“, kaže Pašalić.

Na OPG-u Karla Pašalića ove sezone posađeno je 2.000 biljaka industrijske konoplje

Predsjednik udruge CID hvali sistem navodnjavanja na Karlovom gospodarstvu, koji je spasio nasad tijekom ovogodišnjeg srpnja i kolovoza, te kaže da ako se napravi plodno tlo, ako se posadi u dobro tlo i ako imate dobro navodnjavanje vi ste već napravili 70 posto posla. Nakon toga ide sama metodologija uzgoja.

Važno je odabrati uzgojini oblik

Cvjetovi konoplje se koriste za proizvodnju ulja ili kao cvijet za pušenje. List se koristi za čaj, stabljika za proizvodnju prirodnih vlakana, a korijen za izradu preparata za ljepotu. Ove godine su u Udruzi koristili sorte Carmagnola, Kompolti i Tiborszállási.

Te su sorte jedine na europskoj sortnoj listi i pogodne su za selektivni uzgoj. Nakon što proizvođač krene u sjetvu, jako brzo mora izabrati uzgojni oblik biljke, govori Vjeran. Biljka se može ostaviti da raste na jednoj glavnoj stabljici ili se još u teglici može početi formirati u grmoliki oblik krateći glavne stabljike. U tom slučaju cilj je razgranati stabljike i povećati prinos cvata.

Na OPG-u Karlo Pašalić odabrali su uzgojni oblik kraćenjem glavne stabljike i dobili jako gusto razrasle biljke s puno vršnih cvatova. Nisu požalili. Udruga CID promovira povratak prirodi.

"Biodinamički pristup znači da ljudi koriste tvari koje se nalaze na samom gospodarstvu. Tu govorimo o kompostnim čajevima i kompostnim juhama. Oni se rade najčešće od koprive, preslice i gaveza i onda se time biljka dohranjuje ovisno o potrebi i ovisno o tipu tla“, pojašnjava Skurjeni.

Predsjednik Udruge CID, Vjeran Skurjeni 

Naglašava također važnost pripreme i pravovremene edukacije, jer na nekim nasadima još isprobavaju najbolje uzgojne metode. Tako su, na nasadu OPG-a Ružica Šmintić u blizini Zaprešića proizvođači tek krenuli ove godine u proizvodnju 3.000 biljaka. No, zbog kašnjenja prilikom sadnje, mlade biljke su još u teglicama izrasle jako u visinu i nisu obrezivane da stvore gusti sklop. I oni će dobro zaraditi, ali višestruko manje nego na prethodno spomenutom nasadu.

Isplati li se uzgajati industrijsku konoplju?

Vjeran napominje da plasman sušenog cvijeta industrijske konoplje ne predstavlja nikakav problem. Već se zna da preko Austrije, Kina otkupljuje sve dostupne količine sušenog cvijeta.

Kod Pašalića se procijenjeni urod ove godine kreće od 300 pa čak do 1.000 grama po biljci. Ako znamo da je cijena sušenog konopljinog cvijeta od 50-100 kn/g, onda će se trud isplatiti i njemu i proizvođaču sa slabijeg nasada.

Industrijska konoplja je otporna biljka i nema posebnih nametnika u Hrvatskoj, no umara li uzastopni uzgoj konoplje tlo i koliko često je možemo sijati? Vjeran govori da je u Dalmaciji moguće napraviti dvije berbe godišnje zbog više sunca, ali nekakva uvriježena praksa je petoljetka, znači nakon pet godina odmoriti tlo od konoplje i posaditi nešto drugo.

Čini se da je u cijeloj priči najvažnija informacija, odnosno edukacija. No, Skurjeni je uvjeren da je konoplja biljka budućnosti.

"Ako imate zemlje i imate volje, učlanite se u Udrugu besplatno. Dobit ćete 20 sjemenki, troškovnik, kalendar radova i krenite u uzgoj. Kad nešto sami napravite onda ćete imati i rezultate. Što će nas biti više imat ćemo bolju poziciju u pregovorima s državnim institucijama i onda možda jednog lijepog dana konoplja u punom spektru bude dostupna svim građanima Hrvatske“, zaključio je predsjednik udruge CID.

Pogledajte video prilog:


Povezana biljna vrsta

Industrijska konoplja

Industrijska konoplja

Sinonim: Kanabis, kanab, kinap | Engleski naziv: Hemp | Latinski naziv: Cannabis sativa L.

Konoplja je poznata kao biljka za proizvodnju vlakana od prije oko 5 000 godina, a znatno kasnije kao ljekovita biljka za korištenje hašiša. Potječe iz srednje Azije. Nastala je... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Vjeran Skurjeni OPG Karlo Pašalić Industrijska konoplja Cannabis sativa L Centar za istraživanje društva Uzgoj konoplje u Hrvatskoj


Autorica

Vesna Mijat

Više [+]

Zaljubljenica u prirodu, agronom po struci sa šarenim radnim iskustvom od znanstvenog rada u genetici, preko upravljanja poljoprivrednom zadrugom, pa do uvijek prisutnog poljoprivrednog novinarstva. Neispunjena želja joj je da radi direktno za hrvatskog poljoprivrednika.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Odvojite 15-ak minuta vremena i popunite anketu vezanu za položaj žena u ruralnim sredinama. Dostupna je na linku 👉 https://t.ly/Dmxc1
Foto: Depositphotos/budabar