Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sjetva soje
  • 15.05.2021. 11:00
  • Požeško-slavonska, Alaginci

Najveći problem kod uzgoja soje su korovi, a zaštita se obavlja odmah nakon sjetve

Kada je riječ o plodoredu, važno je da je on četverogodišnji, a ne bi ju trebalo stavljati nakon druge uljarice jer ih napadaju iste bolesti, upozorava ratar Nikica Marić.

Foto: Renata Prusina
  • 1.109
  • 339
  • 0

Nikica Marić iz Alaginaca sjetvu soje obavio je tek prije otprilike tjedan dana. Čekao je, kaže, da se vrijeme stabilizira, izađe Sunce, a temperatura tla bude iznad 12 °C. 

"Vlage taman ima dovoljno da se zemlja uredno obrađuje. Tlo je nekih 17, 18 °C i ti su nam uvjeti idealni“, ističe. 

Četverogodišnji plodored

Soja se može sijati u uske i široke redove, trake, kućice ili kao postrni usjev. U našim poljima prevladava razmak od 40 do 50 centimetara između redova, a broj redova po hektaru, napominje sugovornik, treba osigurati za sorte u skladu s grupom zriobe. 

Kada je riječ o plodoredu, važno je, dodaje Marić, da je on četverogodišnji, a ne bi ju trebalo stavljati nakon druge uljarice jer ih napadaju iste bolesti.

"Sijemo kukuruz, pšenicu pa soju i onda opet mijenjamo. Recimo, stavlja se onda ječam pa kukuruz, zatim pšenica i onda opet možemo soju“, objašnjava za Poljoprivrednu televiziju.

Što se tiče same sjetve, prema njemu treba posijati oko 650.000 biljaka na hektar, odnosno kada se to pretvori u kilograme, od 120 do 125 kg/ ha. 

Najlakše podnosi sušu

Što se tiče bolesti, prvu zaštitu Marić obavlja odmah nakon sjetve, a najbitnije je kaže usjeve zaštiti od korova. "Važno je maknuti ga iz polja kako bi soja iskoristila hranjiva iz tla“, napominje. 

Od bolesti nekad se zna dogoditi da ju napadne crveni pauk, ističe ovaj ratar, ali jako rijetko. 

"To su vam male, sitne grinje koje napadaju list odozdo i uništavaju ga. On se počne sušiti i biljka više ne može funkcionirati“, pojašnjava. 

A kada je riječ o urodu, on najviše ovisi o tome kakvi će biti vremenski uvjeti.

"Ako bude velike suše, ne može se očekivati veliki iako je soja biljka koja sebi dušik kupi iz zraka tako da ju ona za razliku od ostalih kultura još i najlakše podnese“, naglašava. 

Prošle godine posijano više od 80 tisuća hektara

Inače, soja je vodeća uljna i bjelančevinasta kultura ne samo u Hrvatskoj nego i u cijelom svijetu. Prošle godine u zemlji je zabilježen blagi rast proizvodnje, a ukupno je zasijana na 84.302 hektara. 

Uzgoj soje u Hrvatskoj - tko su TOP 10 proizvođača?

Također, broj ratara iz godine u godinu raste, a zanimljiv podatak je i taj da više od 40 posto ukupno uzgojene je od strane deset najvećih proizvođača ove kulture u Slavoniji. 

Više o sjetvi i na što sve treba pripaziti pogledajte u videu:


Tagovi

Sjetva soje Plodored Korovi Zaštita Nikica Marić


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]