Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 23.10.2008.

Najskuplja sjetva pšenice

VEĆI DIO PLANIRANIH POVRŠINA POD PŠENICOM ZASIJAN U OPTIMALNIM ROKOVIMA

  • 1.746
  • 84
  • 0

Sjetva pšenice privodi se kraju. Veći dio od planiranih 57.000 hektara pod pšenicom na području Osječko-baranjske županije bit će zasijan u optimalnim rokovima, kaže Ernest Nad, voditelj Odjela za poljoprivredu pri Hrvatskoj gospodarskoj komori - Županijskoj komori Osijek.

- Sjetva pšenice do sada je obavljena bez većih teškoća, izuzev dva-tri kišna dana koja su je nakratko zaustavila. Vjerujemo i da najava nove kiše neće ozbiljnije ugroziti sjetvu, te da će se sve planirane površine uspjeti zasijati do 1. studenoga, kaže Nad, te dodaje kako ovogodišnju sjetvu pšenicu karakterizira znatno manja potrošnja mineralnih gnojiva nego ranijih godina, jer je uoči sjetve došlo do njegovog drastičnog poskupljenja, pojedinih komponenti i do čak 100 posto.

Budući da je osim mineralnog gnojiva, značajno poskupjelo i sjeme, a u odnosu na neke zemlje okruženja i plavi dizel je znatno skuplji, Nad ističe kako se već sada smatra da će ovo biti jedna od najskupljih sjetvi pšenice.

Istodobno sa sjetvom pšenice odvija se i berba kukuruza. Nad naglašava da se do sada ipak uspjelo "skinuti" oko 50 posto površina pod kukuruzom, koji je ove godine dao vrlo dobre prinose, u prosjeku od 7,5 do 8 tona po hektaru.

- Dinamiku berbe kukuruza određivao je problem s nedostatkom skladišnih kapaciteta i nedefinirane otkupne cijene. Tek je nedavno na sastanku u Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja s proizvođačima kukuruza i otkupljivačima zauzet stav da se cijena kukuruza prepusti tržištu. Tako je Agrokor prvi izišao s otkupnom cijenom od 0,62 kn/kg, a budući da su prema kalkulacijama proizvođača ulaganja po jednom hektaru najmanje 7.800 kuna, ona će seljacima donijeti gubitak. Na to je reagiralo resorno ministarstvo i kako bi ublažilo gubitke u proizvodnji, podiglo je poticaje za kukuruz s 1.200 na 2.250 kuna po hektaru, kaže Nad, te ističe da će sada zbog niske cijene kukuruza dobro proći stočari koji još drže stoku. Međutim, kaže Nad, budući da je stočarstvo u Hrvatskoj u krizi, odnosno nema stoke koja će potrošiti sav kukuruz, treba ga izvesti.

Tajnik i glasnogovornik Zajednice seljaka Slavonije i Baranje Stanko Zdravčević, kaže da je stanje s prijamom kukuruza vrlo loše, jer ga silosi primaju na "kapaljku".
- Neki od pretrpanih silosa dva dana primaju kukuruz pa dva dana ne primaju, tako da se stvaraju dugački redovi pred silosima. Iako je određena otkupna cijena kukuruza, prema našim informacijama još ga nitko nije počeo otkupljivati. A za cijenu od 0,62kn/kg smatramo da je bezobrazno niska, jer kad se oduzmu troškovi ulaza, izlaza i ne znam čega još što nam silosi naplaćuju, u konačnici će seljaci dobiti samo 40 lipa po kilogramu, kaže Zdravčević, te dodaje da je prema tome Agrokor trebao sniziti cijene stočne hrane, ne 20 posto nego 40 posto.

Z.RUPČIĆ

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dolaze prvi plodovi 🥰🥒💚 uspješno se izborili s mrmcima 💪