Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sjetva kukuruza
  • 09.11.2021. 15:00
  • Osječko-baranjska, Koška

Nadtlak ili podtlak, što daje bolje rezultate precizne sjetve kukuruza?

Znanstvenici Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek u suradnji s tvrtkom Jerković obavili su istraživanje kvalitete sjetve kukuruza. Za potrebe usporedbe uzete su dvije izvedbe Horsch sijačica.

Foto: FAZOS
  • 3.461
  • 247
  • 1

U kontekstu višegodišnje uspješne suradnje s tvrtkom Jerković d.o.o. i Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek, Zavod za poljoprivrednu tehniku i obnovljive izvore energije / Katedra za geoinformacijske tehnologije i GIS pod vodstvom izv. prof. dr. sc. Ivana Plaščaka i prof. dr. sc. Mladena Jurišića, voditelja istraživačkog tima "AgroGIT - tehnički i tehnološki sustavi biljne proizvodnje, GIS i zaštita okoliša", obavili su znanstveno istraživanje kvalitete sjetve kukuruza.

Istraživanja su provedena zajedno s kolegama doc. dr. sc. Domagoj Zimmer, dr. sc. Željko Barač i Dorijan Radočaj mag. ing. geod. et geoinf.

Ispitna proizvodna površina postavljena je u okolici Koške. Za potrebe istraživanja i uspoređivanja uzete su dvije izvedbe Horsch sijačica i to sijačice na principu podtlaka ("na vakuum") oznake RV te korištenjem nadtlaka ("na upucavanje") oznake RX. Kako bi se osigurali isti uvjeti za provođenje istraživanja, odabrana je lokacija za sjetvu s obje sijačice, odnosno s istim pedomehaničkim značajkama tla.

Pet različitih radnih brzina 

Za istraživanje i određivanje kvalitete po površini i dubini odabrano je 5 različitih radnih brzina pri kojima se izvodila sjetva. Radne brzine sjetve bile su 6, 8, 10, 11 i 13 km/h koje se već prethodno upotrebljavaju kod znanstvenih istraživanja kvalitete sjetve. Obje istraživane sijačice prema proizvođaču poljoprivredne tehnike Horsch ne trebaju veliku snagu motora traktora, odnosno pri ovom istraživanju korišten je traktor Claas Arion 630 s motorom snage 110 kW. 

Postavljanje pokusa 

Pri izvođenju precizne sjetve koristio se Trimble sustav sa RTK (eng. Real Time Kinematic) točnošću od 2 cm i bazne stanice vlasnika tvrtke Jerković za korekciju signala. Osim preciznog navigacijskog sustava u traktoru se koristi i E-Manager koji sadrži brojne mogućnosti poput sutava AutoSpeed za automatsku regulaciju brzine ovisno o parametrima sjetve. 

Provedenim istraživanjem uočeno je kako je sijačica s korištenjem nadtlaka pokazala u izvjesnoj mjeri bolje rezultate u pogledu kvalitete sjetve, kao važnog preduvjeta za više i stabilnije prinose. Istraživane sijačice se po cijeni značajno ne razlikuju stoga se poljoprivrednicima preporučuje nabavka RX sijačice za sjetvu sa nadtlakom. Zbog svoje preciznosti vrlo je učinkovita kod sjetve kukuruza, suncokreta, šećerene repe i uljane repice.

Suvremena tehnika i tehnološki parametri istraživane sijačice odlikuje se kroz jedinstveni sjetveni mehanizam i moderno praćenje kvalitete sjetve putem Horsch terminala (praćenje kvalitete ostvarene sjetve za pojedinu sjetvenu sekciju). Sjetveni mehanizam sijačice RX se temelji na novom propadanju zrna na disku bez klasičnih otvora, novim skidačem sjemena gdje je moguće postići visoku frekvenciju (od 30 Hz pri radnoj brzini od 12 km/h i normi sjetve 90.000 zrna kukuruza/ha) što omogućuje izvrsne i pouzdane rezultate. 

Za ostvarivanje kvalitetne sjetve upotrebom novog diska, Horsch je ugradio senzore za kontrolu učestalosti rotacije diska. Kako bi rukovatelj imao lakši uvid u cjelokupan sustav postavio je i podsjetnik za održavanje čistoće senzora. 

Navedena sijačica je nakon obavljenog istraživanja pokazala da kvalitetno polaže zrno pri brzinama od 8 do 12 km/h te da na većim brzinama pri raspodjeli sjemena ne bi trebalo biti odstupanja. Radnom brzinom od 6 km/h moguća je sjetva, ali se postiže niži radni učinak što je iznimna šteta za ovakav tip sijačice koji ima visoki eksploatacijski učinak. 

Kvalitetna raspodjela sjemena po površini i dubini 

Pri istraživanju nije bilo razvidno prazno mjesto odnosno neposijana površina niti polaganje više sjemena na istom mjestu.

I na kraju da bi se omogućila precizna sjetva, predlaže se upotreba suvremene Horsch elektronike pomoću koje se ostvaruje učinkovitija sjetva. Korištenjem novih Horsch terminala poput Touch 1200 Terminal omogućena je automatska aktivacija radne širine sekcije što je iznimno korisno kod izvođenja sjetve gdje dolazi do preklapanja odnosno potrebe za uštedom sjemena. Korištenjem terminala uz GPS signal omogućen je rad u nepovoljnim uvjetima (noć, magla).

Sjetveni mehanizam 

Osim upotrebe GPS i senzorike, preporuča se korištenje funkcija Multicontrol za kontrolu unosa sjemena i mineralnih sredstava u realnom vremenu. Upotrebom nove Horsch Maestro RX sijačice sa nadtlakom ostvaruje se precizna sjetva sa kvalitetnom raspodjelom sjemena po površini i dubini, kao važnom preduvjetu za rast i razvoj biljke, te konačno visok i stabilan prinos.

Detaljnija interpretacija rezultata uz upotrebu suvremenih statističkih alata bit će objavljena na idućim recentnim znanstveno stručnim skupovima.


Fotoprilog


Tagovi

Precizna sjetva Horsch sijačica Sjetva kukuruza GPS Senzorika


Autor

Domagoj Zimmer

Više [+]

Doc.dr.sc. pri Zavodu za poljoprivrednu tehniku i obnovljive izvore energije Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek čije su područje znanstvenog rada strojevi i uređaji u ratarstvu i vrtlarstvu, transport u poljoprivredi. Područje nastavnog rada su mu strojevi i uređaji u ratarstvu i vrtlarstvu, mehanizacija u ekološkoj poljoprivredi, transport u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]