Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Chromos Agro
  • 19.04.2024. 12:00

Na stres i naglu promjenu klime odgovorite primjenom biostimulatora

Nagle promjene vremena su nešto što nam se događa iz tjedna u tjedan. Biostimulatori biljci tada mogu u kritičnim trenutcima dati značajan "poguranac". Chromos Agro stručnjaci preporučaju Bombardier.

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 931
  • 82
  • 0

Klimatske promjene u svijetu pa i u našoj regiji realnost su koja sve više uzima danak u poljoprivrednoj proizvodnji.

Izostanak uobičajenih količina padalina u zimskim mjesecima, nagle promjene vremena i temperaturne razlike, su nešto što nam se događa iz tjedna u tjedan. Temperaturne razlike u tom kratkom vremenskom roku protežu se do čak 10 do 20 stupnjeva Celzija. 

Za čovjeka takav ekstrem ostavlja posljedice na zdravlje, pogotovo za ljude starije životne dobi koji su slabijeg imuniteta. Poznato je da čovjek ima slične fiziološke i biološke potrebe kao i ostatak živog svijeta. Konkretno što nas zanima su biljke i kako će se one u takvim situacijama uspješno obraniti. Sve ovakve nepogode smo definirali kroz jedan zajednički nazivnik a to je "stres". Odgovor na njega sve više posljednjih godina nalazimo u primjeni biostimulatora

Što se dobiva primjenom biostimulatora?

Njihovom pravilnom i pravovremenom primjenom smanjuje se negativan učinak brojnih stresnih uvjeta, kao što su abiotski čimbenici (mraz, suša, niske i visoke temperature, nedostatak vlage), biotski čimbenici (bolesti, štetnici), visoke energetske potrebe biljci u različitim fenofazama (ukorjenjivanje, vegetativni rast, cvjetanje, zametanje ploda...). 

Biostimulatori su sredstva na bazi aminokiselina, proteina, huminskih kiselina te također u sastavu imaju makro i mikroelemente koji biljci mogu u kritičnim trenutcima dati značajan "poguranac" da uspješno prebrodi takve stresne trenutke. Pri tome biostimulatori nisu pesticidi, a također ni gnojiva, ali su u takvoj formi da su vrlo aktivna i brzo usvojiva od strane biljke. 

Jedan od takvih koje Chromos Agro nudi u suradnji sa španjolskom tvrtkom Kimitec Group je Bombardier. Radikularnog i folijarnog je djelovanja te pruža energiju biljci djelujući kontaktno preko lisne površine, ali i preko korijena. Snaga i kvaliteta preparata je u specifičnom načinu proizvodnje, putem bakterijske fermentacije biljnih ostataka, čime se dobio vrlo širok i specifičan aminogram koji se može prilagoditi u gotovo sve razvojne faze biljke. 

Kako Bombardier djeluje prikazano je na sljedećoj slici:

Izvor: Chromos Agro

Aminogram je bogat glutaminskom kiselinom koja balansira, odnosno je glavni prekursor u stvaranju aminokiselina koje su potrebne biljci. S druge strane, bakterijska fermentacija pruža fitohormone biljnog podrijetla i sekundarne metabolite organizma (betaini, auksini, vitamini, proteini, enzimi itd.) i polisaharida koji promoviraju metaboličku aktivnost biljke.

Gdje ga sve možemo koristiti?

Može se primijeniti u jezgričavom i koštićavom voću, ratarskim usjevima, vinovoj lozi, agrumima, maslini i povrtlarskim kulturama u bilo kojoj fazi razvoja kod pojave stresa uzrokovanog biotskim ili abiotskim čimbenicima u dozi od 2-3 litre po hektaru. Ukoliko se primjenjuje navodnjavanjem, doza iznosi pet litara po hektaru.

Vrijeme primjene je poslije svih stresnih situacija (visoke/niske temperature, mrazevi, tuče, poplave….itd.), a ako želimo usjevu dodati nešto više, onda ga primijeniti unutar standardnih mjera njege.

Za više informacija kontaktirajte stručnjake Chromos Agra na jedan od niže navedenih kontakata.


Tagovi

Chromos Agro Stresni uvjeti Mraz Tuča Visoke temperature Biostimulator Bombardier Primjena


Autor

Dražen Šimić

Više [+]

magistar znanosti i Chromos Agro savjetnik za područje Slavonije, Osijek


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ukrajinski izvoz žitarica je samo 1 milijun tona manji nego prošle godine

Prema Državnoj carinskoj službi, prema podacima od 17. travnja Ukrajina je izvezla 38,608 milijuna tona žitarica i mahunarki od početka sezone  2023/24, od čega je 3,749...

Više [+]