Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prihrana žitarica
  • 21.03.2023. 12:40

Multispektralnim fotografijama do precizne prihrane u ratarstvu

Izradom NDVI fotografija nastalih korištenjem satelita ili bespilotnih letjelica, dobivamo najtočniji uvid u bujnost i zdravstveno stanje usjeva na cijeloj površini, te njegovom potrebom za prihranom dušičnim gnojivima na svakom dijelu parcele, što omogućava preciznu gnojidbu.

Foto: Youtube/Printscreen
  • 1.781
  • 590
  • 0

Dušik je glavno biljno hranjivo, bez kojega je nemoguća tvorba klorofila, proteina i enzima, transfer energije (ATP), te genetskog materijala (DNA), s neposrednim utjecajem na prinos i kvalitetu proizvoda. Onaj prirodno prisutan u tlu nije dovoljan za prinose suvremene poljoprivrede, a otprilike 50 posto onog ugrađenog u poljoprivredne kulture dolazi iz mineralnih gnojiva.

Potreba za primjenom mineralnih gnojiva osobito je izražena kod ozimih usjeva, koji najveći dio potrebe za ovim kemijskim elementom imaju u razdoblju intenzivnog porasta i izduživanja početkom proljeća, koji čak i u tlima s visokom zalihom ne mogu očekivati značajnije koristi od mineralizacije organske tvari.

Međutim, on je vrlo mobilan, zbog čega biljke često ne uspiju iskoristiti najveći dio jednokratno primijenjenog obroka. Procjenjuje se da se stupanj iskorištenja dušičnih gnojiva kreće od 30 do 50 posto (NUE), dok je kod obloženih dušičnih gnojiva s polaganim otpuštanjem, kakve nudi tvrtka RWA Hrvatska, on oko 20 posto veći.

Velike količine uzrokuju polijeganje

Zbog opasnosti od gubitka dušika, potrebu za njime tijekom vegetacije podmirujemo kroz jednu ili više prihrana. Primjena odgovarajuće količine dušika tijekom vegetacije iznimno je delikatna, jer prevelika količina povećava trošak proizvodnje i rizik polijeganja, dok isuviše mala smanjuje prinos.

Potreba biljaka za njim snažno je povezana s količinom biomase, a njezinu količinu možemo izmjeriti korištenjem posebnih senzora. Biljke apsorbiraju i reflektiraju različite valne duljine svjetlosti ovisno o njihovim pigmentima (klorofil, karotenoidi, antocijanini) i biokemijskom sastavu.

Klorofil u zdravoj biljci apsorbira većinu vidljivog crvenog svjetla, dok stanična struktura biljke reflektira većinu bliskog infracrvenog svjetla. Visoka fotosintetska aktivnost, obično povezana s gustom vegetacijom, imati će manju refleksiju u crvenom spektru (RED) i veću refleksiju u bliskom infracrvenom (NIR).

Jedan od najšire korištenih indeksa koji opsuje bujnost biljne vegetacije nazvan je NDVI (normalizirani diferencijalni vegetacijski indeks), (NIR - RED) / (NIR + RED), poprima vrijednosti od -1 do 1, pri čemu najveće vrijednosti opisuju zdravu i bujnu biljnu vegetaciju.

Kako do točnijeg uvida u zdavstveno stanje usjeva?

Izradom NDVI fotografija nastalih korištenjem satelita ili bespilotnih letjelica, dobivamo najtočniji uvid u bujnost i zdravstveno stanje usjeva na cijeloj površini, te njegovom potrebom za prihranom dušičnim gnojivima na svakom dijelu parcele, što omogućava tzv. preciznu gnojidbu.

Izračun NDVI indeksa moguć je pomoću besplatno dostupnih fotografija kakve nude sateliti Sentinel Europske svemirske agencije, ili pak nešto stariji američki Landsat kojim upravlja NASA/USGS.

Ozbiljnije korištenje ovih fotografija u preciznoj gnojidbi ograničeno je u prvom redu dostupnošću, a donekle i preciznošću fotografija. Satelitske snimke dostupne samo ako za vrijeme preleta satelita (svakih 3-4 dana) nad promatranim područjem nema naoblake što je u proljeće iznimno rijetko.

Primjerice, NDVI karta prikazana na fotografiji lijevo, nastala je korištenjem fotografije satelita Sentinel od 13.3.2023. u rezoluciji 10 metara, a jedina je upotrebljiva fotografija ovog satelita ove godine. 

Fotografija satelita Sentinel (lijevo) i komercijalnog satelita (desno)

Uz to, zbog niske rezolucije (GSD), koja se kreće od 10 do 20 i više metara, ove karte neprecizne su na robnim područjima parcela, na kojima se pretapaju informacije o biomasi usjeva unutar i izvan parcele.

Korištenje komercijalnih satelitskih konstelacija osigurava znatno veću upotrebljivost satelitske fotografije u izradi NDVI karata i njihovoj primjeni u preciznoj gnojidbi usjeva.

Primjerice, na prethodnoj fotografiji s desne strane je prikazana je NDVI karta iste parcele od 54 ha u središnjoj Hrvatskoj, snimljena dan ranije, 12.3.2023. korištenjem komercijalnog satelita. Količina komercijalnih fotografija znatno je veća jer pripadaju konstelacijama velikog broja satelita, koje nadlijeću istu površinu gotovo svakoga dana, a kako se vidi iz priložene slike, značajno je veća i rezolucija (GSD), koji je na priloženom primjeru tri metra.

Karta varijabilne gnojidbe

Na osnovu ovakve karte moguće je generirati kartu precizne gnojidbe usjeva (prihrane). Prikazana je karta precizne prihrane nastala korištenjem gornje NDVI karte. Primijenjeno će biti prosječno 150 kg/ha KAN 27%, specifično raspodijeljeno na svakom od dijelova parcele od 100 kg/ha do 200 kg/ha, osiguravajući da na dijelove parcele s najbujnije razvijenim usjevom dođe najmanja količina dušičnog gnojiva, kako ne bi potaknula prekomjerni vegetativni razvoj i rizik od polijeganja usjeva nakon klasanja, dok će najslabije razvijeni dijelovi parcele dobili najveću vrijednost mineralnog gnojiva, kako bi ih se potaknulo na busanje i vegetativni rast.

Dron opremljen multispektralnom kamerom

Popularizacija korištenja NDVI karata komercijalnih satelita u izradi karata precizne gnojidbe ograničena je kako cijenom ove usluge, tako i činjenicom da niti ovi sateliti, unatoč znatno učestalijem pokrivanju površine, ne jamče dostupnost fotografija bez naoblake onda kad su najpotrebnije, neposredni prije druge i treće prihrane.

Primjerice, prethodno navedena fotografija jedina je sa 100 postotnim izostankom naoblake, uz još samo jednu sa 80 postotnim izostankom naoblake nad promatranim područjem unazad 14 dana. Kako bi se prevladala ova ograničenja, primjereno je snimanja korištenjem drona opremljenog multispektralnom kamerom.

Na fotografijama dolje (s lijeve strane) prikazana je RGB (vidljiva) i NDVI karta parcele od 28 ha u istočnoj Hrvatskoj, snimljena 26.3.2022. godine. Fotografija desno prikazuje konturnu NDVI kartu u skali iste širine svakog raspona vrijednosti te kartu varijabilne gnojidbe na osnovu konturne NDVI karte.

Dronom snimljene RGB i NDVI fotografije parcele od 28 ha u istočnoj Hrvatskoj s kartom varijabilne gnojidbe

Ovakve NDVI karte iznimno su precizne, rezolucije nekoliko cm, neovisne o postojanju naoblake, spremne neposredno prije prihrane, te ukazuju na trenutno stanje varijabilnosti biomase usjeva na cijeloj površini.

Profitabilnost precizne primjene dušičnih gnojiva dokazana je brojnim neovisnim znanstvenim radovima, kao i komercijalnom primjenom. Kroz gotovo 20 godina primjene komercijalnih senzora, uočeno je smanjenje utroška dušičnih gnojiva do 15 posto, uz povećanje prinosa do pet posto u odnosu na konvencionalnu primjenu, što potvrđuju i znanstveni radovi - smanjenje troška od 15 posto uz povećanje prinosa šest posto (Argento 2020), smanjenje troška 10 posto uz povećanje prinosa 8 posto (ICF 2013), smanjenje troška 4-37 posto uz povećanje prinosa 1-10 posto.

RWA Hrvatska svojim kupcima nudi kompletno savjetovanje u primjeni precizne poljoprivrede – precizne prihrane ozimina, u skladu sa potrebama kupaca, zasnovanih kako na satelitskim fotografijama ili primjenom snimanja dronom, od samog početka do kraja, tj. učitavanja varijabilne karte u računalo traktora ili raspodjeljivača gnojiva. Za više informacija obratite im se na jedan od niže navedenih kontakata. 

 


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Tagovi

RWA Dušik Multispektralne fotografije Prihrana Pšenica Ozime žitarice


Autor

Krešimir Grgić

Više [+]

dipl.ing.agr., voditelj primjene i razvoja poslovanja u RWA Hrvatska d.o.o., pionir primjene visoke tehnologije i precizne poljoprivrede u Hrvatskoj, s dugogodišnjim multidisciplinarnim agronomskim iskustvom.


Partner

RWA Hrvatska d.o.o.

Zapadno predgrađe18, 31000 Osijek, Hrvatska
tel: +385 31 333 300, fax: +385 31 283 526, e-mail: rwa-hrvatska@rwa.hr web: https://rwa.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kmečki Glas iz susjedne Slovenije prošle je godine obilježio 80 godina rada na informiranju poljoprivrednika. Ova vodeća agrarna redakcija z Dežele danas zapošljava 24 medijska djelatnika te uz tjednik i portal ima bogatu izdavačku djelatno... Više [+]