Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Preporuke
  • 28.06.2013.
  • Međimurska

Mjere u zaštiti krumpira

Obavijest tržnim proizvođačima merkantilnog krumpira.

Foto: RGBStock.com
  • 229
  • 19
  • 0

Prije 10 dana tržnim proizvođačima merkantilnog krumpira na području središnjeg dijela županije upućena je preporuka za drugu ovogodišnju usmjerenu zaštitu cime krumpira protiv biljnih bolesti i druga preporuka za kontrolu i suzbijanje prezimljujuće populacije krumpirove zlatice.

Nakon što smo u razdoblju od 16. - 22. lipnja 2013. zabilježili vrlo vruće i vrlo sparno meteorološko razdoblje, s najvišim dnevnim temperaturama u rasponu od +31° do +34°C, u danima od 23. - 25. lipnja 2013. na gotovo svom mjernim lokalitetima u vinogorju su pale značajne, gotovo polumjesečne, količine oborina. Tako smo mjernim uređajem na lokalitetu Belica tih dana izmjerili 47,2 mm, na lokalitetu u središnjem dijelu županije uz rijeku Muru Novakovec 28,4 mm, a na lokalitetu Orehovica uz rijeku Dravu čak 70,6 mm kiše.

Zbog vrlo visokih temperatura zraka i negativnog UV zračenja zabilježeno proteklog tjedna, osjetljive sorte krumpira su doživjele toplinski šok, što se vidi u žućenju cime i pojavi paleži. Najviše su stradale primjerice sorte bellarosa, vineta, madeleine, marabal i druge, poglavito ako su uzgajane sadnjom dvogodišnjeg sjemena i rastu na laganijim tlima gdje je podzemna voda u nižim slojevima.

U narednih nekoliko dana očekujemo najviše dnevne temperature u rasponu između 20° i 24°C, a manje količine oborina moguće su narednog vikenda. Većina sorata su završile cvatnjom, te su u stadiju intenzivnog porasta zametnutih gomolja, uz izuzetak vrlo ranih sorata (adora, riviera) čije vađenje započinje narednih dana.

Pritom je potrebno sačuvati cimu srednje kasnih sorata čiji se urod namjerava skladištiti još tijekom narednih 30-tak ili više dana (vineta, sylvana, laura, mozart, rodeo, kuroda, rudolph, agria) od uzročnika biljnih bolesti (Phytophthora, Alternaria) i krumpirove zlatice (Leptinotarsa).

U ranijim preporukama smo naglasili da već od prvih usmjerenih tretiranja preporučujemo koristiti kombinacije pripravaka koje su dovoljno učinkovite na obadvije najvažnije gljivične bolesti cime krumpira, plamenjaču ili krumpirovu plijesan (Phytophthora) i crnu ili koncentričnu pjegavost i palež (Alternaria).

Primjerice, dopuštenje za suzbijanje obje najvažnije bolesti cime krumpira, plamenjače (Phytophthora) i koncentrične ili crne pjegavosti (Alternaria), u našoj zemlji imaju pripravci Acrobat MZ u količini 2,0 kg/ha, Antracol Combi WP u količini 2,5 kg/ha, Daconil 720 SC u količini 1,75 lit./ha, Electis WG u količini 1,8-2 kg/ha i Melody Duo WP u količini 3,0 kg/ha.

Ipak, trenutno je smisleno koristiti kombinaciju jednog od boljih pripravaka protiv plamenjače (Phytophthora) sa jednim od boljih pripravaka za suzbijanje koncentrične pjegavosti (Alternaria) kao što je Revus SC u količini 0,5 lit./ha ili Ranman SC u količini 0,2 lit./ha (+Activator 0,15 lit./ha) + Ortiva SC u količini 0,5 lit./ha. Karenca navedenim pripravcima u krumpiru iznosi samo 7 dana.

Usmjerenu zaštitu valja provoditi s prosječnim razmacima naknadnih tretiranja 10 do 14 dana.

Moguće prve znakove bolesti cime krumpira valja tražiti na poljima u blizini riječnih dolina zbog duže zadržavanja rose ili dugotrajnije magle, uz Dravu (Orehovica, Vularija, Totovec) ili rijeku Muru (Domašinec, Podturen), odnosno polja gdje se krumpir sadi u ponovljenom uzgoju ili se za sadnju koriste gomolji iz vlastite proizvodnje.

Na lokalitetu Mursko Središće uz rijeku Muru prvi znakovi koncentrične pjegavosti (Alternaria) pronađeni su na sorti krumpira agria dana 13. lipnja 2013.

Još uvijek je potrebno nastaviti kontrolu moguće "zakašnjele" pojave ličinki prezimljujuće populacije krumpirove zlatice (Leptinotarsa), svakako na poljima gdje je ovaj nametnik zabilježen na samoniklom krumpiru u usjevima kukuruza. U zaštitama protiv krumpirove zlatice moguće je koristiti novije skupine insekticida (spinosad, metaflumizon, klorantanilpirol), kako bi se spriječila moguća pojava otporne ili rezistentne populacije krumpirove zlatice. Krumpirova zlatica jače napada krumpir uzgajan sjemenom iz vlastite reprodukcije ili tzv. "farmerskim sjemenom".

Od insekticida kratku karencu u trajanju samo 7 dana za usjeve krumpira imaju pripravci Laser KS, Mospilan SP i ostali pripravci na osnovi acetamiprida, te Match EC.

U usjevima bujnog razvoja cime krumpira prskalicama bez dodatne opreme utrošiti 400-600 litara škropiva/ha.

Autor: mr.sc. Milorad Šubić, dipl. inž. agr. Foto: RGBStock.com


Izvori

Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede


Partner