Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sladorana
  • 13.04.2018. 09:00

Mjera 4.1.1. - prilika za proizvođače šećerne repe za nabavku specijalizirane mehanizacije!

S ciljem opstojnosti proizvodnje šećera unutar RH, Ministarstvo poljoprivrede je odlučilo kroz Program ruralnog razvoja i Mjeru 4.1.1. proizvođačima repe omogućiti sufinanciranje nabave specijalizirane opreme i mehanizacije za proizvodnju šećerne repe.

Foto: Bigstockphoto/smart.art
  • 838
  • 58
  • 0

Ukidanjem proizvodnih kvota šećera unutar članica EU-a 1. 10. 2017. sve šećerane u RH su se našle na udaru otvorenog tržišta i povijesno niskih prodajnih cijena šećera. S ciljem opstojnosti proizvodnje šećera unutar RH, Ministarstvo poljoprivrede je odlučilo kroz Program ruralnog razvoja i Mjeru 4.1.1. proizvođačima repe omogućiti sufinanciranje nabave specijalizirane opreme i mehanizacije za proizvodnju šećerne repe kako bi time povećali ljestvicu konkurentnosti u odnosu na proizvođače repe u EU. Na taj način direktno će se utjecati i na konkurentnije poslovanje domaćih šećerana.

Prvi put od ulaska RH u EU, dana 15.02.2018. raspisan je natječaj isključivo za sektor biljne proizvodnje. U njemu poljoprivredna gospodarstva koja žele investirati unutar nekoliko dopuštenih sektora mogu dobiti potporu (sufinanciranje) u iznosu i do 70% vrijednosti investicije. U sektoru šećera prvotni uvjet pristupanju natječaju koji korisnik mora zadovoljiti jest proizvodnja šećerne repe u 2018. godini na minimalno 10% ukupno raspoloživih proizvodnih površina.

Kako se spremiti za prijavu?

Utvrditi prihvatljivost projekta i korisnika:

  • prvo je potrebno proučiti Pravilnik i uvjete prihvatljivosti
  • izračunati pripadnost poslovnog subjekta propisanoj ekonomskoj veličini, tzv. SO
  • utvrditi jesu li plaćena sva porezna davanja državi
  • jesu li zadovoljeni uvjeti vezani uz obrazovanje ili uvjeti duljine obavljanja poljoprivredne djelatnosti i drugo
  • radi boljeg pozicioniranja projekta, iz natječajnih uvjeta otkloniti sve nedostatke na vrijeme

U sektoru šećera prvotni uvjet pristupanju natječaju koji korisnik mora zadovoljiti jest proizvodnja šećerne repe u 2018. godini na minimalno 10% ukupno raspoloživih proizvodnih površina.

Vremenski plan treba obuhvatiti glavne aktivnosti koje je potrebno provesti:

  • ishođenje vlasničke dokumentacije
  • ishođenje potrebnih mišljenja i uvjerenja
  • izrada dokumentacije potrebne za pripremu ponuda
  • provjeriti u pravilniku koliki se iznos potpore može ostvariti (50% ili 70%)
  • otići do razvojne ili poslovne banke i provjeriti koliko sredstava i uz koje uvjete se može dobiti za financiranje projekta, tj. za zatvaranje financijske konstrukcije projekta. Financijska konstrukcija u mnogome ovisi o razini potpore, no treba voditi računa o prednostima financiranja projekta vlastitim sredstvima ili kreditnim sredstvima s pripadajućim kamatama, traženju predujma potpore itd.

Mogu li poljoprivrednici sami provesti realizaciju projekta?

Nakon što svaki potencijalni korisnik potpore iz Natječaja utvrdi da je načelno prihvatljiv podnositelj i da ima prihvatljiv projekt, mora donijeti odluku o tome hoće li projekt pripremati samostalno ili će angažirati konzultante. Angažiranje konzultanta i njegov trošak je dijelom sufinanciran kroz projekt. Za sve projekte vrijedne preko 200.000 kn potrebno je izraditi investicijsku studiju/poslovni plan. Poslovni plan treba dokazati održivost projekta. Podatci iz poslovnog plana podložni su kasnijim provjerama. Nakon što se uspješno provede projekt te ostvari povrat sredstava korisnik je dužan pet godina pridržavati se svih obveza.

Udruživanjem poljoprivrednika u zajedničke projekte može se dobiti veća korist uz manja pojedinačna ulaganja, uz manju izloženost riziku poslovanja svakog partnera.

Koliki je iznos potpore?

Ukupan iznos raspoloživih sredstava javne potpore na ovom Natječaju iznosi 360.000.000,00 kuna, od čega je 70.000.000,00 kuna za ulaganja u proizvodnju šećerne repe.

Udruživanjem poljoprivrednika u zajedničke projekte može se dobiti veća korist uz manja pojedinačna ulaganja, uz manju izloženost riziku poslovanja svakog partnera.

Najviša vrijednost potpore po projektu za korisnike početnike iznosi 100.000 eura. Početnik je korisnik koji je upisan u Upisnik poljoprivrednika najmanje godinu dana, a posluje kraće od dvije godine. Najviša vrijednost potpore za zajedničke projekte iznosi 300.000 eura, osim u slučaju ulaganja u kupnju kombajna i/ili samohodnog čistača šećerne repe za površine pod šećernom repom veće od 40 hektara, kada može iznositi do 600.000 eura. Vrijednost potpore ne može biti veća od zbroja vrijednosti prometa ostvarenog kroz tri godine koje prethode godini u kojoj je podnesen zahtjev za potporu. Korisnici čiji je zbroj vrijednosti prometa kroz tri godine koje prethode godini u kojoj je podnesen zahtjev za potporu manji od iznosa od 100.000 eura, kao i korisnici koji nisu u obvezi vođenja poslovnih knjiga, mogu ostvariti potporu do najviše 100.000 eura.

Prihvatljiva ulaganja

Prihvatljiva ulaganja su:

  • ulaganje u građenje/rekonstrukciju i/ili opremanje
  • kupnja opreme za berbu, sortiranje i pakiranje vlastitih poljoprivrednih proizvoda
  • kupnja nove poljoprivredne mehanizacije i gospodarskih vozila
  • restrukturiranje postojećih i/ili podizanje novih višegodišnjih nasada isključujući restrukturiranje postojećih vinograda za proizvodnju grožđa za vino
  • kupnja zemljišta i objekata radi realizacije projekta, do 10% vrijednosti ukupno prihvatljivih troškova projekta
  • uređenje i trajnije poboljšanje kvalitete poljoprivrednog zemljišta u svrhu poljoprivredne proizvodnje
  • stjecanje objekata, poljoprivredne mehanizacije i gospodarskih vozila kroz financijski leasing do iznosa tržišne vrijednosti.
  • nepovratna sredstva dobivaju se i za projektnu dokumentaciju i konzultantske usluge

Rok za prijavu

Zahtjev za potporu se sastoji od dvaju dijelova i korisnik ga podnosi u dvjema fazama. Prvi dio zahtjeva za potporu može se popunjavati i podnositi u AGRONET-u od 22. ožujka 2018. godine od 12:00 sati do 23. travnja 2018. godine do 12:00 sati. Rok za podnošenje Potvrde o podnošenju prvog dijela zahtjeva za potporu počinje teći od 22. ožujka 2018. godine od 12:00 sati do 23. travnja 2018. godine do 12:00 sati.

Ovdje možete pogledati detaljnije informacije o natječaju za tip operacije 4.1.1.

Autor: mr. sc. Zdenko Besek


Povezana biljna vrsta

Šećerna repa

Šećerna repa

Sinonim: - | Engleski naziv: Sugar beet | Latinski naziv: Beta vulgaris var. saccharifera

Šećerna repa je industrijska biljka koja se uzgaja za proizvodnju šećera, zbog visoke koncentracije saharoze u njezinom zadebljanom korijenu. Iz šećerne repe se dobije 16%... Više [+]

Tagovi

Sladorana Mjera 4.1.1. Šećerna repa Program ruralnog razvoja Projekt Mehanizacija


Partner

Sladorana d.o.o.

Šećerana 63, 32270 Županja, Hrvatska
tel: 032/820-100, e-mail: info@sladorana.hr web: http://www.sladorana.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije