Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Povećanje prinosa
  • 10.03.2024. 07:30

Mikoriza kao zamjena za gnojiva i pesticide?

U Švicarskoj je provedeno istraživanje na poljima, prije sjetve kukuruza. Što su pokazali rezultati?

Foto: Depositphotos/Grigorenko
  • 7.639
  • 410
  • 1

Jedna od alternativa mineralnim gnojivima i pesticicima je mikoriza - simbioza gljiva i korijenja. Ona može poboljšati apsorpciju hranjivih tvari i smanjiti stres usjeva.

Do sada su nedostajala veća istraživanja inokulacije (unošenja) mikorize u tlo na terenu. Najnoviji eksperiment proveden je u Švicarskoj, na većoj površini, u polju. Pokazao je, navodi Agrarheute, da može pomoći u održavanju ili čak poboljšanju prinosa bez dodatne gnojidbe i upotrebe pesticida.

U pokus su bila uključena sveučilišta u Zürichu i Baselu, istraživačka institucija Agroscope i Institut za biološku poljoprivredu (FiBL).

O čemu ovisi uspjeh? 

Mikoriza je unesena u tlo prije sjetve kukuruza na 54 polja, odnosno 800 parcela. Zaključeno je da je na ovaj način postignut do 40 posto bolji prinos na četvrtini polja, što voditelj studije Marcel van der Heijden iz Agroscopea smatra velikim postignućem. 

Međutim, na trećini površina nije bilo povećanja prinosa ili je čak smanjen, a objašnjenja nije bilo. Tražeći uzrok, analizirane su mnoge karakteristike tla - kemijske, fizičke, biološke, a uključujući i raznolikost mirkoba u tlu. Znanstvenici su otkrili da inokulacija posebno dobro funkcionira kada je u njemu prisutno puno gljivičnih patogena. Tada djeluje kao zaštita protiv štetnika koji slabe biljke. 

Međutim, na poljima bez patogena, imaju samo malo ili nikakvo djelovanje, pokazuju rezultati. Navodi se kako su kulture ondje ionako dovoljno jake. "Unos mikorize nema dodatne koristi na takvim poljima", kaže Natacha Bodenhausen iz FiBL-a.

Dobra prognoza uspjeha 

S nekoliko pokazatelja kvalitete tla, uspjeh inokulacije mogao se predvidjeti u devet od deset polja, kaže Klaus Schläppi sa Sveučilišta u Baselu. To znači da je već prije sezone sjetve moguće prognozirati prinos. 

Znanstvenici su mogli predvidjeti 86 posto reakcija kada je riječ o uzgoju kukuruza.  


Tagovi

Mikoriza Inokulacija Simbioza Uzgoj kukuruza Istraživanje Povećanje prinosa


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zagorska smokva danas :(
Foto: Facebook/Volim Zagorje
https://tinyurl.com/5kb3udrs