Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Investicije u uzgoj konoplje
  • 20.07.2014. 18:00

Konoplja se u Hrvatskoj još uvijek baca!

Prema Pravilniku o uzgoju konoplje, dozvoljen je njezin uzgoj isključivo za proizvodnju ljudske i životinjske hrane. Stoga je moguće korištenje isključivo ploda, dok se ostatak, odnosno stabljika, mora uništiti. Iz tog se razloga gube brojne mogućnosti prerade, poput odjevnih predmeta, ulja i kozmetike!

Foto: depositphotos.com
  • 366
  • 32
  • 0

Nedavno najavljivano ulaganje danskih investitora u proizvodnju industrijske konoplje i dalje nije doživjelo veći pomak. Podsjetimo se, početkom je godine medijima odjeknula vijest o ulaganju Danaca u uzgoj i preradu industrijske konoplje u požeškoj Zlatnoj dolini. No, zbog spore birokracije i trenutno važećeg Pravilnika o uzgoju konoplje, za sada je sve samo mrtvo slovo na papiru.

Prema trenutno važećem Pravilniku o uzgoju konoplje, dozvoljen je njezin uzgoj isključivo za proizvodnju ljudske i životinjske hrane. Stoga je moguće korištenje isključivo ploda, dok se ostatak, odnosno stabljika, mora uništiti. Iz tog se razloga gube brojne mogućnosti prerade, poput odjevnih predmeta, ulja i kozmetike.

Radi se o kulturi koja se može pohvaliti jednim od najblagotvornijih djelovanja na čovjekovo zdravlje, čije ulje, primjerice, može djelovati na smanjenje kolesterola ili pomoći pri regulaciji krvnog tlaka. Također, velika zelena masa bila bi idealna u proizvodnji bioplina, a ona se prema Pravilniku, ne smije iskoristiti, stoga se u domaćoj proizvodnji koristi tek 15 % biljke.

Što je postignuto?

Danski poduzetnik rodom iz požeštine, Kruno Kaić, svoje je suradnike okupio pod poduzećem "C.B.D." sa sjedištem u Zagrebu te zasijao 20 hektara industrijske konoplje, javlja Večernji List. Radi se o ekološkom načinu uzgoja konoplje, čije sjeme planira plasirati na tržište Europske unije. Nada se da će doći do izmjene rigoroznih propisa, koji s jedne strane dozvoljavaju uvoz proizvoda nastalih od konoplje, a s druge, domaćim proizvođačima, brane njezinu preradu. Za liberalizaciju uzgoja konoplje zalaže se i bivša ministrica zaštite okoliša, Mirela Holy, naglašavajući da se radi o biljci od koje je moguće proizvesti od 25.000 do 50.000 različitih proizvoda.

Iako je u početku bilo riječi o danskom ulaganju u 200 hektara zasijanih konopljom, a vrijednost bi cijelog projekta iznosila 100 milijuna eura, navedeno, osim već spomenutih 20 hektara, do sada nije ostvareno. Osmero je danskih poduzetnika projekt predstavilo Agenciji za investicije i konkurentnost, koji su ih pak uputili na HAMAG-BICRO, Agenciju za malo gospodarstvo, investicije i inovacije. U Ministarstvu poljoprivrede pak, još uvijek nisu dobili ništa od najavljivanih investicijskih planova i programa.

Stabljike zaorane, novac izgubljen

Industrijsku je konoplju za sada moguće uzgajati samo u medicinske svrhe, pri čemu gubimo mogućnost njezine uporabe u industriji, u kojoj bi ona uistinu imala široku primjenu. Bacanjem 75 % neiskorištenog dijela konoplje bacamo novac, a naša birokracija još jednom dokazuje svoju tromost i nelogičnost. I tako umjesto u proizvodnji peleta, tone do dva metra dugih stabljika završavaju zaorane, a novac izgubljen.

Foto: depositphotos.com


Povezana biljna vrsta

Industrijska konoplja

Industrijska konoplja

Sinonim: Kanabis, kanab, kinap | Engleski naziv: Hemp | Latinski naziv: Cannabis sativa L.

Konoplja je poznata kao biljka za proizvodnju vlakana od prije oko 5 000 godina, a znatno kasnije kao ljekovita biljka za korištenje hašiša. Potječe iz srednje Azije. Nastala je... Više [+]

Tagovi

Uzgoj konoplje Industrijska konoplja Pravilnik o uzgoju konoplje Djelovanje Zdravlje Proizvodnja konoplje Kruno Kaić Ulaganja Zlatna dolina Mirela Holy Agencija za investicije Ministarstvo poljoprivrede Industrija Proizvodi od konoplje Europ


Autorica

Marina Bošnjak

Više [+]

Marina je urednica na AgroKlubu, specijalizirana za AgroBaze. Diplomirani je magistar agronomije te volonter Francuske Alijanse Osijek i Emmaüs zajednice Francuska.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]