Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jesenska sjetva
  • 23.10.2015. 18:15

Kiše pomakle sjetvene rokove ozimih žitarica

Službeni optimalni rokovi za sjetvu ozimih žitarica su ili prošli ili su pri kraju. No, zbog kiša, na brojnim se površinama zadržala voda, zbog koje je sjetva morala biti odgođena.

  • 677
  • 73
  • 0

Agronomi iz Savjetodavne službe Ličko-senjske županije ističu kako se, zbog obilnih kiša koje su pale na tom području tokom ovoga mjeseca na tlu zadržava voda pa je otežano obavljanje agrotehničkih zahvata, a samim time su i pomaknuti optimalni rokovi sjetve ozimih žitarica.

"Budući da prognostičari najavljuju razdoblje bez oborina, poljoprivrednici će ponovno nastaviti sjetvu. Stoga je dobro znati da, iako na površinama može biti korova, oni neće smetati usjevima ozimih žitarica sve do fenofaze busanja, a taj stadij nastupa 30 do 40 dana nakon sjetve", ističe Marijana Lemić, inženjerka fitomedicine.

Zaštita prije i nakon sjetve te prije i nakon nicanja usjeva

Nakon sjetve, a prije nicanja ili neposredno nakon nicanja usjeva žitarica, za zaštitu od korova mogu se upotrijebiti slijedeći herbicidi:

  • TOLUREX 50 SC (klortoluron) - koristi se za suzbijanje jednogodišnjih travnih i širokolisnih korova u ozimoj pšenici i ječmu. Primjenjuje se poslije sjetve, a prije nicanja, u količini 3-4 l/ha uz utrošak 300-400 l vode/ha.
  • HERBAFLEX (izoproturon+beflubutamid) - koristi se za suzbijanje jednogodišnjih travnih i nekih širokolisnih korova u ozimoj pšenici, ječmu, raži i pšenoraži, u količini 2 l/ha uz utrošak 200-400 l vode/ha.
  • PENDIGAN 330 EC (pendimetalin) - koristi se za suzbijanje jednogodišnjih travnih korova, primjenom nakon sjetve, prije nicanja ili nakon nicanja usjeva i to s samo u usjevima koji su plitko posijani, u ozimoj pšenici, ječmu i raži, u dozi 4 l/ha i utrošak 170-200 l vode/ha. Ograničenje: Kod primjene u ozimim usjevima koji su posijani nakon 30. studenoga, sredstvo nemojte primjenjivati nakon sjetve, a prije nicanja usjeva. Nakon nicanja, Pendigan 330 EC smije se primijeniti samo u usjevima koji su plitko posijani.
  • LEGATO PLUS (diflufenikan+izoproturon) - koristi se za suzbijanje jednogodišnjih travnih i širokolisnih korova u mekim sortama ozime pšenice i ozimog ječma. Primjenjuje se poslije sjetve, a prije nicanja ili ubrzo nakon nicanja u jesen ili u proljeće, kad usjev razvije do 3 lista (do fenofaze 13 BBCH skala). Primjenjuje se u količini 1,25-1,75 l/ha uz utrošak 300 l vode/ha. Ograničenje: Nemojte ga koristiti na kosim erozivnim površinama, dreniranim površinama, na lakim pješčanim tlima i na tlima na kojima se zadržava voda.
  • LOGRAN 20 WG (triasulfuron) - koristi se u ozimoj pšenici i ječmu, za suzbijanje širokolisnih korova u dozi 35-40 g/ha uz utrošak 100-400 l vode/ha. Prema preporukama vlasnika rješenja o registraciji, Syngenta Crop Protectiona, može se, zbog proširenja spektra djelovanja na korove, preparat Filon 80 EC (3 l/ha) miješati s Logranom 20 WG (37 g/ha). Pripravak se primjenjuje prije nicanja, pa do faze busanja.
  • ALISTER GRANDE (jodsulfuron+mezosulfuron+diflufenikan) - koristi se u ozimoj pšenici i pšenoraži. Doza primjene je 0,8-1 l/ha uz utrošak 200-400 l vode/ha. Primjenjuje se u jesen, u stadiju razvoja 2-4 lista.
  • FILON 80 EC (prosulfokarb) - koristi se u ozimoj pšenici, ječmu, raži i pšenoraži za suzbijanje nekih travnih i širokolisnih korova. Primjenjuje se nakon sjetve, a prije nicanja, ali samo ako je osigurana dobra pokrivenost sjemena odnosno ako dubina sjetve iznosi od 2 do 3 cm ili nakon nicanja žitarica, kada imaju razvijen najmanje jedan list, a najkasnije do ranog busanja (BBCH 11-21). Nedovoljno pokriveno sjeme može propasti, ukoliko dođe u doticaj s herbicidom. Doza primjene je 3-5 l/ha, a utrošak vode 300-400 l/ha.

Moguća je pojava fitotoksičnosti ili prorjeđenja sklopa, ukoliko se koristi kod kasne sjetve i to na lakšim tlima ili na površinama, na kojima se zadržava voda. No, prolaznog je karaktera i bez učinka na kvalitetu prinosa, ukoliko nakon primjene, padne jača kiša.

Vodite evidenciju o tretiranjima, a praznu ambalažu propisno zbrinite.


Povezane biljne vrste

Ječam

Ječam

Sinonim: - | Engleski naziv: Barley | Latinski naziv: Hordeum vulgare L.

Ječam se uglavnom koristi kao stočna hrana jer posjeduje visoku hranidbenu vrijednost. U hranidbi stoke ječam se koristi kao prekrupa (izmrvljeno zrno koje se koristi za dodavanje... Više [+]

Raž

Raž

Sinonim: - | Engleski naziv: Rye | Latinski naziv: Secale cereale L.

Raž raste u sjevernim krajevima gdje druge žitarice slabo uspijevaju ili se uopće ne mogu uzgojiti. U našim uvjetima u proizvodnji su ozimi kultivari jer su prinosniji. Sadrži... Više [+]

Pšenoraž

Pšenoraž

Sinonim: Tritikum, tritikale | Engleski naziv: Triticale | Latinski naziv: x. Triticosecale, Triticale

Pšenoraž (tritikale) je sitnozrna žitarica, križanac pšenice (Triticum) i raži (Secale). Stvoreni su brojni kultivari koji imaju bolji aminokiselinski sastav od raži, a po... Više [+]

Tagovi

Agronomi Savjetodavna služba Ličko-senjska županija Obilne kiše Agrotehnički zahvati Optimalni rokovi Ozime žitarice Sjetva Korov Busanje Marijana Lemić Herbicidi Ozima pšenica Ječam Raž Pšenoraž Fitotoksičnost Prorjeđenje sklopa


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]