Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kalcizacija tla
  • 09.01.2022. 19:30

Kalcifikacijom tla do većih prinosa i nižih troškova gnojidbe

Više ne pliva voda na mojim poljima nakon jake kiše i ne stvara se pokorica, kazao je austrijski ratar Johannes Buchegger govoreći o prednostima kalcizacije. Tvrtka Baumit donosi Kalcifikator - 100 posto hrvatski proizvod.

Foto: Baumit
  • 4.455
  • 243
  • 2

Zahvaljujući kalcizaciji (kalcifikaciji), manjem oranju i pokrovnim usjevima austrijski poljoprivrednik Johannes Buchegger poboljšao je svoje tlo, prinose, a njegovi su usjevi sada otporniji na sušu i vlagu.

"Kada se sjetim strukture tla na svojim površinama prije 15 godina nije mi dobro", izjavio je ovaj 39-godišnji ratar prisjećajući se trenutka kada je traktorom zapao u tlo koje je, kako kaže, ličilo na plastelin. 

Na sreću, tvrdi, s tim se više ne susreće, a svoje je savjete podijelio i s čitateljima Agrokluba. "Oduvijek sam mislio da su za tlo važni isključivo dušik, fosfor i kalij, a onda sam prisustvovao predavanju Poljoprivredne komore na kojem sam čuo o važnosti kalcija i magnezija", ispričao je.

Naime, želio je probati s kalcizacijom s kojom je, prisjeća se, krenuo prije 15 godina. U početku je koristio veće količine ovlaženog dolomitnog brašna (2 do 5 t/ha), no sada svake dvije godine u tlo dodaje dvije do tri tone po hektaru.

Johannes Buchegger na svom gospodarstvu

"Ovlaženo dolomitno brašno kupujem od tvrtke Baumit Agrar koja ga doveze kiperom na moju njivu. Ja ga s Manitouom natovarim na rasipač, za što se može koristiti i traktor s prednjim utovarivačem“, opisao je rekavši da za rasipanje koristi svoj New Holland od 90 KS koji se kreće brzinom od 12 km/h, a širina rasipanja je 12 m. "Za mene je to najbrži, najlakši i najjeftiniji način kalcizacije", kazao je.

Prinosi veći za 25 do 30 posto

Na nekim je terenima vidio poboljšanje tla već nakon godinu dana, međutim, ima onih kojima je trebalo i do tri godine. "Više ne pliva voda na mojim poljima nakon jake kiše i ne stvara se pokorica", dodaje rekavši da je tlo dobre strukture te da može pohraniti puno vode što je bitno za sve sušnije godine.

"Ljetos kada sam pregledavao svoja polja nisam vidio simptome venuća na svom kukuruzu dok su na susjednom polju svi listovi bili uvijeni", napominje. Kako tvrdi, prinosi su mu se povećali za otprilike 25 do 30 posto. No, kaže nije mu toliko bitno njihovo povećanje koliko stabilizacija, što znači da dobiva dobre prinose u vrlo sušnim i vlažnim godinama te vrlo dobre u normalnim.

Prisjetio se 2018. koja je po njemu bila jako loša godina. "Palo je samo 450 mm kiše, ali smo ipak imali 13,5 t/ha kukuruza", napomenuo je rekavši da ga neki poljoprivrednici tada nisu ni brali jer prinosi ne bi pokrili troškove berbe. Za njega je to jasan učinak napravljene kalcifikacije.

Uštedjeli su i na troškovima gnojidbe

Prije 20 godina na njegovom gospodarstvu koristile su se velike količine NPK i KAN gnojiva, međutim nisu uspijevali dobiti dobre i stabilne prinose. U nekim godina oni su bili dobri, ali u većini godina poražavajući, prisjetio se ovaj ratar. "Tada sam krenuo s kalcizacijom radi poboljšanja strukture tla i primijetio da su na tim poljima prinosi znatno veći", kazao je Buchegger napomenuvši da u početku nije dodavao dolomitno brašno na sva svoja polja, kako bi se uvjerio postoji li razlika. 

Došao je do saznanja da biljkama hranjive tvari nisu dostupne ako rastu na tlima pH nižeg od 6,5. Njegova su tada imala od 4,5 do 5,5, a nakon dodavanja Baumit Agrar Kalcifikatora (ovlaženog brašna) pH se povećao na 6,5 do 7. "Kako bi to održao radim kalcizaciju svake dvije do tri godine", otkrio je.

pH 4 do 5

Od tada koristi i manje gnojiva. Primjerice, primjenu dušika u kukuruzu smanjili su s preko 200 kg/ha na 180 kg/ha te primjenu fosfora sa 100 kg/ha na 60 kg/ha. Gnojidbu sada provode isključivo prateći analizu tla, zbog koje su uštedjeli na gnojivima što je bitno s obzirom na trenutnu krizu u pogledu nabave i cijene repromaterijala.

Iako je soja svake godine imala poražavajuće prinose, zahvaljujući kalcifikaciji Buchegger sada ostvaruje dobre rezultate. Posljednje dvije godine imali su prinose od 4,8 t/ha zahvaljujući povoljnom pH tla.

Kalcifikator - 100 posto hrvatski proizvod

Tvrtka Baumit u Austriji je već više od 75 godina vrlo aktivna u poljoprivrednom sektoru, a sada otvaraju taj specijalizirani dio i kod nas. "Riječ je o potpuno novom načinu kalcizacije u Hrvatskoj. Tako se već godinama radi u Austriji, Njemačkoj, Francuskoj, Kanadi i SAD-u", napominju iz ove tvrtke.

Savjete za kalcifkaciju tla pročitajte ovdje

Pomoću novog sektora Baumit Agrar, ova tvrtka na naše prostore donosi novu metodu kalcizacije. Tu se ističe Kalcifikator - 100 posto hrvatski proizvod. To je ovlaženo dolomitno brašno vrlo visoke finoće (100% <0,125 mm) koje može vrlo brzo mobilizirati glavne hranjive tvari dušik, fosfor i kalij.

"To znači da možete uštedjeti novac ne kupujući velike količine NPK. Poljoprivrednici si više ne mogu priuštiti da skupe hranjive tvari budu vezane u tlu", smatraju iz ove tvrtke. Pojašnjavaju da Kalcifikator osigurava hranjive tvari dostupne biljkama i štiti ih od vezanja u tlu. A mogu ga koristiti i ekološki i konvencionalni proizvođači na svim tlima.

Kalcizacija mu je omogućila i veće prinose 

Također, Baumit Agrar u ponudi ima i profesionalne rasipače kako bi poljoprivrednici brzo i učinkovito raspršili Kalcifikator, a mogu ih kupiti ili iznajmiti. Za rapršivanje proizvoda također se mogu koristiti i razbacivači stajnjaka s tanjurima.

Za vrlo specifične potrebe ova tvrtka nudi i pečeno kalcitno vapno čije je veličina čestica 3-8 mm, a to preporučuju koristiti samo na temelju analize tla, koju također mogu obaviti oni. "Surađujemo s poznatim, neovisnim laboratorijem za tlo u Njemačkoj. Sve podatke analize dostavljamo našim kupcima te dajemo preporuke za kalcifikaciju i sve ostale hranjive tvari", zaključuju iz ove tvrtke.

Više informacija možete pronaći na jednom od niže navedenih kontakata tvrtke Baumit.


Fotoprilog


Tagovi

Johannes Buchegger Baumit Kalcizacija Kalcifikacija Kalcifikator Gnojiva Kiselost tla Hraniva Prednosti


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?