Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žuta patuljavost ječma
  • 26.12.2019. 07:30

Kako spriječiti pojavu žute patuljavosti ječma

Simptomi ovog virusa su žutilo listova koji kasnije dobivaju crvenkastu boju, biljke zaostaju u porastu, klasanje često izostaje, a najvažniji izvor zaraze su višegodišnji travni korovi.

Foto: Agroklub
  • 3.491
  • 178
  • 0

Žuta patuljavost ječma je bolest koju uzrokuje virus (BYDV - Barley Yellow Dworf). Tijekom nicanja pšenice i ječma pojavljaju se štetnici, vektori virusa koje prvo naseljavaju biljke posijane u ranijim rokovima sjetve i ranije ponikle usjeve strnih žitarica (ječam), kao i one površine na kojima je izostao tretman sjemena insekticidima. Posebnu pažnju imaju lisne uši, cikade koji se javljaju kao prenosnici žute patuljavosti ječma.

Virus patuljavosti pšenice (Wheat Dwarf Virus WDV) prenosi vektor - cikada Psammotettix alienus. Simptomi ovog virusa su žutilo listova koji kasnije dobivaju crvenkastu boju, biljke zaostaju u porastu, a klasanje često izostaje. Najvažniji izvor zaraze su višegodišnji travni korovi. Velika zakorovljenost i nezaoravanje žetvenih ostataka, stvaraju povoljne uvjete za ishranu cikada tijekom ljeta i povećavaju brojnost ovog vektora virusa, koji u jesen s korova prelazi na usjeve strnih žitarica.

Pored korova vrlo važan domaćin je kukuruz koji predstavlja most za prijenos ovog virusa između žetve i sjetve ozimih žitarica. Suho i toplo vrijeme pogoduje razvoju i povećanju brojnosti ovih štetnih organizama. Na pojavu bolesti povoljno djeluju temperature od 10 do 18° Celzijusa. Virus patuljavosti se ne prenosi sjemenom ili zemljištem, već samo navedenim štetnicima - cikadama.

Kako prepoznati simptome zaraze?

Simptomi se manifestiraju u vidu kloroze (žutila) lišća i patuljavosti (zakržljalosti) biljaka. Kloroza se prvo javlja na obodu listova, odakle se širi prema osnovi, a kasnije zahvaća čitavu biljku. Napadnuto mlado lišće je uspravno, punije i čvršće. Uslijed jakog napada, rano zaražene biljke obično ne klasaju ili su im klasovi manji, često sterilni.

Virus patuljavosti se ne prenosi sjemenom, ili zemljištem, već samo navedenim štetnicima - cikadama.

Slične simptome mogu izazvati i abiotički faktori: niske temperature, višak ili manjak vode u zemljištu, nedostatak hraniva (dušik i sumpor) i oštećenja od herbicida. 

Preporuka svim proizvođačima je da nakon nicanja strnih žitarica obavezno prate prisutnost i brojnost navedenih štetnika. Prema standardu Europske organizacije za zaštitu bilja, prag štetnosti iznosi 10% biljaka naseljeno s jednom ili više uši.

Kaljenje ozime pšenice i otpornost prema mrazu

Kako suzbiti bolest?

Suzbijanje bolesti podrazumijeva primjenu kako direktnih tako i indirektnih mjera. Kod indirektnih mjera preporučuje se kasnija jesenska i ranija proljetna sjetva kao i uzgoj otpornih ili tolerantnih sorti. Jare kulture treba sijati dalje od ozimih usjeva. Ne pretjerivati s dušičnom gnojidbom. Nužno je suzbijati korove koji su mogući izvor zaraze.

Direktne mjere podrazumijevaju primjenu insekticida sa sistemičnim i brzim inicijalnim djelovanjem, kojim se vrlo uspješno suzbijaju vektori virusa. U tu svrhu se najčešće koriste insekticidi iz grupe piretroida.

Autor: dipl.inž. Đorđe Glišić, Savjetodavna RS


Povezana biljna vrsta

Ječam

Ječam

Sinonim: - | Engleski naziv: Barley | Latinski naziv: Hordeum vulgare L.

Ječam se uglavnom koristi kao stočna hrana jer posjeduje visoku hranidbenu vrijednost. U hranidbi stoke ječam se koristi kao prekrupa (izmrvljeno zrno koje se koristi za dodavanje... Više [+]

Tagovi

Žuta patuljavost ječma Ječam PSSRS Cikade Žuti listovi

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pogled u budućnost 💚