Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gnojidba
  • 14.10.2018. 07:30

Kada je najbolje vrijeme za izvoženje i rasturanje stajnjaka?

Klimatski uvjeti i tekstura zemljišta itekako utječu na vrijeme i brzinu razlaganja stajnjaka. Svako godišnje doba ima svoje prednosti i mane. Razlaganje je brže u lakšem zemljištu i u humidnoj-vlažnijoj klimi, ali zbog brzih procesa razlaganja prijeti opasnost od ispiranja hraniva.

Foto: Flickr / gosdin
  • 1.182
  • 62
  • 0

Izvoženje i zaoravanje stajnjaka može se obavljati tijekom cijele godine, s tim, da kako tvrdi diplomirani inženjer poljoprivrede Srđan Cvetković, svako godišnje doba ima svoje prednosti i mane. Iznošenje stajnjaka nakon žetve strništa pogodno je sa stanovišta organizacije rada. Međutim, zbog visokih temperatura mogu nastati veliki gubici, ne samo zbog isparavanja vode i gubitka amonijaka, nego i zbog brze mineralizacije, koja uzrokuje isparavanja nitratnog dušika u jesensko-zimskom periodu.

U slučaju tople i vlažne jeseni i zime može doći do ispiranja nitrata dublje u zemlju

Gnojidba stajnjakom u jesen, prije osnovne obrade je povoljna, zato što su gubici pri izvoženju svedeni na minimum, a stajnjak se može dobro izmiješati sa zemljom. S druge strane, ovo vrijeme izvoženja i zaoravanja stajnjaka nepovoljno je iz organizacijskih razloga, jer je to sezona kada na gospodarstvu ima najviše posla, a tu se prije svega misli na berbu kukuruza i pripremu zemljišta za ozime usjeve. Cvetković dodaje i to da u slučaju tople i vlažne jeseni i zime može doći i do ispiranja nitrata u dublje slojeve zemljišta, pa dušik odlazi u podzemne vode i vodotokove, što nije dobro s aspekta zaštite životne sredine. Kod zimskog izvoženja, stajnjak se može rasturati i po snijegu ili smrznutom zemljištu. Treba napomenuti da su gubici u to vrijeme beznačajni, ali teškoće nastaju prilikom zaoravanja stajnjaka.

Proljetno iznošenje stajnjaka - gubici hraniva minimalni

Iznošenje stajnjaka u proljeće, prije drugih radova u poljoprivredi, povoljno je, jer su gubici hraniva minimalni, a usjev u toku vegetacije koristi hraniva koja se oslobađaju iz stajnjaka. Ipak, davanje svježeg stajnjaka u proljeće, kod kojeg je vrlo nepovoljan odnos dušika i ugljika, može izazvati dušičnu depresiju, ali i dovesti do većih gubitaka zemljišne vlage, zbog povećane evaporacije.

Klima i tekstura zemljišta odlučujući faktori

Klimatski uvjeti i tekstura zemljišta itekako utječu na brzinu razlaganja stajnjaka. U aridnoj i semiaridnoj klimi, kako objašnjava Cvetković, stajnjak se može primijeniti znatno prije sjetve, dok na pjeskovitim zemljištima primjenu treba što više približiti vremenu sjetve. Razlaganje je brže u lakšem zemljištu i u humidnoj-vlažnijoj klimi, ali zbog brzih procesa razlaganja prijeti opasnost od ispiranja hraniva. To određuje i vrijeme primjene stajnjaka, pa u sušnoj klimi i na težim zemljištima, stajnjak za jare kulture treba zaoravati u jesen, a u humidnoj klimi i na lakšim zemljištima u proljeće.


Tagovi

Stajnjak Ratarstvo Gnojidba Jesen Proljeće


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!