Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gnojidba
  • 14.10.2018. 07:30

Kada je najbolje vrijeme za izvoženje i rasturanje stajnjaka?

Klimatski uvjeti i tekstura zemljišta itekako utječu na vrijeme i brzinu razlaganja stajnjaka. Svako godišnje doba ima svoje prednosti i mane. Razlaganje je brže u lakšem zemljištu i u humidnoj-vlažnijoj klimi, ali zbog brzih procesa razlaganja prijeti opasnost od ispiranja hraniva.

Foto: Flickr / gosdin
  • 1.149
  • 62
  • 0

Izvoženje i zaoravanje stajnjaka može se obavljati tijekom cijele godine, s tim, da kako tvrdi diplomirani inženjer poljoprivrede Srđan Cvetković, svako godišnje doba ima svoje prednosti i mane. Iznošenje stajnjaka nakon žetve strništa pogodno je sa stanovišta organizacije rada. Međutim, zbog visokih temperatura mogu nastati veliki gubici, ne samo zbog isparavanja vode i gubitka amonijaka, nego i zbog brze mineralizacije, koja uzrokuje isparavanja nitratnog dušika u jesensko-zimskom periodu.

U slučaju tople i vlažne jeseni i zime može doći do ispiranja nitrata dublje u zemlju

Gnojidba stajnjakom u jesen, prije osnovne obrade je povoljna, zato što su gubici pri izvoženju svedeni na minimum, a stajnjak se može dobro izmiješati sa zemljom. S druge strane, ovo vrijeme izvoženja i zaoravanja stajnjaka nepovoljno je iz organizacijskih razloga, jer je to sezona kada na gospodarstvu ima najviše posla, a tu se prije svega misli na berbu kukuruza i pripremu zemljišta za ozime usjeve. Cvetković dodaje i to da u slučaju tople i vlažne jeseni i zime može doći i do ispiranja nitrata u dublje slojeve zemljišta, pa dušik odlazi u podzemne vode i vodotokove, što nije dobro s aspekta zaštite životne sredine. Kod zimskog izvoženja, stajnjak se može rasturati i po snijegu ili smrznutom zemljištu. Treba napomenuti da su gubici u to vrijeme beznačajni, ali teškoće nastaju prilikom zaoravanja stajnjaka.

Proljetno iznošenje stajnjaka - gubici hraniva minimalni

Iznošenje stajnjaka u proljeće, prije drugih radova u poljoprivredi, povoljno je, jer su gubici hraniva minimalni, a usjev u toku vegetacije koristi hraniva koja se oslobađaju iz stajnjaka. Ipak, davanje svježeg stajnjaka u proljeće, kod kojeg je vrlo nepovoljan odnos dušika i ugljika, može izazvati dušičnu depresiju, ali i dovesti do većih gubitaka zemljišne vlage, zbog povećane evaporacije.

Klima i tekstura zemljišta odlučujući faktori

Klimatski uvjeti i tekstura zemljišta itekako utječu na brzinu razlaganja stajnjaka. U aridnoj i semiaridnoj klimi, kako objašnjava Cvetković, stajnjak se može primijeniti znatno prije sjetve, dok na pjeskovitim zemljištima primjenu treba što više približiti vremenu sjetve. Razlaganje je brže u lakšem zemljištu i u humidnoj-vlažnijoj klimi, ali zbog brzih procesa razlaganja prijeti opasnost od ispiranja hraniva. To određuje i vrijeme primjene stajnjaka, pa u sušnoj klimi i na težim zemljištima, stajnjak za jare kulture treba zaoravati u jesen, a u humidnoj klimi i na lakšim zemljištima u proljeće.


Tagovi

Stajnjak Ratarstvo Gnojidba Jesen Proljeće


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prodajemo jabuke sorta idared iz vlastitih voćnjaka
OPG Smolek Donji Kraljevec, Međimurje
Cijena od 0,60 eur do 0,90 eur po kg, ovisno o količini, klasi, dostavi, ambalaži
Za sva pitanja i dogovore možete nazvati na 099 319 2800 (Danijela)