Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • GMO soja
  • 17.11.2014. 12:20

Je li GMO soja na mala vrata ušla u Hrvatsku?

Službeno, GMO sjemena u Hrvatskoj nema. No, je li to doista tako i je li Zbor agrarnih novinara ovim potezom otvorio Pandorinu kutiju?

  • 1.824
  • 148
  • 0

Službeno, GMO sjemena u Hrvatskoj nema. Ili ga barem ne bi smjelo biti. Jer, još 1998. godine, Hrvatski je sabor odlukom zabranio njegov uvoz i sjetvu, čak i u pokusne svrhe. No neslužbeno, već više godina na hrvatskim se poljima, posebno u istočnoj Slavoniji, sadi GMO soja. Ove zabrinjavajuće informacije bile su povod Okruglom stolu kojega je u Zagrebu, pod nazivom "GMO u Hrvatskoj - tko i zašto skriva podatke od hrvatske javnosti?", organizirao Zbor agrarnih novinara.

Između ostalih, na ovaj su Okrugli stol bili pozvani i ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, kao i čelni čovjek Ministarstva zdravlja dr. Siniša Varga, no nisu došli. Iz prvospomenutog ministarstva došao je tek e-mail u kojemu stoji da inspekcijske službe nisu u protekle četiri godine u Hrvatskoj otkrile GMO soju.

GMO sjeme soje nabavljeno je u BiH

No dr. sc. Aleksandra Sudarić s Poljoprivrednog instituta u Osijeku, navela je kako su joj na jednom savjetovanju, poljoprivrednici iz istočne Slavonije priznali da su uvezli GMO sjeme soje iz Bosne i Hercegovine i posijali ga radi većih prinosa. Sudarić je javnosti, posebno onoj stručnoj, poznata po tome što je patentirala vrlo kvalitetnu domaću sortu soje "Ika".

O svojim saznanjima i sumnjama da se u Hrvatskoj već sije GMO soja, upoznala je stručnjake, no ništa se nije dogodilo. Također je pozvala resorno ministarstvo da subvencionira sjetvu domaćih sorti soje, jer je sjeme iznimno kvalitetno, s certifikatom da nije GMO i koje je, baš zbog toga vrlo traženo u Europskoj uniji. Hrvatske institucije zadužene za kontrolu ističu kako nisu otkrile niti jedan GMO proizvod, no kasnije, prilikom izvoza, ipak je utvrđeno da je dio hrvatske soje nastao od zabranjenog GMO sjemena.

A kako, ako ga kod nas nema? "Pri kontroli zrna soje namijenjenog izvozu 2013. godine utvrdili smo da je 12 % soje proizvedene u Hrvatskoj GMO pozitivno, od čega je 7% uzoraka imalo više od dopuštenih 0,9% GMO-a. U ovoj godini, nadzor nad 4.000 uzoraka pokazao je 6,5% soje pozitivne na GMO. Zato pozivam mjerodavne na još veću kontrolu proizvodnje, ali i uvoza soje i sojine sačme koja se obavlja preko luka Zadar, Split, Rijeka i Kopar", kazao je, kako prenosi Jutarnji list, Ivo Delonga, direktor Croatiakontrole Zagreb u sklopu koje je jedini laboratorij u Hrvatskoj, opremljen za testiranje hrane po europskim standardima.

Također, pozvao je mjerodavne na veću kontrolu proizvodnje i uvoza soje i sojine sačme koja se obavlja preko zadarske, splitske i riječke luke. Renata Hanzer, voditeljica Odsjeka za biotehnološke analize Zavoda sa sjemenarstvo u Osijeku, navela je da ne želi komentirati kuloarske priče te da je Zavod za sjemenarstvo u svoja dva laboratorija obavio službenu kontrolu i analizu 400 uzoraka, koje su im mjerodavne instutucije donijele, te da nije bilo niti jednog pozitivnog nalaza na GMO.

Nema ga - a ima ga

Prof. dr. sc. Valerije Vrček iz Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta u Zagrebu, inače član Vijeća za genetski modificirane organizme, iznio je podatak da je od 108 uzoraka hrane s polica trgovina, 10% bilo pozitivno na GMO te da je u svim slučajevima bila riječ o izvoznim proizvodima. Sve ovo nazvao je institucionalnim kaosom u kojem državne ustanove doznaju informacije od novinara, a trebalo bi biti obratno. Nazočne je također upoznao s još jednom zanimljivom činjenicom.

"Na prisutnost GM usjeva u Hrvatskoj upućuje i analiza herbicida glifosata u urinu Europljana. Glifosat je kemijski satelit svih GM usjeva, a u uzorcima iz Hrvatske prisutan je u 40%, tek 4% manje od razine u Europskoj uniji", kazao je prof. Vrček. Umirovljeni sveučilišni profesor dr. sc. Marijan Jošt iz Križevaca, već godinama se javno protivi ulasku GMO sjemena na hrvatska polja, a ovom je prilikom još jednom podsjetio i zašto.

Što prije zabraniti upotrebu glifosata

"Predlažem zabranu korištenja herbicida na bazi glifosata popur Roundupa, a ima ih još tridesetak. U svijetu, primjerice u Danskoj, Nizozemskoj, Francuskoj, El Salvadoru i Šri Lanki, velika je kampanja oko zabrane njegove upotrebe. Kada bi Hrvatska donijela Uredbu o zabrani korištenja herbicida s tom aktivnom tvari, mnogi problemi vezani uz GM usjeve, automatski bi bili riješeni.

Podsjetimo se kako je argentinska vlada prije 15 godina, u želji da izvuče zemlju iz duboke ekonomske recesije, restrukturirala svoju privredu na GM soji namijenjenoj izvozu. Jedini oslonac u prilog takvoj odluci bili su znanstveni, ili bolje rečeno reklamni podaci vlasnika GM soje, korporacije Monsanto. I danas u toj državi bilježe stravične posljedice na svom stanovništvu. Postotak oboljenja od raka porastao je za čak 400%, rađanje bolesne djece je postalo gotovo uobičajeno, a u velikom je porastu i neplodnost.

EU uvozi godišnje oko 38 miljiuna tona RR (Roundup Ready) soje bez uvoznih carina. Zbog otpora Europljana prema takvoj soji, ta jeftina završava kao stočna hrana na velikim industrijskim farmama, a rezultat je niska cijena mesa, jaja i mlijeka, kojoj mali farmeri Europske unije, ne mogu konkurirati. No, da bi uopće mogla uvoziti takvu soju iz Argentine, EU je morala za 200 puta povećati svoje postojeće maksimalne dozvoljene doze rezidua glifosata. Danas one iznose 20 mg/kg, a pokusi su pokazali da se na embriju pileta i žabe degenerativne promjene javljaju i kod deset puta manjih doza.

Naši političari su bez stava o GMO sojI

Dolazi i vrijeme predizborne kampanje za budućeg predsjednika ili predsjednicu Hrvatske. Ne bi li bilo dobro naglasiti kako Hrvati od kandidata očekuju, da se jasno izjasne o i stavu prema GMO-u i što po tom pitanju namjeravaju poduzeti kad netko od njih počne obnašati tu dužnost. Jer, radi se o zdravlju nas, naše djece i naših unuka. "Nažalost ova Vlada nije zainteresirana za ovakvu temu koja građane itekako zanima" zaključio je dr. Jošt. Ovaj okrugli stol pratili su i predstavnici civilnih udruga. Njegovom je organizacijom Martin Vuković, predsjednik Zbora agrarnih novinara, očito otvorio Pandorinu kutiju, ali, da bi saznali njezin sadržaj, još ćemo očito morati pričekati. Jer, oni koji bi trebali znati najviše ili doista ne znaju ili ne žele priznati što znaju.


Povezana biljna vrsta

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potječe iz Azije i vodeća je uljna i bjelančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i bjelančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i... Više [+]

Tagovi

GMO Soja Aleksandra Sudarić Siniša Varga Zbor agrarnih novinara GMO sjeme Subvencije BiH Ivo Delonga Renata Hanzer Kontrola uvoza Valerija Vrček Glifosat Herbicidi Analiza glifosata Marijan Jošt Stočna hrana Niska cijena Oboljenja


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.