Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žitarice i uljarice
  • 23.08.2019. 07:30

Izvoz bugarskog kukuruza raste, a pšenice opada

Bugarska je izvezla 3,86 milijuna tona pšenice za 11 mjeseci u ovoj godini, što predstavlja pad od 17% u odnosu na isti period prethodne godine, dok je izvezla 1,54 milijuna tona kukuruza za devet mjeseci 2018/19. ili 11% više nego u čitavoj prošloj vegetacijskoj sezoni (1,39 milijuna tona). Zemlje EU apsorbirale su 83% ukupnog izvoza kukuruza.

Foto: Depositphoto/dusanpetkovic
  • 867
  • 47
  • 0

Na osnovu podataka o žetvi bugarske pšenice, stanje ostaje nepromijenjeno. Procjene su da su isporuke pšenice koje se mogu izvoziti u 2019/20. godini, za 5 posto veće nego prošle godine. Prognoza iz svibnja za kukuruz i dalje ostaje aktualna. Usprkos povećanju površina za 7 posto u odnosu na 2018. godinu, žetva kukuruza može biti manja u odnosu na prošlu godinu. Neizvjesno je hoće li poljoprivrednici imati dobre prinose.

Bugarska je izvezla 3,86 milijuna tona pšenice za 11 mjeseci u 2018/19 godine, što predstavlja pad od 17% u odnosu na isti period prethodne godine, prenosi UkrAgroConsult. Zemlje EU i dalje čine 86 posto ukupnog izvoznog tržišta. Žetva pšenice u Bugarskoj, bliži se kraju, 96% već je završeno. Prosječni prinos veći je za 8,4 posto u odnosu na 2018. godinu.

Bugarska je izvezla 1,54 milijun tona kukuruza za devet mjeseci 2018/19. godine ili 11% više nego u čitavoj prošloj vegetacijskoj sezoni (1,39 milijuna tona). Zemlje EU apsorbirale su 83% ukupnog izvoza kukuruza.

Ukrajinski ratari započeli sa žetvom suncokreta

Prema posljednjim informacijama od 19. kolovoza, poljoprivrednici su završili sa žetvom ranih žitarica i mahunarki. Proizvodnja je veća za 13,7 posto u odnosu na prošlu sezonu dok je prinos veći za 12,7 posto nego prošlogodišnji.

U tijeku je i žetva kasnih usjeva, prognozirane površine heljde su 68.000 hektara dok je pod prosom 90.000 ha. Žetva uljane repice također se privodi kraju. Registriran je za 5,3% manji prinos u odnosu na prošlu godinu. Proizvodnja je povećana za gotovo 22 posto, u usporedbi s istim mjesecom prošle godine, zahvaljujući većim površinama pod ovim žitaricama.

Žetva suncokreta počela je skoro dva tjedna ranije nego prošle godine.

Egipat ima problema s kupovinom biljnih ulja

Prema trgovinskim izvorima, najveći svjetski uvoznik pšenice, egipatski GASC objavio je tender za kupovinu 10.000 tona suncokretovog ulja i 30.000 tona sojinog ulja za američke dolare, kao i 5.000 tona i 10.000 tona ove robe, za egipatske funte. Biljna ulja bit će isporučena od 10. do 30. listopada 2019. godine. Rok za podnošenje ponuda bio je 22. kolovoza 2019. godine, prenosi Black Sea Grain.

Podsjetimo, prethodni tender zakazan za 1. kolovoza je poništen. Egipat je kupio 30.000 tona sojinog ulja na posljednjem tenderu, koji je održan 4. srpnja 2019. godine.

Ukrajinsko tržište lana bilježi pad 

U Ukrajini je lan usjev koji se još uvijek uzgaja u monokulturi i njegova proizvodnja nije stabilna. Najveća proizvodnja bila je u 2016/17, godini s više od 90.000 tona, zbog rekordno visokih površina i prinosa. Nakon toga uslijedile su dvije uzastopne sezone s puno nižim vrijednostima. Rast ukrajinskog tržišta lanenog sjemena ograničavaju sljedeći glavni faktori:

  • Interni faktor, odnosno, carina od 10 posto na izvoz lanenog sjemena;
  • Eksterni faktor, odnosno, ključni svjetski uzgajivači lanenog sjemena, Rusija i Kazahstan, poboljšali su svoje tržišne pozicije

Još jedno smanjenje zasađenih površina očekuje se u vegetacijskoj sezoni 2019/20 (45% manje u odnosu na 2018/19 godinu). Smanjenje površina pod lanom dostići će 12-godišnji minimum s prinosom na nivou petogodišnjeg prosjeka od 1,08 t/ha.

Izvoz lanenog sjemena smanjit će se za 17 posto, izvještava UkrAgroConsult. Uzimajući u obzir ciklične trendove u proizvodnji monokultura, vegetacijska godina 2019/20. vjerojatno će biti prekretnica za uzgajivače lanenog sjemena, ali cijene lana na tržištu i dalje će biti dominantan faktor.

Niske noćne temperature nisu pogodovale rastu kukuruza i suncokreta 

Vremenski uvjeti tijekom prošlog tjedna imali su mješoviti utjecaj na usjeve. Najmanje povoljni su u regijama Čerkasi, Poltave, Sumi, koji su veći dio dana bili izloženi niskim temperaturama i deficitu vlage. Niske temperature zraka, posebno hladne noći, s temperaturama 6 - 9 °C u sjevernim, istočnim i centralnim regijama, bile su nepovoljne za kukuruz, suncokret i soju za završetak njihove vegetacijske sezone.

Kada je riječ o osiguranosti vlagom, proteklog tjedna u čitavoj zemlji padale su kiše različitog intenziteta, od slabih do umjerenih i jakih pljuskova, praćene grmljavinom i gradom u nekim dijelovima. Izuzeci su bili Čerkaska, Poltavska, Sumska regija, gdje su padaline bile nedovoljne za rezervu vlažnosti zemljišta u sloju od 0 - 100 cm, a podloga je bila potpuno suha. Ravnotežu vlage u biljkama održavali su samo obilne i trajne rose tijekom noći i ranih jutarnjih sati. Na jugu su obilne kiše isušile tlo, gotovo bez dopune vlage iz tla. Stanje usjeva uglavnom je dobro.


Izvori

Black Sea Grain


Tagovi

Žetva suncokreta Žetva kukuruza Biljna ulja Monokultura Izvoz lana Black Sea Grain


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana je dipl.ing. poljoprivrede te rado istražuje aktualnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i sigurne hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer