Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Recenzija
  • 19.04.2023. 12:00

Isprobali smo besplatnu myKWS aplikaciju - evo dojmova

Testirali smo aplikaciju namijenjenu ratarima koju je preuzelo više od 10.000 korisnika među kojima je 1.200 njih iz Hrvatske.

Foto: Martina Pavlović
  • 2.204
  • 148
  • 0

Na tržištu se danas može naći sve veći broj mobilnih aplikacija koje su na raspolaganju poljoprivrednicima. Mi smo testirati jednu specifičnu, namjenjenu ratarima: myKWS.

Ovaj set alata poznate sjemenske kuće globalno je preuzelo više od 10.000 korisnika, među kojima je i 1.200 njih iz Hrvatske. Korisnici su joj dali brojne recenzije na trgovini za preuzimanje i vrlo dobru prosječnu ocjenu na Google Playu, točnije 4,2.

Nakon preuzimanja aplikacije potrebno je proći kroz postupak registracije. To mnogima nije drago, ali bez brige, neće vam oduzeti više od minute vremena, a otkrit ćete brojne korisne alate i mogućnosti.

Nakon prijave, nalazimo se u "kokpitu" same aplikacije. Dizajn je vrlo pregledan, jednostavan i s brojnim mogućnostima, a za potrebe ove recenzije izdvojili smo sedam najzanimljivijih alata:

1. Vremenska prognoza

Kaže se da je poljoprivreda tvornica na otvorenome, stoga ne čudi što poljoprivredni proizvođači stalno gledaju u nebo. I nas je u aplikaciji odmah privukla vremenska prognoza kao i mogućnosti koje ona pruža: tu u svakom trenutku možete provjeriti intenzitet vjetra, količinu oborina, vlažnost zraka pa čak i temperaturu rosišta i tla za svoje uzgojno područje - što je itekako važno za donošenje odluka u proizvodnji.

Prognoza je vrlo detaljna s projekcijama za sedam dana, a vizualno je pregledna. Nema suvišnih informacija. Veliki plus za ovaj modul zbog kojeg će mnogi aplikaciju koristiti svakodnevno.

2. Stanje cijena na tržištu

Vrijeme će uvjetovati rezultate poljoprivrednika, baš kao i kretanja na tržištu. Provjerili smo u par klikova stanje cijena na tržištu žitarica, kukuruza, uljane repice i šećerne repe. Tu je zanimljiv vizual koji prikazuje kretanje cijena prema tjednima, mjesecima i godinama.

Baš koristan alat u kojem se sve nalazi na jednom mjestu, a koji "ispod haube" ima pouzdan njemački izvor informacija s vodećih burzi poljoprivrednih sirovina.

3. Kreirajmo svoje prvo polje

Provjerili smo vrijeme i cijene, ali i otvorili poglavlje interakcije. Stvorili smo svoje prvo vlastito polje. Crtati poligone vlastitih pojedinih čestica je moguće ručno, ali tu je i vrlo korisna opcija automatike - gdje sustav sam prepoznaje granice parcela, na Vama je samo da izaberete željenu.

U oba slučaja pojedine točke poligona mogu se mijenjati i prilagoditi stvarnom stanju na terenu. Treba napomenuti da kod automatskih oznaka nije riječ o arkodu niti katastarskim česticama, već o algoritmu koji sam na temelju fotografije iz svemira pokušava prepoznati granice parcela.

Nakon ucrtavanja sustav automatski računa površinu, a valja notirati da ucrtavanje nije baš najjednostavnije na verziji za mobilne uređaje, za što bi ipak preporučili web verziju, odnosno osobna računala. Jer logika stvari kaže da veliki ekrani omogućuju i veću preciznost.

Ipak, s druge, za one koji žele voditi dnevnik polja i evidentirati bilješke, mobilni uređaji daju značajnu prednost budući da zapisi mogu sadržavati i geolokacijske oznake. Zabilježite fotografijom štetnika ili korov na svom polju mobitelom i unesite u sustav, a on ga nakon unosa u app pozicionira na točno mjesto u prostoru. Itekako zgodna mogućnost, jer iz arhive možemo učiti, a podatak koristiti i u narednim godinama.

4. Potencijal polja

U izborniku potencijal polja prikazani su različiti indeksi kreirani na bazi satelitskih zapisa koji mogu biti itekako korisni kod varijabilne sjetve ili gnojidbe. Ove će mogućnosti cijeniti svi oni koji raspolažu rasipačimai sijačicama novije generacije.

5. Kalkulator količine sjemena

Tu je i kalkulator koji će dobro doći ratarima. Time možete brzo i jednostavno izračunati normu sjetve i potrebnu količinu sjemena. Za izračun je dovoljno unijeti željenu gustoću biljki, površinu, klijavost i razmak između redova. I više nemate nedoumica. S ovim izračunom ste sigurni - bilo da ste kod kuće u fazi planiranja ili na tabli u samoj sjetvi.

6. Dodatni alati za proizvođače kukuruza

Tu su i dodane mogućnosti za proizvođače kukuruza, kojima je na raspolaganju poseban set alata s kojima možete utvrditi optimalne sjetvene rokove za pojedine table ili definirati željeni sklop pojedinog hibrida.

7. Dodatni alati za proizvođače šećerne repe

I proizvođači šećerne repe su na neki način privilegirani u myKWS aplikaciji jer su i njima na raspolaganju prilično moćni dodatni alati. Tako će im MySMART modul dati smjernice za odabir najbolje strategije za kontrolu korova ove "slatke" industrijske kulture, a korisnik ima i mogućnost jednostavno izračunati i kvalitetu upravljanja rizikom i vidjeti mogućnosti za poboljšanje. Nakon odgovora na set pitanja znat će jesu li na pravom putu ili ne.

Ima tu još prilično korisnih servisa, poput sezonskih informacija za ratare, kao i preporuka KWS stručnjaka.

Izravan kontakt sa savjetnicima tvrtke

Naš dojam korištenja je vrlo dobar, baš kao što je i ocjena korisnika na Google Play storeu. Web verzija donosi nešto veći set mogućnosti i lakše korištenje, što će nas uz mobilnost pametnih telefona i benefita lokacijskih oznaka navesti na zaključak da je najbolje koristiti obje verzije.

Budući da su satelitske snimke sama jezgra aplikacije, za korištenje iste trebat ćete brzi pristup internetu i solidno računalo. Pohvale dizajnerima aplikacije jer je preglednost sučelja odlična, u njoj će se lako snaći i oni koji su manje vični tehnologiji.

Svim onim korisnicima kojima je potrebna podrška tu je i myKWS izravan kontakt sa stručnim savjetnicima ove tvrtke. S njima možete dijeliti svoje bilješke i komunicirati putem navedenih telefona ili email adresa.

Besplatnu myKWS aplikaciju preuzeti možete ovdje.

Mi nosimo pozitivne dojmove, a kako se Vama sviđa ova aplikacija i koje biste još servise željeli vidjeti u budućnosti, pišite nam u komentarima ispod teksta. 


Tagovi

MyKWS Mobilna aplikacija Recenzija Cijene na tržištu Potencijal polja Kalkulator


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

KWS Sjeme d.o.o.

Vukovarska 31, 31000 Osijek, Hrvatska
tel: +385 31 628 628, e-mail: info@kws.hr web: http://www.kws.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sretan i blagoslovljen Uskrs želi Vam vaš Novocommerce International 💚💛
Da li se u gnijezdu pronašla kakva John Deere igračka? 🎁🐰 Šaljite nam slike u komentaru 🤗
#novocommerce