Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sjetva uljane repice
  • 30.08.2019. 13:30

Hoće li biti smanjene površine pod uljanom repicom? Mnogi odustaju od ove kulture!

Iako visokoprinosni hibridi uljane repice traže nešto kasnije rokove sjetve u odnosu na sorte, neki ratari počeli su sijati tu važnu kulturu. Zbog loših ovogodišnjih prinosa i slabije dohodovnosti od drugih kultura neki poljoprivrednici odustaju od sjetve te uljarice.

Foto: Ivan Galešić
  • 1.629
  • 93
  • 0

Na površinama Poljoprivrede Lipik iz Lipika počela je sjetva uljane repice. Tom uljaricom tamošnji ratari planiraju posijati 170 hektara, otprilike koliko približno siju svake godine.

"Počeli smo nešto ranije sijati zbog organizacijskih poslova. Sljedeći tjedan očekuje nas spremanje silaže, da na vrijeme obavimo taj posao i osiguramo hranu za stoku, pa sada nastojimo obaviti sjetvu", kaže Željko Viboh, direktor Poljoprivrede Lipik.

Iako su ratari ove renomirane tvrtke posljednjih godina postizali odlične prinose, ove godine nisu zadovoljni sa ostvarenih 3 tone po hektaru.

Repicu siju ponajviše zbog plodoreda

"Repica nam je u travnju odlično izgledala, imala je dobar sklop, obilno cvjetala i zametnula mahunice, tako da smo i ove godine očekivali prinos od oko 4 tone po hektaru. Nažalost, obilne kiše u svibnju znatno su umanjile očekivani prinos. Kada tomu dodamo i povećane troškove ulaganja u zaštitu protiv repičinog sjajnika, ne možemo biti zadovoljni. Zbog katastrofalnih rezultata neki ozbiljni poljoprivrednici našeg područja odustali su ove godine od sjetve uljane repice. Mi ju sijemo i dalje ponajviše zbog plodoreda, a nadamo se da neće svake godine biti loša situacija s tom uljaricom", kaže direktor Viboh.

Zemlju valja pripremiti prije sijanja

Do prije nekoliko godina Josip Zmaić, upravitelj Poljoprvredne zadruge Zmaić i njegov brat Tomislav, vlasnik OPG-a, sijali su uljanu repicu i na površinama i do stotinjak hektara.

Neki su repicu prskali i do sedam puta

"Mi iz plodoreda izbacujemo repicu. Prošle godine nismo sijali ništa, ove godine još nismo donijeli konačnu odluku, ali ju najvjerojatnije nećemo sijati. Neki su poljoprivrednici ove godine uljanu repicu morali prskati i do sedam puta zbog strašne najezde štetnika, osobito buhača i repičinog sjajnika. Zbog takve najezde i zbog neučinkovitosti većine poznatih insekticida repicu je sve teže proizvoditi. Nažalost, što se tiče uporabe tih insekticida Hrvatska je u najrigoroznijoj skupini i naši ratari ne mogu koristiti one najučinkovitije kao ratari u većem dijelu Europe. Osim toga, odluku o sjetvi uljane repice donosimo i na temelju praćenja ponude i potražnje na svjetskim burzama", kaže Josip Zmaić.     

Na površinama obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Matije Brkanca u punom su jeku završne pripreme za sjetvu s kojom će ipak pričekati. Matijin otac Josip kaže da neće žuriti, uljanu repicu će sijati tek oko 10. rujna.

"Lani smo sijali u to vrijeme i za razliku od nekih ratara koji su sijali u ranijim rokovima i ostvarili prilično loše prinose mi smo ovog ljeta želi oko 3,2 tone po hektaru. To nije ni blizu prinosa koje ostvarujemo u boljim godinama od 4,5 do skoro pet tona po hektaru, ali smo ipak koliko-toliko zadovoljni. Ove godine sijat ćemo uljanu repicu na 70 hektara. Čekamo kasnije rokove, da se nakon pripreme zemlja malo slegne, a dobro bi nam došla kiša", kaže Josip Brkanac.   

Visokoprinosni hibridi se siju do 25. rujna

Dipl. ing. agronomije Mladen Konjević, viši savjetnik Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva Ministarstva poljoprivrede kaže da su se sve do prije nekoliko godina, kada se sijalo sjeme sorti uljane repice, optimalni rokovi za sjetvu te uljarice kretali od 25. kolovoza do sredine rujna. Sada je drukčije.

Dobro bi došla kiša

"Otkako se na tržištu pojavljuje sjeme visokoprinosnih hibrida uljne repice proizvođači tog sjemena sugeriraju kasnije rokove sjetve. Znači, sada su nekakvi optimalni sjetveni rokovi za tu kulturu od 5. do 25 rujna. Naravno, vrijeme sjetve je vezano za vremenske i zemljišne uvjete. Za uljanu repicu tlo treba biti vlažno, tako da će kiše omogućiti kvalitetniju sjetvu uljane repice. Uglavnom, svi koji planiraju sijati uljanu repicu već su pripremili i pognojili površine. Znaju da je to dobro učiniti nekoliko tjedana prije same sjetve da se zemlja malo slegne", kaže Mladen Konjević.

S obzirom da je ova godina za neke proizvođače bila katastrofalna i što se tiče prinosa i prihoda, ne mali broj poljoprivednika odustaje od sjetve, pa se ove jeseni u Hrvatskoj mogu očekivati manje površine pod tom važnom uljaricom. 


Autor

Vjekoslav Hudolin

Više [+]

Inženjer poljoprivrede sa 38-godišnjim iskustvom u profesionalnom novinarstvu. Nekada novinar HRT-a, dopisnik Glasa Slavonije, suradnik Gospodarskog lista, Agroglasa, Poljoprivrednog vjesnika, Večernjeg i Jutarnjeg lista, a danas voćar koji u obiteljskom kolekcijskom voćnjaku uzgaja oko 260 starih sorata jabuka i krušaka.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]