Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mauthner
  • 24.09.2023. 12:00
  • Koprivničko-križevačka, Koprivnica

Godina je teška za ratare, ali ako se ne uloži u ovu jesensku sjetvu, iduća će biti još teža

Koje sorte pšenice odabrati i zašto je bolja financijska opcija koristiti one koje umjesto premium kvalitete daju visoke prinose, otkrili smo u razgovoru s Draganom Pilipović iz tvrtke Mauthner.

Foto: Mauthner
  • 6.667
  • 574
  • 1

Premda se približava jesenska sjetva, ozračje koje ju prati nije najbolje. Iza ratara je teška žetvena pa i otkupna sezona jer se na loše prinose zbog vremenskih neprilika nadovezala niža otkupna cijena pšenice, a i ostalih žitarica te uljarica. Iz tog razloga mnogi kalkuliraju sa sjemenom i gnojivom - traže se načini uštede. 

"Razumijemo da je godina loša, i da proizvođači pokušavaju imati što manja ulaganja u jesenskoj sjetvi, ali poljoprivredna proizvodnja se gleda kroz pet godina. Zadnje dvije zarada je bila visoko iznad prosjeka, no sada smo se svi našli u jednoj izazovnoj godini. I mi koji financiramo proizvodnju i sami proizvođači koji ju pokušavaju lakše preživjeti.

Je li stvarno rješenje uštedjeti na sjemenu, koje je i dalje najmanji input u proizvodnji i sijati 'tavanušu' pa širiti i bolesti ili sam nešto dorađivati? Dugoročno to može donijeti samo nove financijske gubitke i na kraju biti i skuplja opcija", savjetuje Dragana Pilipović iz tvrtke Mauthner ističući da su i oni u godini u kojoj manjak kilograma nije nadomjestila bolja kvaliteta uroda, imali izazov pronaći tržište za robu koja zbog loših parametara ne zadovoljava uvjete otkupa.

Njihova austrijska sjemenska tvrtka, Probstdorfer Saatzucht, specijalizirana je, naime, za premium pšenice, ječam, tritikale, ozimi i jari durum. Međutim, u Hrvatskoj češće sjemenare sa sortama koje umjesto premium kvalitete daju visoke prinose, a s proteinom su najčešće II. i III klasa, jer je naše tržište i dalje fokusirano na prinos, a ne na kvalietu.

"Za naše tržište to je i dalje bolja financijska opcija", napominje. Tako za proizvođače kojima je to kriterij za odabir sortimenta, u ponudi imaju sorte Gaudio i Balaton, a od ove godine u pokus stavljaju i novu visokoprinosnu sortu pšenice Zampano koja, ističe, može konkurirati i najprodavanijem materijalu na našem tržištu. Za one koji žele stabilan prinos, ali i nešto veći protein tu je sorta Maurizio.

U teškoj godini, njihove su sorte pšenice ostale zdrave 

"Ono što smo posebno primijetili u ovoj godini, u kojoj je bilo dosta borbe s bolestima usjeva, koliko je naša genetika otporna. Često su nas proizvođači baš zbog toga kontaktirali jer je na terenu bilo puno problema s prašnom snijeti, negdje čak i smrdljvom. Zanimalo ih je kako su naše sorte uspjele ostati zdrave u tako teškim uvjetima", dodaje ističući da su njihove sorte pokazale izrazitu stabilnost u proizvodnji i savršeno se uklapaju u novonastale klimatske uvjete.

Dragana Pilipović i Mario Celovec (Foto: Ž. R. Kristić)

Kako otkriva naša sugovornica, u samoj doradi tvrtka Mauthner tretira sjeme s Vibrance Duo ili kombinaciju Maxim extra i Ympacta kako bi žitarice bile što otpornije u stresnim uvjetima proizvodnje, a ono što je za njihove sorte specifično je da se ne siju na sklop kao i domaći sortimenti. Ujedno, zbog niže mase 1.000 zrna, kod svih sorti ove sezone, preporuka za sjetvu ne bi trebala prelaziti 210 kg/ha (450 klijavih zrna/m2). 

Što se tiče uljane repice, na hrvatskom su tržištu zastupnik za hibrid Architect, oplemenjivač LG, a od prošle godine glavni su distributer da DK uljanu repicu, tvrtke Bayer. Kaže nam da su, kad je u pitanju sjemenska soja, proizvođačima najpoznatiji po visokoprinosnim sortama Angelica (00), Sigalia (rana 00) i Kristian (0) u zapadnoj Hrvatskoj, a u istočnoj osim ranijih sve više je tražena sorta Namaste (0-I).

"Kako za austrijsko tržište odlično prolazi rana genetika soje (000), u mogućnosti smo ponuditi našim proizvođačima postrne sorte Achillea, Amiata, Acardia i Abaca, po čemu smo posebno poznati zadnjih godina. Ove smo godine u pokuse stavili i novu sortu soje Atanga (0-I) i veselimo se što ćemo je moći ponuditi u prodaji 2024., jer su proizvođači s njom oduševljeni", naglašava naša sugovornica. "Drago nam je da će, osim sorte Namaste, proizvođači koji preferiraju nešto kasniju genetiku, moći odabrati i Atangu iduće proljeće", dodaje. 

Napominje i da je tvrtka Mauthner d.o.o. na temelju iskustava vlastitog BIO odjela u Austriji, otvorila svoja vrata i ekološkim proizvođačima u Hrvatskoj.

 Vodeći igrač na tržištu ekoloških proizvoda u Hrvatskoj

"Možemo s ponosom reći da se preko 20.000 tona uroda žitarica i uljarica iz ekološke proizvodnje u Hrvatskoj plasira preko naše tvrtke te smo stoga vodeći igrač na tržištu ekoloških proizvoda u Hrvatskoj", ističe napominjući da proizvođačima nude usluge kooperacije ekološke proizvodnje, bilo da traže partnera u vidu odabira kvalitetnog sjemenskog materija, bilo u vidu sigurnog otkupa njihovih roba.

"U izazovnoj godini kao što je ova i tržište ekološke robe suočava se s turbulencijama te je sada, više nego ikada, važno imati pouzdanog partnera koji ima rješenja i u ovim neizvjesnim razdobljima", kaže Dragana Pilipović. 

Imaju i bogat asortiman sorti soje (Foto: Mauthner)

Što se tiče samog asortimana, ponavlja da od ove godine imaju novu sortu pšenice u pokusima i plan je da od iduće sezone bude i u ponudi. Radi se o visokoprinosnoj sorti koja je u ostatku Europe bila iznad prosjeka i u ovako teškoj proizvodnoj godini.

"Vjerujemo da će se dobro pokazati i na našem terenu te biti pravi odabir za one proizvođače kojima je prioritet visok prinos iznad vrhunske kvalitete", kazuje.

"Za naše ekologe u ponudi imamo ove jeseni premium sortu Mandarin, koja je osim po iznimnoj kvaliteti, poznata po iznimnoj otpornosti na bolesti što nam je bio glavni kriterij da je uvrstimo u eko asortiman", pojašnjava. 

Bez kvalitetnog sjemena i ulaganja u gnojivo nema prinosa

Vjeruje, doznajemo u razgovoru, da ove godine ratari neće ići u raniju sjetvu, jer je lani sušna i topla jesen bila pogodna za napad lisnih uši, te su najviše stradali usjevi koji su bili posijani u ranijim rokovima. Tko nije tretirao lisne uši u jesen u proljeće je rezultiralo da se na usjevima pojavila patuljavost i utjecala dodatno na prinos.

"Uvijek se, kad su u pitanju troškovi, reže sjeme i gnojivo, a ako nemaš kvalitetno sjeme i ne uložiš u gnojivo ti ćeš s prosjekom od sedam, osam tona po hektaru, doći na pet", zaključuje. 

Zastupnik Lemkena za sjeverozapadnu Hrvatsku 

Inače, tvrtka Mauthner je obiteljska tvrtka i u Hrvatskoj su započeli s radom prije 7 godina te su jedna od najbrže rastućih tvrtki u Koprivničko-križevačkoj županiji. Svoje poslovanje temelje na otkupu žitarica i uljarica, no partnerima također nude osim sjemenskog repromaterijala i gnojivo te rezervne dijelove za Lemken, čiji su zastupnik za sjeverozapadnu Hrvatsku. 

Zastupnici su Lemkena (Foto: Ž. R. Kristić)

"Što se tiče Lemken rezervnih dijelova sa sigurnošću možemo reći da imamo najveći lager kako bi naši proizvođači mogli pronaći sve što im je potrebno", ističu iz Mauthnera.

Kako su nam otkrili, posebno bi izdvojili Lemken priključke za sjetvu i obradu zemlje te Alpego podrivače i malčere kao i suradnju s novim proizvođačem priključnih strojeva s tradicijom proizvodnje dužom od 250 godina, njemačkom tvrtkom Knoche.

Također imaju servis za sve priključke koje prodaju i većina rezervnih dijelova su na njihovom stanju. Rade na području cijele Hrvatske, a baza je u Koprivnici gdje se strojevi i nalaze. 


Fotoprilog


Tagovi

Mauthner Jesenska sjetva Visokoprinosne pšenice Otporne pšenice Dragana Pilipović Hibrid uljane repice Sorte soje Sorte pšenice


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).


Partner

Mauthner d.o.o.

Đelekovečka cesta 25, 48000 Koprivnica, Hrvatska
tel: Tel: +385 48 626 209, e-mail: info@mauthner.hr web: https://mauthner.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jučer je u osječkom kinu Urania u sklopu aktivnosti centra Europe Direct Osijek održana informativna radionicu na temu dezinformacija i medijske pismenosti. O značaju ovih tema za današnja društva u uvodnom dijelu radionice govoriili su med... Više [+]