Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Grah
  • 21.07.2013.

Gnojidbeni pokus na grahu

Odražn ja "Dan Petrokemije" na kojem su prikazani rezultati demonstracijsko-gnojidbenog pokusa na grahu.

  • 1.090
  • 93
  • 0

U Podravskim Sesvetama u Koprivničko-križevačkoj županiji na poljoprivrednom gospodarstvu Dubravka Baule, 18. srpnja 2013. održan je “Dan Petrokemije“ na kojem su prikazani rezultati demonstracijsko-gnojidbenog pokusa na grahu.

Kemijskom analizom tla utvrđeni su slijedeći parametri:

pH tla
Organska tvar
% humusa
Sadržaj P
mg /100 g
Sadržaj K
mg/100 g
6,3
2,7
19,5
7,8

Iz analize tla vidljivo je da se radi o slabo kiselom tlupogodnom za uzgoj graha čiji se najbolji prinosi postižu pri pH 5,5-6,5. Sadržaj organske tvari je relativno dobar, jer smatra se da su tla s 3-5 % humusa dovoljno humozna tla. Općenito grah je kultura za koju se ne preporuča gnojidba organskim gnojivima i u plodosmjeni dolazi iza kultura koje su gnojene organskim gnojivima. Primjena stajskog gnojiva preporučljiva je samo na tlima s malo humusa. Na plodnim tlima stajnjak može prekomjerno povećati sadržaj dušika, uslijed čega biljke pretjerano bujaju, a malo zameću. Bolje je da grah mahunar dođe na parcelu koja je prethodne godine gnojena stajskim gnojivom. Što se tiče sadržaja P i K, sadržaj P je dobar, dok je sadržaj K dosta nizak, stoga se u gnojidbi išlo s formulacijama u kojima je naglašen kalij.

Prema rezultatima kemijske analize tla, postavljen je gnojidbeni pokus

Prva varijanta - uobičajena gnojidba proizvođača:

  • 500 kg/ha NPK 7:20:30 - predsjetveno
  • 150 kg/ha KAN-a - prihrana

Druga varijanta - predložena gnojidba Petrokemije:

  • 700 kg/ha NPK 7:14:21 S - predsjetveno
  • 100 kg/ha Kalijeve soli - predsjetveno
  • 150 kg/ha KAN-a - prihrana
  • 1-2% Fertina P - folijarno 4x

Treća varijanta - kontrola bez gnojidbe

U prvoj varijanti primijenjeno je 500 kg/ha NPK 7-20-30, u drugoj varijanti 700 kg/ha sulfatnog gnojiva NPK 7-14-21 s 100 kg/ha kalijeve soli, odnosno kalijeva klorida kako bi se što više kalija unijelo u tlo da se zadovolje potrebe kulture za kalijem i podigne nivo opskrbljenosti kalija u tlu. Kalij je element kvalitete, utječe na sintezu svih važnih organskih spojeva kao što su ugljikohidrati, škrob, bjelančevine, vitamin B, znači svega onog radi čega uzgajamo i radi čega je grah korisna i zdrava namirnica. Kalij također povećava otpornost biljaka na bolesti i visoke temperature odnosno sušu.

Što se tiče prihrane dušikom putem tla, ona je u obje varijante bila ista. Obavljena je samo jedna prihrana s KAN-om, u količini od 150 kg/ha. Najbolje ju je obaviti u ranijim fazama razvoja tj. u fazi tri lista kako bi se osiguralo dovoljno dušika za početni rast, dok simbiotske bakterije ne profunkcioniraju preko kojih će se biljka kasnije snabdijevati dušikom. Ne treba pretjerivati s N jer tada samo buja nadzemna zelena masa, mahune se slabije zameću i razvijaju i produžuje se vegetacija.

Grah je naročito osjetljiv na nedostatak mikroelementa Fe i Mn, oni sudjeluju u procesu fotosinteze i kao posljedica njihovog manjka slabija je tvorba bjelančevina stoga je u II varijanti putem lista primijenjena Fertina P za povrće koja uz osnovna hranjiva poput N, P i K, sadrži i potrebne mikroelemente, Fe, Mn, Zn, B i Cu. Primjenjuje se kao 0,5-2 %-tna otopina svakih 10 do 14 dana, u pokusu primijenjena je 4 x tijekom vegetacije i to u nižim dozama ranije dok je biljka nerazvijena, a višim koncentracijama kasnije.

Najveći prinos dobiven je u drugoj varijanti koja je uključivala gnojidbenu preporuku Petrokemije d.d. gdje je primijenjeno sulfatno gnojivo NPK 7-14-21 S, kalijeva sol, KAN te tekuće mineralno gnojivo Fertina P za povrće.

Autor: Anđela Hodalić, dipl. ing. agr.


Izvori

Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede


Tagovi

Grah Gnojidba NPK Organska gnojiva


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]