Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bc Institut
  • 13.06.2022. 13:00
  • Vukovarsko-srijemska, Lovas

Dan polja BC strnih žitarica pokazao - bit će ovo dobra godina

Više od 150 zainteresiranih poljoprivrednika okupilo se u Lovasu na Danu polja strnih žitarica Bc Instituta koje je predstavilo impresivnu listu svojih sorti pšenice, ječma, pšenoraži, zobi, ali i pravog pira.

Foto: Damir Rukovanjski
  • 1.105
  • 169
  • 0

Tradicionalni Dani polja strnih žitarica Bc Instituta u Lovasu uvijek okupe veliki broj poljoprivrednika, posebice zapadnog Srijema i Slavonije, koji su sve manje gosti, a sve više stalni partneri te promotori uspješnog rada oplemenjivača ove tvrtke. Ove se godine više od 150 zainteresiranih okupilo na pokusnim poljima. 

"Pokus je zasijan nešto kasnije, 6. studenoga, ali doista dobro izgleda. Ovdje imamo sve žitarice koje se siju na području Hrvatske. Ozimu pšenicu, ozimi ječam, ozimu pšenoraž, ozimu zob i ozimi pravi pir", istaknuo je uvodno dr.sc. Marko Maričević, oplemenjivač strnih žitarica ovog zagrebačkog instituta. 

Prema stanju na površinama i stanju usjeva, sjemena za narednu sjetvu bi trebalo biti dovoljno za sva područja koja pokrivaju. U ponudi imaju i golice i brkulje i sve što tržište traži, a kao što smo vidjeli na poljima krajnjeg istoka Hrvatske, pšenice ove sjemenarske kuće jako dobro izgledaju. I okupljeni poljoprivrednici ističu da su sigurni da se radi o uspješnoj godini.

Dani polja održani su na parceli Aratora d.o.o. iz Lovasa, a pokuse su odradili sa sestrinskom tvrtkom Agro-Tovarnik d.o.o. iz Tovarnika.

"Arator i Agro-Tovarnik su protekle godine ostvarili prihod od 180 milijuna kuna i stabilno posluju", rekao nam je Miroslav Knežević, direktor ovih tvrtki i obratio se poljoprivrednicima tvrdnjom kako će otkupiti po povoljnim cijenama sve robe koje se proizvedu na ovim našim prostorima. "Otkupit ćemo, ali dati i priliku da ju čuvaju u našim skladištima čekajući bolju cijenu i priliku na tržištu. Cijene se sada kreću oko 2,5 kuna i vjerojatno će ostati na toj razini", naglasio je.

75 godina oplemenjivanja žitarica 

Bc Institut ove godine slavi 125 godina rada, ali i 75 godina oplemenjivanja žitarica. "Zadovoljni smo poslovnim rezultatima u protekle dvije godine kada smo i realizirali neke naše zadane ciljeve. Investirali smo u objekte i opremu za doradu, specijaliziranu mehanizaciju, ali i onu osnovnu", rekao je dr.sc. Ivica Ikić, predsjednik Uprave ove renomirane hrvatske sjemenarske kuće. 

Ivica Ikić, Đuro Lukić, Miroslav Knežević i Marko Maričević na pokusnom polju u Lovasu 

Dr.sc. Maričević nas je proveo kroz pokuse i osvrnuo se na svaku sortu koju smo vidjeli. BC Anica je najpoznatija sorta i prva po kvaliteti, ali i količini. Već 12 godina je na tržištu i dalje je njihova najprodavanija sorta pšenice, a priznata je i u Srbiji, BiH. u Turskoj pa i Ukrajini. "BC Opsesija je naša najprinosnija sorta. U prinosu i velikom broju pokusa uvijek je u vrhu bez obzira gdje se nalazili. Brzo se širi i polako stiže BC Anicu", ispričao je.

Za BC Dariju, dodao je, kažu da je mlađa sestra BC Anice. Vrlo su slične sorte iako je BC Anica na nekim područjima traženija jer je otpornija na sušu. No, to su dvije sorte koje u istim uvjetima imaju iste prinose i kvalitetu. BC Senzacija prošle godine ostvarila je zaista visoke urode.

"BC Ljepotica je naša najstarija brkulja koju imamo u ponudi. To je vrlo prinosna sorta niskog rasta i otporna na polijeganje. Što se tiče kvalitete, na razini je BC Opsesije. Vrlo dobre rezultate daje u sušnim uvjetima i na sušnim tlima", rekao je Maričević da bi okupljene goste u ovom srijemskom ataru doveo do BC Vlatke. "Naša je nova sorta u ponudi i malo je različita od BC Ljepotice. To je jedna moderna brkulja koju karakterizira visok urod", naveo je. 

BC Premija pripada ekstra klasi kvalitete i kako je naglasio, njihova je najkvalitetnija sorta što se tiče proteina. "Napravili smo ju upravo za one koji imaju potrebu za visokom kvalitetom. Prinosima je nešto slabija, ali bolja što se tiče kvalitete, posebice proteina. Prošle godine u pokusima proteini su kod ostalih sorti bili na razini od 11 do 11,5. A tada je ona imala preko 13”, rekao je Maričević.

Priznatih 95 sorata ozime i šest jare pšenice 

Rad više generacija njihovih oplemenjivača pšenice rezultirao je priznavanjem čak 95 sorata ozime pšenice (92 aestivum i 3 durum) i šest jare pšenice. U inozemstvu su im ukupno priznate 54 sorte ozime pšenice.

Tradicionalno veliko zanimanje za sorte domaće sjemenarske kuće 

Valja istaći da su urodi njihovih ozimih pšenica poput BC Opsesije, BC Anice i BC Ljepotice u pravilu bili preko 10 tona po hektaru. a mnogi su ostvarili i vlastite rekorde u proizvodnji. Visok prinos zrna pratila je i izvrsna kvaliteta te ističu da su njihove ozime pšenice najčešće spominjane u kontekstu premium, prve i druge klase kvalitete. Kako ističu oplemenjivači, iza jedne sorte stoji i deset godina predanog rada i istraživanja sve sa ciljem da dobiju rodniju, kvalietniju, otporniju na polijeganje i bolesti.

Na poljima smo u ovom pokusu vidjeli i dvije najnovije sorte. Kao što je Maričević istaknuo to su BC Senzacija i BC Vlatka koje su uspješno testirane i u širokoj mreži makropokusa. Njihova svojstva i osobine uz rezultate iz pokusa prvi put su i predstavljeni poljoprivrednicima.

Tritikale ili pšenoraž, hibrid pšenice i raži, je posebna priča koju je razvila ova naša selekcijska kuća. "BC Goran naš je najzastupljeniji tritikale, ali ne samo u Hrvatskoj nego i regiji. Na hrvatskim poljima prisutan je od 2003. godine i stvarno je jedna visoko prinosna sorta", rekao je. Kako smo čuli, od kada se pojavila bolest žuta mrlja ova sorta se mora proizvoditi uz podršku fungicida. Na pokusu imaju i pšenoraž BC Trenk koji je nastao zato što su htjeli dobiti nešto raniju sortu i otporniju na žutu hrđu. A dobili su i sortu koja je nešto niža i otpornija na polijeganje od BC Gorana, kao i onu koja ima i veći broj zrna u klasu.

Prošle je godine na ovom području u pokusima, bio skoro 1.000 kg prinosniji od BC Gorana. "Na ovim područjima BC Trenk ima prednost zato što je raniji desetak dana", ističe Maričević Kod tritikalea Bc Institut ima i sortu BC Zmaj. Fakultativna, koja se može sijati i u jesen i u proljeće. 

Uz odvijanje programa oplemenjivanja ozime pšenice u zadnja dva desetljeća postigli su u Institutu veliki napredak i u oplemenjivanju ječma. Tome u prilog idu rezultati Komisije za priznavanje sorata Republike Hrvatske koja im je priznala pet sorata ozimog ječma i tri jarog ječma. BC sorte ječma prepoznate su i od struke i od proizvođača te se iz godine u godinu povećava broj hektara zasijanih njima. Osim kod nas, priznate su u Sloveniji, BiH i Srbiji, dok su u pojedinim zemljama još u postupku priznavanja.

"BC Favorit je najstarija naša sorta ječma i na ovom području ima svoje prednosti, a posebno na gospodarstvima koji imaju svinje. Na tržištu je prisutan više od 20 godina, a i dalje je dosta tražen", naveo je dodajući da je BC Srećko također višeredni ječam ranije vegetacije. Prema njihovim istraživanjima podnosi suše bolje od drugih sorti. Kao i svi višeredni ječmovi namjenjen je proizvodnji stočne hrane. BC Gospodar je njihov najraniji ječam. Nastao je upravo zbog onih proizvođača koji žele obaviti i postrnu sjetvu. S druge strane BC Vedran je kasniji i većih prinosa. 

Promijenili naviku sjetve jare zobi u Hrvatskoj 

Oplemenjivanje zobi u Bc Institutu nema tako dugu tradiciju kao rad na kukuruzu i pšenici, ali postignuti rezultati i uložen trud vidljivi su kroz priznavanje četiri sorte jare zobi i jedne ozime bijele zobi.

"Poznati smo po našoj ozimoj zobi BC Marta. I ona je uvelike promijenila naviku sjetve jare zobi u Hrvatskoj. Tako je sada kod nas više od polovice površina pod tom kulturom upravo ozima te se pretežito radi o našoj BC Marti. Daje puno veće urode od jare", priča Marko Maričević koji nas je na kraju doveo i do pokusne table s pravim pirom. Kako je istaknuo, proizvoditi su ga počeli prvi, još prije 12 godina. Sada svi već znaju njega, a radi se o jednoj staroj vrsti pšenica koje su se uzgajale u starom Egiptu. Namijenjena je proizvodnji zdrave hrane. S BC Vigor mogu se postići i prinosi veći od šest tona na po hektaru. "Proširila se u Hrvatskoj, a dosta ju i izvozimo", kazao je ovaj oplemenjivač žitarica.

Vremenske prilike nisu bile najpovoljnije, ali usjevi izgledaju dobro 

Pravi pir je najstarija poznata vrsta žitarica, slatko-orašastog okusa i bliski srodnik današnje pšenice. Sadrži niske količine glutena koji predstavlja veliki problem za osobe koje pate od celijakije – netolerancije na gluten. U svom sastavu sadrži veliki udio proteina, masti, ugljikohidrata te brojnih vitamina (A, C, vitamine B skupine), brojne mikronutritijente poput kalcija, kobalta, željeza, fosfora, magnezija, kalija, bakra, selena i dr. Zbog velikog udjela vlakana izuzetno povoljno djeluje na probavu.

Vizija Bc Instituta je biti moderna i učinkovita sjemenarska tvrtka koja stvara vlastite kultivare ratarskog bilja, proizvodi i distribuira visokokvalitetno sjeme svojih kreacija te pridonosi poboljšanju poljoprivredne proizvodnje i kvaliteti života svojih potrošača. Misija im je graditi i održavati dugoročne odnose s partnerima i potrošačima nudeći im originalne proizvode i usluge prilagođene njihovim individualnim potrebama. Implementiranjem znanstvenih dostignuća i metoda u razvoju novih proizvoda želi odgovoriti svim zahtjevima tržišta, a prepoznavanjem novih poslovnih mogućnosti i tržišnih trendova te razvijanjem ljudskoga potencijala osigurati stabilnost poslovanja.


Fotoprilog


Tagovi

Bc Institut Marko Maričević Ivica Ikić Dani polja strnih žitarica BC sorte


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.


Partner

Bc Institut d.d. Zagreb

Dugoselska 7, Rugvica, 10370 Dugo Selo, Hrvatska
tel: +385 (0)1 2781-510, e-mail: bc-uprava@bc-institut.hr web: http://www.bc-institut.hr/