Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Inagra
  • 11.03.2015. 10:20

Cropio - upravljanje usjevima putem satelita?

Cropio je sustav budućnosti. Ratarima pruža pravovremeno uočavanje propasti usjeva, izračunava do detalja količinu uroda, štedi troškove gnojiva, goriva i analize tla, i u realnom vremenu omogućuje svakodnevno praćenje usjeva, vremenskih uvjeta, uvjeta tla - i bez izlaska na polje!

Foto: depositphotos.com,
  • 984
  • 136
  • 0

Možete li zamisliti da iz svoje dnevne sobe imate potpunu kontrolu nad svojim usjevima, a uz to još i štedite gorivo, vrijeme i novac? Možete li zamisliti da pritom smanjujete negativan utjecaj na okoliš i optimizirate svoju proizvodnju? Ni mi isto. Sve dok nismo došli u kontakt sa sustavom koji to sve omogućuje.

Direktor tvrtke Inagra koja je nedavno započela s održavanjem besplatnih radionica u sektoru ruralnih projekata, Krešimir Kuterovac predstavio nam je novu generaciju sustava za nadzor ratarske proizvodnje koji će imati prilike koristiti i poljoprivredni proizvođači u Hrvatskoj.

Riječ je o satelitskom sustavu za upravljanje podacima s poljoprivrednih površina. Tvrtka Inagra, osim što se bavi savjetovanjem poljoprivrednih tvrtki i OPG-a te istraživanjem poljoprivrednog tržišta, promiče i jedan ovakav moderan pristup poljoprivredi. Američki sustav Cropio je u svijetu već uvelike prepoznat, a tvrtka Inagra njegov je zastupnik za cijelo područje bivše Jugoslavije.

Kontrola vegetacije = kontrola proizvodnje

"Poljoprivredna gospodarstva i tvrtke ulaze u novi sustav razvoja, moraju pratiti inovacije i novine u proizvodnji kako bi ostali i postali konkuretni na globalnom tržištu. Nudi nam se poboljšano upravljanje, tehnologija kojom precizno nadziremo usjeve kako bi na vrijeme uočili bolesti i primijenili mjere koje ih eliminiraju, jednom riječju kontrola vegetacije", ističe Kuterovac važnost kontrolirane poljoprivrede koja ide u korak sa svjetskom. Sustav koji prati stanje usjeva i njihovu trenutnu vrijednost na tržištu s obzirom na prinose, moramo priznati, dobro zvuči.

Ušteda troškova proizvodnje

"Racionalna gnojidba je od velike važnosti za sve zemlje svijeta jer kemijska industrija ovisi o uvezenim sirovim materijalima i visokim cijenama goriva. Troškovi gnojidbe iznose i do 17 % u prosjeku u sveukupnom trošku kultivacije. Uz satelitno praćenje usjeva, uštedi se i više od 10 % gnojiva jer sustav sam izračunava potrebnu količinu dušika. To je ušteda od 43 kn po hektaru svake godine. Time se čuva okoliš, ali i novac (za pšenicu od 60 do 280 kuna po hektaru)", predstavio nam je najnovija istraživanja satelitskog nadzora u proizvodnji, Krešimir Kuterovac.

Štedi se i gorivo prilikom kontrole i obilaska usjeva, jer se ovakvim sustavom sve prati online. Također se izuzimaju i troškovi analize tla u laboratoriju jer sustav sve odrađuje sam.

"U razvijenim zemljama, cijena godišnjeg nadzora usjeva pomoću satelita kreće se od 10,50 kuna po hektaru u jednoj godini. Nije moguće uzeti u obzir sve specifične uvjete, ali imajmo na umu da navedena ušteda ne uključuje direktan utjecaj tehnologije, što omogućuje rano uočavanje bolesti usjeva i preventivne mjere koje se pritom poduzimaju u kratkom vremenskom roku i tako sprečavaju daljnju propast i gubitak usjeva". Detaljniji pregled uštede troškova proizvodnje pronađite u prilogu.

Nova generacija sustava za nadzor ratarske proizvodnje

Ovakav sistem za upravljanje podacima s polja daljinskim praćenjem poljoprivrednih površina omogućuje korisnicima učinkovito planiranje i provođenje poljoprivrednih operacija. Što je najvažnije, Cropio pruža ažuriranje podataka u realnom vremenu o aktualnim poljima i stanju usjeva, određuje vegetacijsku razinu usjeva i determinira problematična područja, pruža precizne vremenske prognoze i stvarni pregled poljoprivrednih proizvoda na tržištu.

Elektronski katalog polja

"Cropio je u mogućnosti prikazati zemljopisni i hijerarhijski ustroj bilo koje poljoprivredne tvrtke bez obzira na veličinu i to u obliku elektronskog kataloga", objašnjava Kuterovac. Naime, elektronski katalog polja dopušta proizvođačima da kontroliraju stvarno obrađena polja svake kalendarske godine.

Proizvođači su na taj način u mogućnosti preuzeti shape datoteke pojedinog područja ili farmi, kao i sveobuhvatnu kartu cijele poljoprivredne tvrtke. "Urednik karte će vam omogućiti da uredite shape datoteke i u mogućnosti ste ručno dodavati nova polja izravno na Cropio online račun", pojasnio je Kuterovac.

"Cropio automatski osvježava satelitske slike za svako polje. Visoka razlučivost slike dostupna je u prirodnim bojama, kao i u obliku karte vegetacije, a što omogućuje korisniku da kontrolira stanje usjeva u svakom polju i identificira odstupanja od normalnog stanja."

Meteorološki podaci za analizu produktivnosti

Prednost sustava Cropio je ta što daje i točne meteorološke podatke važne za upravljanje na terenu i analizu produktivnosti. Meteorološki podaci koji se prate su količina padalina, vlažnosti tla, temperatura zraka i tla i vremensku prognozu. Sustav automatski prepoznaje najpouzdaniji izvor podataka za svako pojedino područje. Primjerice, detaljnim i točnim analizama vremenske prognoze pomoću ovakvog sustava štedi se oko 14 kn po hektaru.

"Privatne meteorološke stanice mogu se lako integrirati u Cropio sustav. Meteorološki podaci se osvježavaju na dnevnoj bazi, a pružaju također i arhivu za posljednjih pet godina. Cropio sustav obavještava korisnika o stanju usjeva i informira o prognoziranim količinama oborina. Čim se utvrdi nenormalan razvoj vegacije, sustav automatski šalje elektroničku poruku pretplatniku. Osim toga, početkom tjedna, sustav komponira sveobuhvatno izvješće o stanju usjeva i šalje ga na e-mail", upućuje Kuterovac na dugoročne koristi ovakvog integriranog pristupa.

Sustav snimanja za dokumentiranje i kontrolu učinkovitosti

Kartica tehnoloških polja omogućuje korisniku da snimi svaku specifičnu djelatnost koja se provodi za vrijeme sezone.

Kartica polja sadrži rezultate analize tla, detalje korištenih tehnologija, datume sjetve i korištene količine sjemena, detalje vezane za zaštitu bilja i primijenjenog gnojiva, kao i karakteristike usjeva u navedenoj fazi rasta.

U prosjeku u sveukupnoj strukturi polja prosječno područje pod abnormalnom vegetacijom iznosi oko 5 % (to s odnosi na primjerice nedovoljnu količinu primijenjenog sjemenskog materijala, nepravilnu primjenu gnojiva i/ili sredstava za zaštitu usjeva, ispodprosječnu alokaciju gnojiva i sjemenskog materijala, tehnološke pogreške). U prosjeku su prinosi na takvim područjima oko 4 t/ha, a gubitak uroda u problemskim zonama je i do 30 %. Cijena jedne tone žita požnjevene s problemskih zona iznosi oko 1.000 kn.

Zahvaljujući Cropio sustavu i njegovoj pravovremenoj identifikaciji problema prije nego dođe do posljedica, povećava se vrijednost uroda u problemskim zonama za 60 kn, što je i njegova najveća dobrobit.

Prostorno uređenje i kontrola vegetacije

Funkcija prostornog uređenja polja omogućuje pregled homogenih polja i bilo kakve neravnomjerne vegetacije unutar navedenog područja. Dok se vrši prostorno uređenje, Cropio sastavlja karte vegetacije. "Moguće je sastaviti i reljef karte, karte vegetacijskih indeksa i karte kultura. Topografske karte koriste precizne informacije o reljefu s točnošću unutar jednog metra nadmorske visine i bazirana je na posebnoj misiji od strane agencije NASA". Nakon uvođenja pojedinačnih paleta boja, moguće je sastaviti karte usjeva s Cropio sustavom.

Cropio daje preporuku za prihranu dušikom za žitarice i pomaže u kontroli deficita dušika za svaku pojedinu zonu na terenu.

Foto: depositphotos.com, @branex


Dokumenti


Tagovi

Cropio Satelitski nadzor Ratarska proizvodnja Vegetacijska razina usjeva Krešimir Kuterovac Daljinsko praćenje Elektronski katalog polja Meteorološki podaci Analiza produktivnosti Kartica tehnoloških polja Kart vegetacije Oborine Vlažnost Tem


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jučer je u osječkom kinu Urania u sklopu aktivnosti centra Europe Direct Osijek održana informativna radionicu na temu dezinformacija i medijske pismenosti. O značaju ovih tema za današnja društva u uvodnom dijelu radionice govoriili su med... Više [+]